Huszonkettedik alkalom

2023.04.04. 18:09

Történelmi vetélkedő a Pannonhalmi apátságban

Kedden tartották a Pannonhalmi Főapátságban a XXII. Cultura Nostra Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedő döntőjét.

kisalfold.hu

Forrás: MW Archív

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség immár huszonkettő éve hirdeti meg történelmi vetélkedőjét. A verseny küldetése, hogy a Kárpát-medence egész területéről nevező középiskolások tudását elmélyítse a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozóan, erősítve a magyar fiatalság összetartozás-tudatát. 

Az eseményen köszöntőt mondott Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Hardi Titusz atya, a Főapátság oktatási főigazgatója beszédében remélte, hogy sikerült ezt a történelmi vetélkedőt úgy megfogalmazniuk, hogy a tizedik helyezettnek is van kedve tovább folytatni tanulmányait a történelemtudományok területén. 

A többfordulós verseny döntőjét minden évben a Pannonhalmi Főapátságban rendezik meg, amelyre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívják meg. A Cultura Nostra történelmi vetélkedő döntője nem csupán a csapatok versenyéről szól. A döntő kötetlen légkörét a diákok felkészültsége és a feladatok sokszínűsége garantálja, színvonalát az egyetemi tanárokból álló zsűri biztosítja. 

Összesen több, mint 150 csapat nevezett a Kárpát-medence egész területéről. A vetélkedő idei témája Magyarország története a szatmári békétől II. József haláláig volt. A végső győztes a gödöllői Református Líceum és Gimnázium lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában