Érdemes körülnézni, mit kínálnak a biztosítók

2021.11.19. 08:16

Egymillió autónak jár le december végén a kötelezője

Általában kevesebbet fizetünk járművünkre, ha az éves fizetést vagy az átutalást választjuk. Rajtolt az év végi kampány, a biztosítók nyilvánosságra hozták ajánlott kötelező biztosítási díjaikat. Fontos határidők és spórolási trükkök.

Gyurina Zsolt

Baleset a Szent István úton Győrben

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

Még most is több mint egymillió gépjárműnek január elseje a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulója. Az év végi váltási időszakban idén 100–110 ezer szerződésváltást várnak a szakértők.

A Casco is beleférhet

– Azt javasoljuk, hogy aki régebben, mondjuk négy-öt éve váltott, annak megéri változtatni, aki mondjuk tavaly, annak nem – felelte lapunk érdeklődésére Panák Andrea győri független biztosítási alkusz. Kifejtette: ma már annyi mindentől függ az, milyen ajánlattal állnak elő a biztosítók, hogy ennél egyértelműbben nem lehet nyilatkozni. Azt, hogy mennyi kötelezőt fizetünk járművünkre, befolyásolhatja, hogy van-e ugyanannál a biztosítónál például más biztosításunk. Elmondható, hogy akár öt-tíz százalékos kedvezményt is kaphatunk, ha az éves díjfizetést választjuk. Szintén megtakaríthatunk az átutalás vagy a csoportos beszedés választásával. Az elektronikus kommunikációt szintén támogatni szokták a biztosítók.

– Gyakran ajánlanak a kötelező mellé minimál cascót vagy úgynevezett bennülők baleset-biztosítását, amelyekkel ugyan összesen többet fizetünk, de lebontva mégis megéri – világított rá a független alkusz.

Emelkedő díjak

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója szerint a gépjárművek üzemben tartóinak díjemelkedésre kell készülniük. A várható növekedés oka az, hogy az első fél évben ismét jelentős mértékben nőtt a biztosítók kárkifizetéseinek összege. Ez részben a helyreállítási költségek, részben pedig a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be. A biztosításközvetítő portál vezetője a személygépkocsik esetében az év végi kampányban 33–34 ezer forint körüli éves átlagdíjra számít a biztosítási adót is figyelembe véve. Ez az összeg jelentősen elmarad az év közben tapasztalt 50 ezer forint feletti átlagdíjtól, aminek oka elsősorban az érintett járműpark összetétele. Az év végi kampány ugyanis az idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik, ezek jelentős része pedig a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Százezer szerződés

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke közlése szerint az érintett autósok az év végi kampány díjait november 2-tól ismerhetik meg. A meglévő biztosítónak legkésőbb november 11-ig kellett közölnie ügyfeleivel a jövő évre megajánlott díjat postai úton, illetve e-mail-ben. A szerződés felmondására legkésőbb december elseje éjfélig van lehetőség, az új biztosítás kiválasztásának határideje pedig december 31. Papp Lajos hozzáfűzte: az idei kgfb-kampány továbbra is a hazai gépjárműállomány több mint ötö- dét érinti, ez 1,1 millió gépjárművet, köztük 700 ezer személygépkocsit jelent. Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek 10 százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, ennek alapján a jelenlegi kampányban kevéssel 100 ezer felett alakulhat a lecserélt szerződések száma.

Évről évre csökken

Az autósok 2010. január 1-je előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthették meg a kötelező felelősségbiztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, ekkor lehetőség nyílik a biztosítóváltásra. 2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya, ám még idén is meghaladja a 20 százalékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában