Népes família

2022.09.18. 17:38

Összegyűlt a Simonyi család Sopron közelében - A famíliából került ki miniszterelnök, akadémikus és szoftverfejlesztő

Hat év kihagyás után a közelmúltban tartották meg a közismert Simonyi család nagy rokontalálkozóját, amin közel százan vettek részt. A találkozót Kizmus Lajos, Charles Simonyi egyik unokatestvére szervezte.

Papp Fanni

A népes Simonyi rokonság sok év kihagyás után a közelmúltban tartott családtalálkozót. Fotó: Simonyi Bence

Az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező Simonyi család többszörösen beírta nevét a magyar történelembe. Az első magyar magfizikai részecskegyorsító megépítője Simonyi Károly, akinek nevét viselte a Soproni Egyetem Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara. Fia, a Microsoft egyik alapítója Charles Simonyi (Simonyi Károly), aki második magyarként kétszer is megjárta a világűrt.

A Simonyi rokonság sok év kihagyás után a közelmúltban tartott családtalálkozót. A népes család Charles Simonyi születésnapján az egyházasfalui templomban gyűlt össze. Ő maga ugyan nem volt ott, de hozzátartozójuk, Tóth Miklós, aki a szentmisét tartotta, méltatta az ünnepeltet, és a temetőben is felkeresték az ősök síremlékeit. Ezt követően a találkozót a sopronhorpácsi étteremben folytatták, ahol felidézték az elmúlt évek történéseit és megemlékeztek szeretett felmenőikről.

 

– Szívügyem a családtalálkozó, amit huszonkét évvel ezelőtt szerveztünk meg először. Amíg fiatalok voltunk, a rokonság összetartozása azt jelentette, hogy lakodalmakba jártunk. Aztán múltak az évek, és az örömteli összejöveteleket felváltották a temetések. A húgom férjének a temetésén merült fel, hogy jó lenne, ha fehér asztal mellett köszönthetnénk egymást. Még abban az évben megszerveztük az első rokontalálkozót, aminek nagy sikere volt. Azóta törekszünk arra, hogy alkalmat találjunk az összejövetelre – mondta el a Martonvásáron élő Kizmus Lajos szervező, aki ezer szállal kötődik Egyházasfaluhoz, és büszke arra, hogy a családjuk icipici kovácsa lehet! Hozzátette, a népes famíliából került ki miniszterelnök, akadémikus, szoftverfejlesztő és országgyűlési képviselő is, de azokról a nagyszerű emberekről sem feledkeznek meg, akik gazdálkodóként, munkásemberként, mérnökként vagy tanárként élik az életüket.

Kizmus Lajos sok időt szentelt a család felmenőinek felkutatására. – A családfát kutatva a Semadam családig, 1780-ig tudtam visszavezetni a felmenőket, amiben nagy segítséget nyújtottak a nagymamánk által ránk hagyott írásos és képi emlékek is. Korábbra az anyakönyvezés hiánya miatt nem tudtam visszatekinteni, de feltételezhető, hogy Franciaországból érkeztek az őseink. A legkorábbi felkutatott ősünk Semodán Alojzius Arkolarius, aki ékszerdoboz-készítő volt. Valószínűleg a családból elsőként ő érkezhetett Magyarországra, pontosan Sopronhorpácsra. Írásos emlékek arra utalnak, hogy Széchényi Ferenc feleségének invitálására jött a településre, a Széchenyi-kastély felújításának idején – osztotta meg felfedezéseit Kizmus Lajos.

Az idei családtalálkozóra készült egy fotókönyv is, amiben összegyűjtötték a fennmaradt fényképeket a felmenőkről, illetve kerültek bele képek a korábbi családtalálkozóról is. A fotókönyv és a családtalálkozó a híres rokon, Charles Simonyi támogatásával valósult meg, amit a rokonság nemes gesztusnak tartott.

A népes Simonyi rokonság sok év kihagyás után a közelmúltban tartott családtalálkozót. Fotó: Simonyi Bence
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában