Saját tehén adta a tejet

2022.08.10. 13:09

Terítéken a város – Moson és Magyaróvár emblematikus vendéglátóhelyeiről nyílt kiállítás

Augusztus 14-ig látható a Mosonvármegyei Múzeumban nyílt Terítéken a város – Legendás mosonmagyaróvári vendéglők című időszaki kiállítás, mely Moson és Magyaróvár egykori legendás vendéglátóhelyeit, kereskedőit és cukrászait mutatja be.

Mészely Réka

A Múzeumok Éjszakája keretében nyílt meg a Terítéken a város című időszaki kiállítás. Martinschich Balázs történész-muzeológus tájékoztatása szerint a tárlat népszerű, az elmúlt egy hónap alatt mintegy ezren tekintették meg, érkeztek Ausztriából és Szlovákiából is látogatók, köztük olyanok, akik a bemutatott vendéglátós, kereskedőcsaládok leszármazottai.

– Néhányan kimondottan ezért az időszaki kiállításért jöttek el a múzeumba, a tárlat sok érdeklődőt vonz. Volt olyan látogató, aki például a kiállítottakhoz hasonló poharakkal rendelkezik és a múzeumnak adományozná, tehát a gyűjtőmunka is beindult. Sokan elevenítettek fel szép élményeket, emlékeket egy-egy emblematikus vendéglátóhelyről – tudjuk meg a szakembertől. Az időszaki tárlat az ezerkilencszázas évek elejétől a múlt század hetvenes éveiig tárja elénk Moson és Magyaróvár emblematikus vendéglátóhelyeit, „korcsmáit”, legendás zenészeit, együttműködve a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a győri Rómer Flóris-múzeummal és helyi gyűjtőkkel, Ferencz Tiborral, Németh Alajossal, s Csernák Emillel, aki fotóival járult hozzá a kiállítás színesítéséhez. Megtudhatunk többet az Antoni és Holz­hammer kereskedőcsaládok üzletei­ről, Bertók (Bumbi) István és Horváth Frici zenészekről, a Balaton éttermet vezető Hegyi családról és a helyi cukrászdinasztiákról is. A bemutatott vendéglátóhelyek közül ma már csak kevés üzemel.

– A helyi vendéglátóhelyeken megfordult Evliya Celebi, a nagy török utazó, Bethlen Gábor fejedelem vagy Thomas Mann író. Az Otthon kávéházban érdekesség volt, hogy saját tehénnel rendelkeztek, melynek tejével kávékülönlegességeket kínáltak. Az Angyal vendéglő pedig a disznóvágásokról volt híres – villantott fel néhány érdekességet a történész.

A Mosonvármegyei Múzeumba belépve egy kis időutazásra is invitálnak a tárlat szervezői: a tűztől a gázrezsóig, az evőeszközök és poharak „fejlődéstörténetét” is bemutatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában