A sárga vonaton

2020.07.30. 06:15

Teszteltük az éjszakai „fürdővonatot” Csornáról az Adriára – galéria

Nehezen indult a kisalfold.hu munkatársainak útja Fiuméba (Rijeka). A szlovákiai pusztító vihar több terebélyes fát döntött a sárga színű RegioJet útjába, a sínekre kedd késő este. Így több órás csúszással tudtunk felszállni a cseh magántulajdonban lévő, nemzetközi vonatra Csornán. Az utazás kiváló minősége azonban kárpótolt bennünket az ítéletidő okozta várakozásért.

Szeghalmi Balázs

Az egyetlen hazai megálló

A RegioJet naponta közlekedő, Győr-Moson-Sopron megyében közvetlenül igénybe vehető járatokat indított Prága és Fiume között a nyári turisztikai főszezonban. Az éjszakai járatok június 30. és szeptember 26. között két percre állnak meg a rábaközi kisvárosban és veszik fel az Adriára tartó nyaralókat.

Magyarországon a vonatok kizárólag Csornán lassítanak. Kedd éjszaka négytagú magyar család szállt fel rajtunk kívül a 12 kocsival közlekedő szerelvényre.

Éjszaka a csornai vasútállomáson.

Buszos összeköttetés

„A vonatok versenyképes, modern, gyors, minőségi alternatívát nyújtanak azoknak az utasoknak, akik autó nélkül szeretnék élvezni a népszerű adriai üdülőhelyeket, a tengerparti pihenést” – mondta Szigeti András, a RegioJet magyarországi partnerének, a Continental Railway Solution Kft.-nek az ügyvezetője.

Bár a monarchiabeli, egykori magyar tengerparti nagyváros, Fiume elsősorban kikötőjéről híres, innen több RegioJet buszjárat közlekedik klasszikus nyári adriai helyszínekre. A teljesség igénye nélkül Rovinjba, Krkre, Zadarba, Sibenikbe, Splitbe. A buszmenetrendek oda- és visszautazás esetén mindig csatlakoznak a vonatok menetrendjéhez. Az autóbuszra érvényes menetjegyeket a vonatjeggyel egyidejűleg kell váltani.

Nézzük az árakat

A termes és a fülkés kocsikba 22 euró a „beugró”, míg fekvőhelyért 30 eurót kell fizetni. Fekvőhelyes kocsiba szóló jegy csak a Csorna-Fiume és Fiume-Csorna szakaszokra foglalható. A tarifák tartalmazzák a helybiztosítást és fedélzeti szolgáltatásokat, utóbbiakra érdemes kitérni. Az internet meglepően gyorsan süvített szinte az egész út alatt.

Az ülések többségébe multimédiás szórakoztató rendszert építettek, ezeken filmeket nézhetünk, zenéket hallhatunk. Hasonló megoldással eddig repülőgépeken találkoztunk, ám ott sem fapados járatokon. Reggelire ingyen kávét, teát, ásványvizet, narancslevet és croissant szolgál fel a személyzet.

Az utolsó egy órában az abbáziai öböl minden szépségét megfigyelhetik az utasok a kocsikból.

Népszerű szerelvények

Az adriai „fürdővonatok” népszerűsége egyre nő, eddig több tízezer jegyet adtak el az idei szezonra. Az utasok nyolcvan százalékát csehek adják – a fedélzeten a szomszédaink aranyos prágai nagyszülők voltak, akik az unokákat vitték vakációzni –, jelentős az érdeklődés a vonat iránt a szlovákok részéről is, s persze akadnak magyar utasok is. Aki kedvet kapott a „fürdővonathoz”, foglaljon jegyet mihamarabb. Gyorsan fogynak a tikettek Fiuméba!

A nemzetközi szerelvény tizenkét kocsiból áll, az utasok többsége Abbáziában (Opatija) és Fiuméban (Rijeka) száll le. Utunk során mi egy négytagú magyar családdal találkoztunk a vonaton. Felvételünk a fiumei végállomáson készült. Fotók: Csapó Balázs

 

Vonattal Bécsbe 9, Prágába 16 euróért

A cseh magánvasúttársaság és magyar partnere, a CRS július 31-én kezdi új szolgáltatását Budapestről, a sárga vonatok Bécsbe és Prágába tartanak. Augusztustól mindennap 7:45-kor és 15:45-kor indulnak a szerelvények a Déli pályaudvarról. A vonatok 10:32-kor és 18:32-kor futnak a császárvárosba. A prágai végállomást 14:42-kor és 22:42 érik el. Az említett vonatok Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalomban is megállnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában