Tankerek között az óceánon

2023.12.27. 14:48

Az óceánátevező Rakonczay Gábor túl van a hajóforgalom első, kritikus részen - fotók

Jó ütemben folytatja óceánátevező útját Rakonczay Gábor, extrém sportoló. Közösségi oldalán útja negyedik napjáról azt írta, aznap 42 kilométert tett meg. Még mindig szélcsendben halad, de már csak háromszor kellett visszafelé mozognia a tankerek és teherhajók miatt, így a korábbiaknál nagyobb táv jött össze.

Kisalföld.hu

Rakonczay Gábor, a soproni egyetem egykori hallgatója nagyrészt szélcsendben halad óceánátevező útján. Fotó: Rakonczay Gábor

A soproni egyetem egykori hallgatója a portugáliai Lagos kikötőjében karácsony előtt tette vízre a 42 névre keresztelt hajóját. A cél az Atlanti-óceán túlpartján Antigua szigete, ahová a 70-90 nap múlva tervezi az érkezést.

Mint azt korábban mi is megírtuk, az útját lehet követni a közösségi médián, ahol naponta jelentkezett friss információkkal az élményeiről és a megtett távról. Ez idáig napi 30-40 kilométereket tett meg viszonylag szélcsendes időjárási viszonyok között. Mint írta, az első időszakban, a partközelben nagyon ébernek kell lennie. Az útvonala ugyanis egy négysávos hajózási utat keresztez, ami a Földközi tenger és Európa nyugati partja között segíti a forgalmat. Többször is várnia kellett, hogy az előtte elhaladó teherhajók sorában legyen annyi szünet, ami alatt biztonságban keresztül mehet közöttük. Alvásra így kevés ideje jut.

Korábban azt írta: 

Alvás 2x1,5 óra, plusz pár 10 perces technikai alvás. De a lényeg, hogy a hajóforgalom első kritikus részen túl vagyok. Délután már nagyrészt csak delfin csapatokkal találkoztam. Amúgy nagyrészt szélcsend és nyugi van. Néha átmegy felettem egy-egy repülő a Kanári szigetcsoport irányába, amik maximum 1,5 óra múlva le is szállnak. Nekem ez még 2 hét, ha minden jól megy… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában