Felelevenített emlékek

2023.05.06. 21:25

Az elszármazottak találkoztak Ravazdon - Fotók

Gyurina Zsolt

Mintegy negyvenen tértek vissza gyerekkoruk színhelyére.

Először rendezték meg az elszármazottak találkozóját Ravazdon. Mintegy negyven, a faluból elköltözött tért vissza gyermekkora helyszínére. A találkozót színesítette Szűcs Mihály, Helyünk a Sokoró térségében című előadása, Losonczi Máté régész pedig az őskortól a középkorig Ravazdon talált tárgyi emlékeket mutatta be. A jelenlévők visszaemlékeztek a Ravazdon töltött időkre, majd a napot az elszármazottakért és elhunyt családtagjaikért adott szentmise zárta a helyi Szent Márton-templomban. 

Hadaricsné Balogh Krisztina, a település polgármestere úgy fogalmazott: nagy siker volt az esemény, messziről is többen visszatértek Ravazdra, sokan az idősebb, 70-80 éves korosztályból. Hozzátette, az a tervük, hogy mostantól rendszeresen összehívják a faluból elköltözötteket. 

A faluházban a nap során kiállították a két előadó által gyűjtött fényképeket, amelyek a 60-as, 70-es és 80-as évek ravazdi hétköznapjait mutatták be. A jelenlévők megkóstolhatták a híres ravazdi süteményt is, amelyet csak a környéken készítenek.

Hadaricsné Balogh Krisztina ennek az elkészítési módját is megosztotta velünk. - Keletlennek hívják. Tört krumpli, tojás, liszt összegyúrásával, egészben megsütik tepsiben, majd megkenik fokhagymával. Levesek mellé adják vagy borkorcsolyának. Olyasmi, mint a bere (más néven például tócsni), de keményebb a tésztája - jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában