Áramütést "szenvedett" emberen is segítettek

2023.05.04. 17:29

Elsősegélynyújtó tudásukat mutatták meg a diákok Ikrényben - mutatjuk a legjobb csapatokat Győr-Moson-Sopronból - videó, fotók

Vidáman csevegve, elsősegély dobozokkal a kézben érkezetek a fiatalok az ikrényi sportcsarnokba. Tizenkét általános- és középiskolás csapat tette próbára tudását csütörtökön. Rákász Edit védőnő a mórichidai csapatot készítette fel.

Dániel Viktória

Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete 51. alkalommal rendezte meg a versenyt, melyről 1-1 csapat jut majd tovább az országos döntőbe.

– A csapat egyik tagjának édesapját is én készítettem ugyanerre a versenyre annak idején. Diákéveimben kazinczys tanulóként indultam elsősegély- és csecsemőgondozási versenyeken is. Az ottani élmények és sikerek motiváltak arra, hogy ezt a pályát válasszam. Azóta is oktatom a diákokat. A Kisfaludy Károly Általános Iskola Mórichidai Tagiskolájában 16 lelkes diákkal dolgozunk együtt, a mostani megmérettetésre is november óta heti szinten készülünk, a szakkörök keretében.

Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete 51. alkalommal rendezte meg a versenyt, melyről 1-1 csapat jutott tovább az országos döntőbe.

Kreatív feladatok és konkrét helyzetek

– Vannak kreativitást igénylő feladatok, mint például társasjátékkészítés és vannak szituációk, ahol konkrét helyzetekben kell megfelelő elsősegélyt nyújtaniuk a csapatoknak – mondta el Kun Szilvia megyei igazgató. – Utóbbiakat az Országos Mentőszolgálat munkatársai készítették elő és értékelték is a diákok munkáját.

Van olyan állomás, ahol áramütést szenvedett embert kell ellátni, másik helyszínen pedig az öt fős csapatoknak egyszerre három sérült állapotát is fel kellett mérniük és meg kellett szervezniük az ellátás sorrendjét. A verseny során a fiataloknál nem volt mobiltelefon, csak a saját tudásukra támaszkodhattak.

A verseny dobogós helyezettjei:

Gyermek kategória

1. Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola

2. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium

3. Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola

Ifjúsági kategória

1. Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola

2. Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium

3. Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum

A kreatív feladatok közül a legjobb társasjáték különdíját a Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium kapta. A plakát készítő feladatban pedig a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola csapatának ítélték oda a különdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában