Az újrahasznosító művészet követője

2023.05.12. 21:44

Gerencsér Pán Tamás Malmárium kiállításmegnyitó Sopronban - galéria

Malmárium címmel nyílt meg Gerencsér Pán Tamás kiállítása pénteken a soproni Kárpáti malom galériájában. Az ICOMOS- és Winkler Oszkár-díjjal elismert műemléki épületben ez az első kiállítás, amit a jövőben több is követ majd.

Bódvai Ildikó

A kiállítás július 30-ig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig tekinthető meg az Erdei malom köz 4. szám alatt. Fotó: Szalay Károly

Gerencsér Pán Tamás Kárpáti malomban rendezett kiállításának megnyitója egyben névadó ünnepség is lett. Annyira találónak érezte a helyre a kiállítás címét dr. Kárpáti György tulajdonos, hogy úgy döntött: Malmárium lesz a galéria hivatalos neve.

- Amikor a felújítás kezdetén először itt jártam, éreztem, hogy ennek a helynek különleges atmoszférája van. A felkérést követően sokat gondolkoztam rajta, hogy mi legyen a kiállítás címe. A képeim, amellett, hogy kortárs, modern alkotások, nagyanyáink korához nyúlnak vissza, akik az almáriumban mindenféle kincseket őriztek. A malom szintén ebbe a korba kalauzolja a látogatót. Játszadoztam a szavakkal és az almáriumból malmárium lett - magyarázta a névadást Gerencsér Pán Tamás. A soproni grafikusművész az újrahasznosító művészet követője, érdekességén túl morális okokból is alkalmazza ezt a technikát. Alapító tagja a soproni képző- és iparművészekből álló FidelissimArt alkotói körnek, valamint Grafik Dekor néven grafikai stúdiót működtet.

- Tamáshoz régi barátság fűz. Amikor elterveztem, hogy egy galériát is kialakítok az épületben, tőle kértem szakmai tanácsot - mondta Kárpáti doktor. -  Idővel elkészültünk és nagyon tetszett neki a galéria, ezért megállapodtunk, hogy az első kiállítás az övé lesz. A művei többnyire nonfiguratívak, mégis a régmúltra, egy mesevilágra emlékeztetnek, illenek a hely szelleméhez. Hulladékból alkot igazi csodákat. Elvitt például annak idején a malomból egy kidobott zsalugátert, amiből fantasztikus képkeretet varázsolt és festett bele egy gyönyörű képet. Azt szokták mondani, hogy az ő képei a keretben folytatónak, soha nem érnek véget a vásznon - méltatta barátja művészetét Kárpáti doktor.

Gerencsér Pán Tamásnak a kiállításon korábbi, eddig be nem mutatott és új képei egyaránt láthatók. Jellemző rá, hogy természetes anyagokból építkező, kollázs alapú képeire akvarellel fest, de gyakran bele is rajzol. Így azok a természetben talált és az emberi kéz által előállított dolgok sajátos keverékei, melyeket grafikai elemekkel olvaszt alkotássá. Meglévő, de kidobásra ítélt papír- és textildarabokból, terményekből egymásra rakott, a hagyományos két dimenzióból kilépő műveinek egy részét versek ihlették, de a néprajzi gyökerű gyerekmondókák és archaikus imák is gyakori kiinduló pontjai képeinek. Gyermekkori képzeletünk titokzatos világát idéző applikációin a dolgok mögött átsejlik a természetfeletti kisugárzása, a tapintható matérián túli transzcendens.

A kiállítást Kovács-Gombos Gábor festőművész nyitotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában