Jubileumi koncert

2023.05.12. 19:23

Több mint negyed évszázada énekel együtt a mosonmagyaróvári Szent Krisztina Kórus - fotók

25. jubileumi koncertjét a magyaróvári templomban tartotta a Szent Krisztina Kórus. Az ünnepre ellátogatott Somorjáról a Sancta Maria templom kórusa is.

kisalfold.hu

Fotó: Kerekes István

A kórus a kilencvenes évek elején alakult az egykori kántor – Neugebauer György vezetésével, majd 1997 szeptemberében Szalainé Sándor Katalin vette át az irányítást.
– Nevünket a templomban őrzött Szent Krisztina ereklye és Mária Krisztina hercegnő tiszteletére választottuk. Kezdetben a liturgiát színesítettük énekünkkel. 2000-től a városunkban rendezett kórustalálkozókon, adventi koncerten énekeltünk, majd vidéki meghívásoknak is eleget téve Fertődön, Dunakilitin, a győri Szentlélek templomban, Héderváron, Breitenbrunnban terményáldás alkalmával, jártunk a Felvidéken, Szencen, ahol adventi koncertet adtunk. 2016 -ban a pápai Nuncius Atya meghívására énekelhettünk a budapesti Szt. István bazilikában, az általa celebrált szentmisén. 2017 júniusában részt vettünk az V. Keszthelyi Dalünnepen, ahol ezüst minősítést kaptunk – avatott be Szalainé Sándor Katalin.

A karvezető tájékoztatása szerint a kórus 20. jubileumát 2017. október 7-én egy kórustalálkozó keretein belül ünnepelte, melyen a helyi kórusok mellett vendégük volt a Katona Tibor karnagy által irányított győri Palestrina kórus is.

– Ezen jubileum alkalmából Őszentsége Ferenc Pápa áldásban részesítette a kórust. A levelet Rómából Bodó Zoltán Atya személyesen hozta el a kórus számára – emelte ki a karvezető.

2018-ban a Magyar Kultúra napján a kórus vehette át a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjat. A megtiszteltetéshez hozzájárult, hogy eljuthattak Mosonmagyaróvár lengyelországi testvérvárosába, Pjotr Trybunalskiba.

2020 szeptemberében énekeltek az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén az összkarban.

A mostani 25. jubileumi koncerten a magyaróvári templom kórusa a Somorjáról érkező Sancta Maria templom kórusát látta vendégül, fellépett még Hérics Viktória  fuvolán.
Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester köszöntötte a jubileum alkalmából a kórust és emléklapot adott át Szalainé Sándor Katalinnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában