Hivatása összeköti a múltat a jelennel

2023.04.21. 19:13

A művészet szolgálatában - Elismerték Nemes András munkáját Sopronban

Sopron Kultúrájáért díjban részesült Nemes András, aki a kultúra és a művészet terén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért kapta meg a rangos elismerést. A kitüntetett vallja, hogy a muzeológusnak ismernie kell a tárgyak, az emlékek, a házak vagy a családok történetét, így kerülhet minden részlet a helyére.

Dívósné Varga Henrietta

Nemes András kapta a Sopron Kultúrájáért díjat 2022-ben. Fotó: Szalay Károly

Nemes András egyetemi diplomájának megszerzése óta dolgozik a Soproni Múzeumban, már pályafutása elején komoly érdemeket szerzett a Storno Gyűjtemény feldolgozása és állandó kiállításának elkészítése során. Kezdetektől részt vesz Sopron műemléki kutatásában, gondozza a múzeum ezzel kapcsolatos gyűjteményét. Szakértőként közreműködött a Lenck-villa, a Szent Mihály-templom és a Múzeumnegyed felújításában, de számos szakmai, művészettörténeti, művelődéstörténeti publikációt is jegyez. 

– Amikor megtudtam, hogy én kapom a Sopron Kultúrájáért díjat, örültem, mert ez egy olyan rangos szakmai elismerés, amit azért az áldozatos munkáért kaptam, amit az elmúlt közel negyven évben végeztem. Az, hogy muzeológus lettem, többek között kiváló tanáraimnak köszönhető, de a történelem, az épülettörténet és a régészet is mindig érdekelt – kezdett bele Nemes András. 

– Ahhoz, hogy éppen Sopronba kerültem, egy kedves történet is kötődik. Az egyetemi években mindig volt tanszéki kirándulás, ilyenkor egész héten a helyszíneken néztük a műemlékeket. A soproni kirándulás alkalmával a Fő téren sétáltunk, esett a hó, nagyon idilli volt minden, és én akkor fogalmaztam meg magamban, milyen jó lenne ebben a városban dolgozni. Fél évvel később megkeresett Askercz Éva művészettörténész, akit a mentoromnak tekintek, és állást ajánlott nekem a Soproni Múzeumban – meséli Nemes András, aki azt vallja: 

a muzeológusi hivatás nagyon összetett. Nemcsak a kiállítások előkészítése, megtervezése tartozik hozzá, hanem a már meglévő gyűjtemény ápolása, az újak felkutatása, a háttérmunka, a tárgyaknak a gondozása, nyilvántartása is kiemelt feladat. Rengeteg a kihívás, de mindig jön egy olyan munka, amiből erőt lehet meríteni. 

– Fontos, hogy az ember ismerje a régi tárgyakat, az emlékeket, a házak vagy a családok történetét, csak így kaphat teljes képet és kerülhet egyre több részlet a helyére. Azon dolgozom, hogy a munkámmal a lehető legtöbbet átadhassam az embereknek – zárta a beszélgetést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában