XII. komáromi seregszemle

2023.11.21. 16:27

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Révkomáromban a Fonográf Fesztivált (videó)

A november 22-25. között zajló esemény kiemelt támogatói között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia fontos szerepet tölt be. A népszerű találkozó részleteiről Lakatos Róbert főszervező számolt be.

MW

Fonográf Fesztivál: Lakatos Róbert a prímatalálkozón

Forrás: Hagyományok Háza

Három helyen, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, a Tiszti pavilonban és a Rév - A Magyar Kultúra Házában rendezzük a XII. Fonográf Fesztivált

– mondta a főszervező, majd hozzátette: 

idén az 50-es szám jegyében tervezzük a seregszemlét. Az első koncert a Muzsikás 50, az utolsó pedig Lakatos 50 elnevezést kapta. 

 Az együttes a fennállásának évfordulóját ünnepli, én pedig a születésnapomat – tudhattuk meg  Lakatos Róberttől.

Az alábbi videón megtekinthető a Fonográf Fesztivál korábbi felvétele:

Idén a szervezés során próbáltunk a kezdetekhez visszatérni. Így a népzenét vagy tradicionális zenét játszó, abból kiinduló együtteseket hívtunk meg. Minden bizonnyal a közönség meleg szeretettel fogadja majd a Muzsikást, a Tükrös Zenekart és az Üsztürü Zenekart is.

 – ismertette Lakatos Róbert.
A komáromi zsidóság a kereskedőváros történetében nagy szerepet játszott. Ezt a tradíciót a Budapest Klezmer Band meghívásával elevenítették fel a fesztivál szervezői. 

A Győri Balettet az elmúlt évek sikeres szereplései nyomán látjuk ismét szívesen. A fesztivál és a győri társulat közötti kapcsolódás Lajkó Félixhez kötődik, aki már háromszor lépett fel a találkozón és most a színpadra kerülő Giselle baletthez is ő komponálta a zenét.

 – világított rá a főszervező.

A születésnapomhoz kapcsolódó koncertemen szeretném bemutatni azokat a fantasztikus zenészeket és együtteseket, akikhez három évtizedes szoros baráti, szakmai kapcsolat fűz. A színpadon fog ünnepelni a Rév zenekar, az Eszencia zenekar – amely, egy új lemezzel készülünk velük–, a Belliczay Kamarazenekar, Pál István Szalonna, Csík János és Agócs Gergely is. Esténként táncházzal kedveskedünk az egybegyűlteknek.

– emelte ki Lakatos Róbert, majd folytatta: „minden évben egy kiállítás megnyitóval gazdagítjuk a programsorozatot, ezúttal a Táncház Egyesületnek köszönhetően a Táncház 50 tárlatot mutatjuk be a a Városi Művelődési Központban a közönségnek. Ez a táncházmozgalomnak is igen jó reklám, mivel a Központ programjain évente 30-35 ezer ember fordul meg.”

Az elmúlt évben minden rendezvényünk teltházas volt, ez köszönhető a tavaly bevezetett – kedvező feltételű belépést biztosító – fesztiváljegynek is. Idén is szépszámú vendégsereget várunk Felvidékről és Magyarországról

– zárta szavait a Fonográf Fesztivál főszervezője, Lakatos Róbert.
A fesztivál plakátja alább tekinthető meg:

Forrás: Hagyományok Háza Fotó: A rendezvény plakátja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában