Címkébe öltözve

2023.04.11. 16:39

Mosási útmutatóból varr ruhát a győri Hartyándi Flóra

Összesen 811 címkéből született ruhaköltemény Hartyándi Flóra kezei között mementójaként annak, mennyire pazarló a textilipar és a fast fashionre hagyatkozó vásárló.

Bella Violetta

A győri fiatal azt mondja, legalább tíz éve annak, hogy szöget ütött a fejébe az ötlet, de végül megvalósult.

Úgy nőttem fel, hogy anyukám barátaival csereberéltük a ruhákat. Ami nem kellett, kinőttük, bedobtuk a közösbe és lehetett válogatni

– mesélte lapunknak.

– Nem csak azért használok fel újrahasznosított dolgokat mert az van kéznél, hanem mert szerintem túl sokat szemetelünk – magyarázza Flóra, aki édesapjával, Hartyándi Jenővel együtt járt vidékre művészeti táborokat tartani. Flóra mindig sokat dolgozott azon, hogy a helyiekkel jó kapcsolat alakuljon ki, hiszen mindenkinek érdeke: a fotósoknak, filmeseknek remek témát adnak a helyiek, ugyanakkor számukra is élményt jelent. Egy baranyai helyszínen ez különösen jól sikerült.

Kósa Sára Maja büszkén viseli a címkekölteményt. Amellett, hogy jól fest, üzenetet is hordoz a ruha. Fotó: Nagy Attila István

Sosem hordták 

– Egy idő után egyre több dolgot kaptunk a helyiektől: háztájit, reggelit. Szerettük volna viszonozni, hiszen nem a leggazdagabb vidék. Kitaláltam, hogy gyűjtsünk nekik év közben ruhát, játékot, könyvet, amiből csinálunk egy cserebereplaccot. Bármit elfogadtunk cserébe: rajzot, házi lekvárt, mesemondást. A második vagy harmadik évben, amikor válogattuk a ruhákat, sokkot kaptam, mennyi ruha kerül oda úgy, hogy soha senkin nem volt. Megveszik és nem hordják. Eredeti címkével és vállfával került hozzánk. Akkor találtam ki a címkeruhát. 

Gyűjtésbe fogtak 

Flóra el is kezdte gyűjteni a cím- kéket egy barátnőjével, de más projektek és utazások is adódtak, így a projekt kikerült a fókuszból. 

A barátnőm szeptemberben beállított egy nagy zsák címkével. Akkor előszedtem az enyémeket és kipróbáltam, milyen varrni. Riasztottam az ismerősöket és rokonokat, hogy kellenek a címkék. 

Eredetileg kabátot tervezett, de végül egy ruha mellett tette le a voksát, amelynek a szabásmintájához egy régi Burda magazint vett alapul. 

Sámfa, madárfészek, papucs, fecskendő, drót, uszadékfa – Hartyándi Flóra számára ezek mind alapanyagok. Fotó: Nagy Attila István

– Szétválogattam a fecniket szín, méret és anyag szerint. Olyan volt, mint a kirakós – mesélte.

Harminchatos méret jött ki a 811 címkéből.

Flóra azért készítette ekkorára a ruhát, mert épp jó az unokahúgára, aki már rutinos modellje. Kanadában korábban bemutatták egy ruháját kínai festményekből, akkor mérte fel a pontos méreteket. 

A művészet ihletet ad 

Alapvetően textilképeket készít, de a kezei között bármi alapanyaggá válhat: sámfa, madárfészek, papucs, fecskendő, drót, uszadékfa. Ang- liában járva a vadjuhoknak levedlett, sziklán-bokron fenn- akadt szőréből készített fo- nalat. Ahogy Flóra mondja, az ötletek végtelenek, mert mindig is körbevette a művészet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában