Borosüveg és golyótál

2023.04.26. 23:48

Hulladékból remekmű - a soproni üvegműves kollekcióját különdíjjal ismerték el - galéria

Innovációs különdíjban részesült Balogh Eszter soproni üvegműves borosüveg és golyótál kollekciója a Magyar Kézműves Remek pályázaton. Az alkotó szívügye az újrahasznosítás, használati tárgyai is hulladékból készültek.

Bódvai Ildikó

Balogh Eszter

– Megtisztelő volt megjelenni a tárgyaimmal a kiállításon, az ország legjobb kézművesei között – mondta el Balogh Eszter, aki a megyéből egyedüli résztvevő volt az országos megmérettetésen. A XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségét a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvénysorozathoz kapcsolódóan Egerben rendezték. A pályázatra összesen 93 terméket neveztek az alkotók, ezek közül kétkörös zsűrizést követően 48 termék nyert el címet. Idén első alkalommal osztották ki a Magyar Kézműves Innovatív Remek címet, melyet négy terméknek ítélt meg a zsűri, közte Balogh Eszter kollekciójának. Ezek jelentős innovatív értékkel bírnak, az elkészítésükhöz alkalmazott technikák és a megvalósításuk magas színvonalú, valamint ötvöződnek bennük a kézműveshagyományok a XXI. század adta lehetőségekkel.

Eszter korábban már öt alkalommal elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat, tavaly pedig megkapta a „plafont” jelentő Remekek Remeke elismerést. – Ezek után elvileg már nem is indulhattam volna a pályázaton, de mivel idén új kategóriaként bejött az innováció, úgy döntöttem, mégis pályázom. Ekkora jelentősége ugyanis még soha nem volt a hulladékfelhasználásnak, mint most. A megemelkedett alapanyagárak rákényszerítik a vállalkozásokat a takarékosságra, a keletkezett hulladék feldolgozására. Nekem egyébként is szívügyem az újrahasznosítás, a kreatív újragondolás, erre alapozva szervezem évek óta a kézműves-foglalkozásokat és a gyerektáborokat. Sajnos rengeteg üveg köt ki a szemétben, pedig gyönyörű használati tárgyakat lehet belőlük készíteni. A kollekciómban van gondosan válogatott borosüvegekből, valamint tört üvegből készített gyümölcsös-, sajtos- és mogyorós-kínálótál is – tette hozzá.

Eszter a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében a kézművesszakmák átörökítéséről, a hagyományok megőrzéséről szóló rendezvénynek is előadója volt. Bemutatta a kamara keretében működő Soproni Kézműves Műhelyek, valamint az Iváni Művésztelep működését, tapasztalatait, beszélt a kézművesmesterségekben a szakmaiság fontosságáról. Büszkén mondta, hogy ezekkel a műhelyekkel országosan egyedülálló programot dolgoztak ki Sopronban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában