Újabb kutatási eredmény került napvilágra a Berg család történetéből

2021.02.01. 17:03

Sopronban alapították meg az ácsi cukorgyárat

Pavlóczki Béla 13 éve kutatja a Berg család történetét. Ezúttal újabb kutatási eredményéről számolt be lapunknak, melyből kiderül, miként fonódik össze Berg Gusztáv neve az ácsi cukorgyárral.

kisalfold.hu

Egy régi képeslap is őrzi az ácsi cukorgyár emlékét.

Báró Berg Gusztáv nem csupán a Rábaközben, illetve az egykori Sopron vármegye területén fejtette ki gazdaságélénkítő, infrastruktúra-fejlesztő, valamint kultúrapártoló tevékenységét, hiszen az Osztrák–Magyar Monarchia több vármegyéjében is voltak gazdasági érdekeltségei. A báró és testvére alapító tagjai voltak a Komárom megyében található egykori ácsi cukorgyárnak – osztotta meg lapunkkal a kutatásának legújabb eredményét Pavlóczki Béla, aki a család történetét a 2014-ben megjelent Berg Gusztáv életművét ismertető könyvben tárta fel elsőként.

Egy régi képeslap is őrzi az ácsi cukorgyár emlékét.

1871. február 1-jén Sopronban alapították meg az ácsi cukorgyárat, mely még abban az évben, november 19-én készült el. A vállalat alapítói Patzenhofer Konrád, Beachle József, báró Marschall Farkas, báró Berg Gusztáv és testvére, Berg Vilmos báró voltak. A német nyelven íródott alapítólevélen a gyárat „Ácser Zuckerfabrik, Patzenhofer, Berg & Co” néven jegyezték. 1874 végén 135 férfi, 76 nő és 30 gyermek dolgozójuk volt két műszakos munkarendben. 14 évvel később a létesítmény átépítésével jelentősen megnövelték annak répafeldolgozó kapacitását. A XIX. század vége felé a vállalat német elnevezése mellett már az „Ácsi Cukorgyár, Patzenhofer, Berg és Társai” magyar név is szerepelt – utalt a múltra Pavlóczki Béla.

Báró Berg Gusztáv egyike volt a cukorgyár alapítóinak.

Hozzátette: báró Berg Gusztáv az Esterházy család kapuvári uradalmának haszonbérlője volt, aki a birtokon nagy mennyiségben termesztett cukorrépát. Ezáltal érthető a gyáralapításban játszott szerepe, hiszen a Győr–Sopron közötti vasúti összeköttetés megvalósulását (1876), majd a gyárhoz vezető vasútvonal elkészülését követően (1879) feltehetően a rábaközi cukorrépa egyik feldolgozóhelyévé válhatott az ácsi cukorgyár is. Patzenhofer Konrád 1899-re valamennyi alapítótársát kivásárolta a vállalatból, így annak egyedüli tulajdonosává vált.

A gyár 130 évnyi működés után, 2001-ben fejezte be a termelést. Az egykori dolgozók által létrehozott alapítvány cukorgyártörténeti emlékkiállítást készített, mely az ácsi Bagolyvár egyik állandó tárlata.

 

Címkék#cukorgyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában