Bravúr

2023.07.30. 18:53

Címét megvédve világbajnok a női kardcsapat

A döntőben a franciákkal vívtak a magyarok csakúgy, mint egy éve: akkor 45-40-es magyar siker született, most 45-38-as.

MW

Márton Anna, Szûcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a nõi kardcsapatok versenyének eredményhirdetése után a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Címét megvédve aranyérmet nyert vasárnap a magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

 A Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összeállítású válogatott kiemeltként a 16 között lépett először pástra szombaton, amikor 45-39-re verte a lengyeleket. A már vasárnapi negyeddöntőben 45-35-re nyert a görögök ellen, akiknél ott volt az egyéni verseny ezüst- és egyik bronzérmese.

A magyarok három arannyal és egy bronzzal az olaszok mögött második helyen végeztek a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság éremtáblázatán.

Győzött a párbajtőröző Koch Máté, valamint a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi és a Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca alkotta női kardcsapat, illetve harmadik lett egyéniben Szilágyi.

Ezt megelőzően legutóbb az 1991-es, budapesti vb-n nyertek a magyarok három aranyat.

Az elődöntőben 45-39-re múlta felül a dél-koreaiakat a válogatott, melyben egy változás történt a tavaly, Kairóban győztes csapathoz képest: Katona Renáta helyére a tokiói olimpián sérült térddel negyedik, műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban visszatért, korábbi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Márton Anna került be.

A döntőben a franciákkal vívtak a magyarok csakúgy, mint egy éve: akkor 45-40-es magyar siker született, most 45-38-as.

A franciáknál két csere volt az előző évhez képest, de nem gyengült a csapatuk. Az első asszóban Pusztai 5-2-re kikapott Manon Apithy-Brunet-től, majd Battai 5-5-ös döntetlent ért el Sara Balzerrel szemben, aztán Szűcs 5-3-ra maradt alul Caroline Querolival szemben. Az első harmad után 10-15 volt az állás. A következő szakasz magyar sikerrel indult, Battai bizonyult jobbnak Brunet-nél egy tussal, majd Pusztai hárommal kevesebb tust adott, mint Queroli. A hatodik párban a vb-n térdrögzítővel vívó Márton állt be Szűcs helyére, és parádés vívással, remek tempójú akciókkal, elővágásokkal 11-5-ös sikert aratott, ezzel jelentősen faragott a hátrányból. A harmadik szakasz 29-30-ról kezdődött. Battai 6-3-ra verte Querolit, aztán megint Márton parádézott, Brunet elleni 5-1-es győzelemmel bizonytalanította el még jobban a franciákat. Végül Pusztai zárta le az ütközetet a Balzerrel szembeni 5-4-es asszóval.

Márton plusz tízes, Battai plusz négyes, Szűcs mínusz kettes, Pusztai mínusz ötös találati mutatóval fejezte be az összecsapást.

A győzelemmel a magyarok nagyon nagy lépést tettek a párizsi olimpiai részvétel felé, mert eleve kijutó helyen álltak, ráadásul az áprilistól áprilisig tartó egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye éppen a világbajnokság, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

A női kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték Milánóban: korábban győzött a párbajtőröző Koch Máté és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat, Szilágyi pedig harmadik lett egyéniben.

Eredmények (29 csapat):
szombaton:
a 16 között:
Magyarország-Lengyelország 45-39
vasárnap:
negyeddöntő:
Franciaország-Japán 45-37
Ukrajna-Egyesült Államok 45-44
Magyarország-Görögország 45-35
Koreai Köztársaság-Azerbajdzsán 45-43
elődöntő:
Franciaország-Ukrajna 45-32
Magyarország-Koreai Köztársaság 45-39
a 3. helyért:
Koreai Köztársaság-Ukrajna 45-32
döntő:
Magyarország-Franciaország 45-38
A végeredmény: 1. Magyarország (Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna), 2. Franciaország (Sara Balzer, Margaux Rifkiss, Manon Apithy-Brunet, Caroline Queroli), 3. Koreai Köztársaság (Dzson Eun Hje, Jun Dzsi Szu, Csoj Sze Pin, Dzson Haj Jung)

Japán győzelem a férfi tőrözők csapatversenyében

A japánok nyerték a férfi tőrözők csapatversenyét a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon: az utolsó döntőben a kínaiakat győzték le tíz tus különbséggel.

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Tóth Gergely, Németh András összeállítású magyar válogatott, amely nyolcaddöntős vereségét követően az összes mérkőzését levívta szombaton, 14. lett.

SZÛCS Luca; BATTAI Sugár Katinka; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Márton Anna, Pusztai Liza, Szûcs Luca, és Battai Sugár Katinka (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a nõi kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Márton Anna: szerettem volna megmutatni, mire vagyok képes

A világbajnoki címét megvédő magyar női kardcsapat minden tagja hozzátette a magáét az újabb győzelemhez, mindegyiküknek volt kiemelkedő teljesítménye a milánói vb-n, így nem okozott gondot egy-egy kevésbé sikerült asszó.

Egyetlen ellenfél sem jutott el negyven tusig, így érthetően elégedetten értékeltek a csapattagok pár perccel a döntő után.

Úgy mentem fel a pástra, hogy nagyon szeretném, hogy kijöjjön belőlem az, amit tudok, mert kemény volt az elmúlt két hónap. Volt úgy is, hogy nem tudok eljönni erre a vb-re. Ez alatt az időszak alatt sokan támogattak, de sokan azért ellenem is voltak, úgyhogy mindenképpen szerettem volna ezeknek az embereknek megmutatni, mire vagyok képes

 - mondta az MTI-nek Márton Anna, aki 28 évesen az egyébként fiatal csapat rangidőse.

A korábbi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes a tokiói olimpián sérült térddel negyedik lett, majd műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban tért vissza, de aztán kiderült, hogy nem jött rendbe a térde. A júniusi Európa Játékokat kihagyta, és most speciális térdrögzítővel vívott. A női kardcsapat tavalyi vb-győzelménél még nem lehetett ott.

"Nyilván volt egy kis hiányérzetem, hogy a lányok pont akkor nyertek, amikor nem voltam a csapatban, de hihetetlen büszke voltam rájuk már tavaly is. Idén is hihetetlen büszke vagyok rájuk, és örülök, hogy ebben a csapatban lehetek. Rohadtul kell dolgoznom, hogy tartsam velük a lépést" - árulta el.

Kiemelte, hogy tudta élvezni a vívást, ami számára mindig a legfontosabb egy versenyen.

"Amit a csapattársaim ma véghez vittek, arra szavak nincsenek. Szerintem azért is tudott belőlem ez a teljesítmény kijönni, mert annyira magukkal vittek. Annyira élvezem, hogy velük tudok egy csapatban vívni, hogy igazából nem tudtam rosszat csinálni" - tette hozzá.

Szűcs Luca úgy érezte, a saját elvárásainak majdnem teljesen meg tudott felelni ezen a napon, bár éppen a döntőben, ahol egy asszót vívott, nem úgy ment neki, ahogy szerette volna.

Kicsit rástresszeltem, hogy most tudunk-e címet védeni, vagy sem. Itt is az elején jól ment, de aztán kicsit szétestem. Amiatt viszont nagyon boldog vagyok, hogy előtte nagyon magabiztosan és stabilan sikerült megnyerni az asszóimat. Illetve volt, amit meg is fordítottam, amire korábban még nem volt példa

 - értékelte teljesítményét.

Pusztai Liza, aki rendszerint a mérkőzések befejező embere, úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy ez a feladat rá hárul.

Én is néha meglepődök, hogy ilyenkor hogy tudom befejezni. Most sem értettem, felálltam a pástra és annyira ki tudtam zárni mindent, pedig nagyon ideges voltam ennél a döntőnél. Szerintem látszódott is a vívásomon, hogy teher volt rajtam, hogy ez már a döntő. De aztán egyszerűen olyan magabiztosan, mindent elfelejtve és odakoncentrálva sikerült felállnom a vb-döntőt befejezni, hogy még saját magamat is megleptem

 - ismerte el.

A dél-koreaiak elleni elődöntőben szerinte élete egyik legjobb vívását produkálta.

"Az is kellett hozzá, hogy itt most döntőt vívhassunk. Összeségében hibátlan nap volt" - szögezte le.

Battai Sugár, aki a döntőben két asszóját megnyerte, egyet pedig döntetlenre hozott, úgy vélte, biztosan nagyon kellett a győzelemhez, hogy ilyen stabilan tudta hozni a három asszóját.

Szerintem a korábbi asszókban azért volt megingás, mert kicsit görcsösebben vívtam, mint kellett volna. Talán azért, mert bennem volt, hogy nagyon akarom. A döntőben ezt a stresszt, görcsöt le tudtam vetkőzni és nagyon felszabadultam vívtam. Abszolút felszabadító volt, hogy tavaly is megvertük a franciákat, és nekünk ezek után nincs vesztenivalónk, legrosszabb esetben ezüstérmesek leszünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában