32 termelő 114 bor

2023.04.27. 20:18

Aranyeső a Pannonhalmi borvidéken

A napokban rendezték meg a Pannonhalmi Borvidék ez évi borversenyét, melyre 32 termelő 114 borát nevezte. 70 fehérbor, 10 rozé és 34 vörösbor indult a megmérettetésen. A borszakértők 22 bornak ítéltek oda idén aranyérmet.

Simon Roberta

Dr. Tóth Béla, a TÓTHBORBIRTOK alapító tulajdonos az aranyérmes és a borvidék fehérborának választott Kódex Furmintjával. Fotó: Csapó Balázs

- Kicsik vagyunk, de erősek! Ismét bebizonyosodott, hogy vidékünkön kiváló borok készülnek a pincékben. Büszkék lehetünk termelőinkre, annak ellenére, hogy a 2022-es év aszályos időszaka nem múlt el nyom nélkül - mondta el lapunknak Pécsinger János, frissen megválasztott hegyközség elnöke.

- Legnagyobb számban ezúttal is az olasz rizling fajta került a zsűri poharába. Egyértelműen látszik azonban, hogy a „fehérboros” borvidék jelző egyre inkább felülvizsgálatot igényel, hiszen jobbnál jobb vörösborok is készülnek - emelte ki az elnök.

Pécsinger Jánostól megtudtuk, hogy idén is nagy volt az érdeklődés: 32 termelő 114 borát nevezte, melyből 70 fehér, 10 rozé és 34 vörösbor volt.

- Az ország minden tájáról érkező borszakértőkből álló bíráló bizottság a vakkóstoláson 22 bornak ítélt aranyérmet, 79 ezüstérem, 10 bronz és 3 okleveles minősítés született. A borversenyen a legmagasabb pontszámot a Cseri Pincészet 2018 évjáratú Cabernet franc bora kapta, ezzel a Borvidéki Vándorserleg gazdája lehet egy évre. A Borvidék legjobb fehérbora a TÓTHBORBIRTOK Kódex Furmintja lett, a legjobb rozébor kategóriát Hangyál Balázs rozéja nyerte el, a legjobb vörösbor címet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2020-as évjáratú Infusio-ja kapta - ismertette Pécsinger János, aki szerint ezek a számok is bizonyítják, hogy a jó borért nem kell messzire menni.

Cikksorozatunkban sorra vesszük az idei aranyminősítést kapott, Pannonhalmi-borvidék borászatainak kiválóságait. Elsőként a TÓTHBORBIRTOK-ra látogattunk el, ahol dr. Tóth Béla alapító tulajdonos fogadott bennünket.

- Beérett a csapatmunka ! Mérhetetlenül büszkék vagyunk, hogy a TÓTHBORBIRTOK Tiara 2020 vörösborunk, és a 2021-es évjáratú Furmintunk aranyérmes lett. A ráadás, hogy a tavalyi 100 legjobb magyar bor közé választott Kódex Furmintunkat a legfényesebb érmek mellett a borvidék fehérborának is megválasztották - osztotta meg örömét dr. Tóth Béla. Azért is nagy szó, hogy egy furmintot választottak a legjobbnak, mert a borvidéken a TÓTHBORBIRTOK egyedüliként készíti ezt a fajtát.

2020 óta készítenek saját borokat, ebből első tételeiket 2021-ben palackozták. Idén nagyobb fejlesztéseket is végrehajtanak, elkezdik saját feldolgozóüzemüket építeni a több hektáros szőlőültetvényük közvetlen közelében, ami mellett egy kóstoló teraszt és fogadó teret is kialakítanak.

Legek

Cseri Pincészet 2018 évjáratú Cabernet franc vörösbora a Pannonhalmi Borvidék Legjobb Bora
Tóthborbirtok 2021 évjáratú Kódex Furmint fehérbora a Borvidék Legjobb Fehérbora
Hangyál Balázs 2022 évjáratú rozébora a Borvidék Legjobb Rozébora
Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2020 évjáratú Infusio vörösbora a Borvidék Legjobb Vörösbora

 

Aranyminősített borok

Babarczi Szőlőbirtok és Pince 2020 évjáratú Merlot vörösbora
Babarczi Szőlőbirtok és Pince 2020 évjáratú Marianum Cabernet franc vörösbora
Hangyál Balázs 2021 évjáratú Gemini Rajnai rizling fehérbora
Hangyál Balázs 2022 évjáratú Sauvignon blanc fehérbora
Hangyál Balázs 2022 évjáratú Örömtánc Pinot blanc fehérbora
Herold Pince 2019 évjáratú Vinori Merlot vörösbora Arany
Herold Pince 2019 évjáratú Herold Franz Cabernet franc vörösbora
Herold Pince 2022 évjáratú Saci Chardonnay fehérbora
Ifj. Nyári Tamás 2020 évjáratú Chardonnay fehérbora
Kiss Családi Pincészet 2022 évjáratú Chardonnay barrique fehérbora
Kiss Családi Pincészet 2022 évjáratú Kékfrankos rozébora
Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2021 évjáratú Rajnai rizling fehérbora
Pannonhalmi ApátságiPincészet 2021 évjáratú Prior Rajnai rizling fehérbora
Pécsinger János 2019 évjáratú Eredet Cabernet franc vörösbora
Pécsinger János 2022 évjáratú Olasz rizling fehérbora
Tar László 2022 évjáratú Chardonnay fehérbora
Tóthborbirtok 2020 évjáratú Tiara vörösbora
Varga Tamás 2020 évjáratú vörösbora 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában