Krimi

2023.12.28. 09:42

Jelentősen csökkent idén a vasúti átjárókban történt balesetek és a halálos áldozatok száma

Idén eddig 61 baleset történt a MÁV hálózatán a vasúti átjárókban, egyharmaddal kevesebb, mint tavaly, és a halálos áldozatok száma is jelentősen, csaknem negyedére csökkent – közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

MW

Illusztráció/ A MÁV Start Zrt. Stadler Flirt típusú zónázó személyvonata halad át a piros jelzést mutató félsorompóval biztosított vasúti átjárón a 117- es utat keresztezve Esztergom külterületén

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Azt írták, hogy idén a balesetekben kilencen életüket vesztették, heten súlyos, tizenketten könnyű sérüléseket szenvedtek, 35 esetben pedig anyagi kár keletkezett. A múlt év azonos időszakában 90 baleset történt vasúti átjáróban, amelyekben csaknem négyszer annyian vesztették életüket, mint idén.

Tavaly a 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlensége, a KRESZ-szabályok be nem tartása miatt. Voltak olyan tragikus esetek, amelyek során négyen, öten vagy heten is életüket vesztették a balesetet szenvedett járműben – tették hozzá.

Vasúti balesetek Magyarországon, 2006-2022
Forrás: KSH/MTI/MTVA Sajtóarchívum

Közölték azt is, hogy továbbra sem csökken azonban a vasúti átjárókban lévő sorompókarok letörésének száma: évente átlagosan 800 ilyen eset van, ezt a számot idén november végére érte el a statisztika.

A legjellemzőbb ok, hogy a járművezetők a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtanak a vasúti átjáróba, elsodorva a csukódó csapórudat – áll a közleményben.

A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma Magyarországon
Forrás: KSH/MTVA/Sajtóarchívum


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában