Pénzt csináltak a kinőtt ruhákból

2023.03.03. 09:26

Jutalomkönyvek, kirándulás lesz a tápi iskolások ruhagyűjtéséből

A tápi József Attila iskola először csatlakozott a Sulizsák-akcióhoz, amely a diákok környezettudatosságra nevelését is szolgálja.

Gyurina Zsolt

Forrás: József Attila iskola

A Sulizsák egy olyan program, amivel az iskola pénzt keres, a bolygón pedig kevesebb lesz a szemét. A budapesti házaspár által alapított kezdeményezés lényege, hogy az iskolák összegyűjtik a diákok megunt, kinőtt, elnyűtt ruháit, cégük, a Sulizsák pedig megveszi őket az iskolától, hogy aztán azok a használtruha-feldolgozóba kerüljenek. Az intézmények egy jelképes összeget - kilónként 50 forintot - kapnak az összegyűjtött ruhákért, amelyek azonban azzal, hogy nem a szemétbe kerülnek, a környezetet is védik. A gyerekek lelkesen segítenek a pakolásban, közben pedig tanulnak, környezettudatosak lesznek.

Lelkesen pakoltak a diákok

A tápi József Attila általános iskola a diákönkormányzat szervezésével első alkalommal vett részt a Sulizsák-programban. Az akció keretében rekordmennyiségű, 1828 kilogramm használt ruhát gyűjtöttek össze szülők, tanulók, falubeliek. A bepakolásban a 6. és 7. osztályos tanulók segítettek, végül több mint 300 zsákot szállítottak el.

Kapnak egy második esélyt

– A faluban sokan szerették volna, ha megunt, évek óta nem hordott, de jó állapotú ruháik nem a szemétben végzik – mondta lapunknak Farkasné Takács Judit iskolaigazgató. – Kapóra jött, hogy az interneten olvastunk a Sulizsákról. Ez a kezdeményezés azért is jó, mert nem kidobják a textilneműt, hanem ellenőrzött módon valóban újrahasznosítják, így a szeretett pulóverek, nadrágok, kabátok kapnak egy második esélyt. Csak jó állapotú, hordható ruhanemű, táskákat és cipőt lehetett leadni, külön csomagolva, ezt mindenki betartotta. Köszönjük mindenkinek, aki ruhaadományával támogatta az iskolát, a befolyt jelképes összeget intézményi célokra használjuk fel, kirándulásra, jutalomkönyvekre.

A fenntarthatóságra nevelés a program része

A Sulizsáktól speciális, erre a célra használható zsákokat küldtek, ők az igények felmérése után 300 darabot kértek. Végül is olyan lelkesek voltak a falubeliek, hogy ezek mind megteltek, és még többet is megtöltöttek volna, jegyezte meg az intézményvezető. A zsákokat az iskolából és a helyi élelmiszerüzletből lehetett elvinni, otthon mindenki telepakolta, majd két napon át, pénteken és hétfőn lehetett leadni az iskolában. Kedden reggel a Sulizsáktól egy nagy teherautóval a zsákokért jöttek és elvitték mind.
A tápi József Attila ökoiskola, a fenntarthatóságra nevelés a program része, a diákokkal sokat beszélgetnek az órákon, hogy amit lehet, hogy használjunk fel újra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában