Ahol csak a madár jár

2021.02.08. 07:24

Átrepült hazánk felett – A győri Molnár Csaba magyar hőlégballonrekordot állított fel – fotók a nagy útról

Molnár Csaba 47 éve szállt először magasba hőlégballonnal, 1984-ben kapta meg engedélyét. Az eltelt közel öt évtized alatt a hőlégballonozás iránti szenvedélye cseppet sem kopott. Ezt bizonyítja a napokban végrehajtott 328 kilométeres repülés a Mecsek és az Észak-Alföld között.

Szeghalmi Balázs

2021.02.07. Molnár Csaba győri hőlégballonos repülése Pécstől Nyíregyházáig, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Leírhatatlan érzés

„Számomra ez életen át tartó szerelem. Sokan kérdezik, miért kelek fel hajnalok hajnalán, tisztítom a kosaramat órákon át a latyakos landolások után? Mert semmi nem kárpótolná az érzést, amikor magasba emelkedek és madártávlatból nézem az otthonunkat, a hazánkat” – kezdte a többszörös magyar és Európa-bajnok győri pilóta.

Molnár Csaba nem kis szeletét látta Magyarországnak a közelmúltban. A különleges, Pécs–Pogány repülőteréről Nyíregyháza környékéig tartó hőlégballonozás új magyar rekordot és gyémánt aranykoszorút eredményezett.

 

Térképen a 328 km-es utazás.

Őszi kísérlet a rekordra

A gyémánt aranykoszorút a világon eddig harmincegy pilóta érdemelte ki; az illusztris társaságnak most már a kisalföldi pilóta is tagja. „Hasonló repülést tavaly ősszel is megkíséreltem. A célom novemberben az volt, hogy Szombathelyről Békéscsabára szálljak.

Útközben azonban eleredt az eső, az időjárás egyre rosszabbá vált, az előrejelzések semmi jót nem ígértek. Végül a tervezettnél korábbi landolás mellett döntöttem. Ebben a műfajban tudni kell nemet is mondani” – hallottuk az előzményekről. Bár az időjárás Nyíregyháza közelében sem fogadta kegyei­be a győri pilótát, összességében csodás utazásban volt része hazánk délnyugati és északkeleti csücske között.

Kemény földre érkezés

„Hat perccel 8 óra előtt 25 km/órás talajszélben emelkedtem fel. Az 5 óra 20 percen át tartó repülés során végig alacsonyan szálltam, legtávolabb 1000 méterre voltam a földtől. A leggyorsabban 82 km/órás sebességgel haladtam. Tizenkét gázpalackkal indultam útnak, ezeknek a felét fogyasztottam el. Így akár 400 kilométerig is eljuthattam volna, ám 328 megtett kilométernél a leszállás mellett határoztam.

Földre érkezéskor a szél 45 km/órás sebességgel süvített, jó 200 méteres féknyomot hagytam magam után. Annyira laza volt a talaj Nyíregyháza környékén, hogy traktoros húzott ki a szántóföldről, amit ezúton is köszönök neki” – elevenítette fel a húzós zárást Molnár Csaba. A filmekbe illő landolás után nem meglepő, hogy a hőlégballon kosarát napokig takarították a péri hangárban. „Viccesen szólva, rengeteg alföldi termőföldet hoztam haza magammal” – tette hozzá mosolyogva.

Molnár Csaba unokájával Schermann Kevinnel. Fotó: Csapó Balázs

Családi hagyomány

Mi volt a legemlékezetesebb az út során? – kérdeztük. „Amikor a szekszárdi, a kecskeméti és a kiskőrösi ballonostársak hívtak. Van közöttük, aki a tanítványom volt. Az egyikük azzal kezdett, hogy épp szőlőt metszett, amikor meglátta a hőlégballonomat. Nem akart hinni a szemének, hogy mit keresek Kecskemét környékén. Emellett a Mecsektől az Észak-Alföldig több mint tíz hazai repülőteret láttam a magasból” – válaszolta a győri pilóta.

Molnár Csaba lánya és fia is repül hőlégballonnal – a három évvel ezelőtti magyar bajnokságon Péter meg is előzte édesapját –, ők viszik tovább a családi hagyományt.

Molnár Csaba Dáma nevű hőlégballonja felszállás közben a győri Dunakapu téren.

Terv a jövőre

„Mi a következő nagy lépés? A levegőben megtett 500 kilométer sokat mozgatja a fantáziám” – búcsúzott a győri hőlégballonos.

Kiskőrös – Az új hazai rekord felállítása közben a győri pilóta többek közt úgy szemlélhette a Mecseket, Kalocsát, Szolnokot, Kunmadarast és Hajdúszoboszlót, ahogy csak a madarak látják. Felvételünkön Kiskőrös a hőlégballon kosarából, az alföldi város híres szülötte Petőfi Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában