Vadállat a kertben

2022.09.21. 06:45

A róka 14 tyúkot pusztíthatott el Győrújbaráton

Győr gyárvárosi részén is sűrűn látnak rókát, de Győrújbaráton az elmúlt időszakban kárt is okozott egy vörös bundás. Információink szerint 14 tyúk járt pórul. A kár több tízezer forintos.

Bella Violetta

Illusztráció/pixabay.com

A szomszédság elmondása alapján a százhúsz centiméter magas kerítésen gond nélkül átugrott a vizsla méretű róka.

Nagy Ákos hivatásos vadász azt mondja, valószínűleg a példány a vastag bundája miatt tűnhet nagyobbnak, és a hegy felől érkezhetett. Ha ilyen szemtelen, hogy délelőtt is látták az egyébként éjszakai ragadozót, akkor valószínű, hogy a közelben nőtt fel. Sajnos azonban nem nagyon van mit tenni ellene. – Gyérítést csak külterületen végezhetünk, így belterületen nem is felelünk az általa okozott kárért. Ha tudunk, segítünk, de szinte lehetetlen csapdával megfogni, mert valóban ravasz. Az élve fogó csapdák nem hatékonyak ellene, amelyik pedig elpusztítaná, azt nem lehet használni lakott területen. 

Annyit tehet a lakó, hogy a régi falusi baromfiudvarokhoz hasonlóan tart egy zárható, emelt vagy aláásás ellen védett részt, ahova éjszakára becsukja a szárnyasokat. – Nekünk is sok gondot okoz: a mezei nyúl, fácán és földön fészkelő madár- állományban nagy károkat okoz. Nincsen ellensége, csak a vadász. 

A mérete és színe miatt a győrújbaráti szomszédságban felmerült, hogy esetleg nem is rókáról, hanem aranysakálról lehet szó, de ezt a vadállománnyal foglalkozó szakember kizárja. – Egyrészt, mert nem szereti az emberi környezetet, nem urbanizálódott úgy, mint a róka. Másrészt bár egyet-egyet minden évben lövünk a falu környékén, de itt élő populációja nincs, inkább a gönyűi ártérben élők vetődhetnek erre. Az aranysakál csak éjjel mozog. A róka hozzászokott az emberi környezethez, tud a közelben kotorékot ásni, kukát borogatni. Az évnek ebben a szakában választják le a családban a fiatal rókákat, amik felnőnek így őszre, és új helyet és párt keresnek maguknak. 

Rendszerint a lakott környezetben megjelenő rókákkal kapcsolatban elindul a gyanú: ha nem fél az embertől, talán veszett. Nagy Ákos azonban eloszlatja a félelmeket: nem véletlenül nem szokás errefelé veszettség ellen vakcinázni, a környező pár megyében nagyon rég nem fordult elő veszettség, ettől nem kell félni. – A kóbor macskák előbb terjesztik, mint a róka! – figyelmeztet Nagy Ákos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában