Jó hír

2023.07.15. 10:26

Nem emelkednek a magyar borászok terhei

A magyar borászok terhei nem emelkednek, a kormány döntése szerint a régi termékdíjjal azonos mértékűre csökken a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő összeg – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán szombaton.

MW

Illusztráció: Kocsis Ferenc a Kapusborház tulajdonosa

Forrás: Kisalföld

Fotó: Rákóczy Ádám

Kiemelte: a magyar borpiac szereplőinek óriási hátrányt okozott volna az uniós előírások alapján fizetendő többletteher a palackokra, amelynek fizetése alól Európa nagy bortermelő országaiban - Franciaország, Olaszország, Spanyolország - a gyártók felmentést kaptak.

A soproni kihelyezett kormányülésen meghozott döntés biztosítja, hogy ne változzon a magyar borászok piaci pozíciója a külföldi versenyben, ne szenvedjenek hátrányt

 – húzta alá a miniszter.

Az európai uniós rendszer a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjjal azt célozza meg, hogy a termelők minél kevesebb környezetszennyező anyagot használjanak, illetve a visszagyűjtésre ösztönöz

– emlékeztetett.

Környezeti szempontból ez helyes irány, ugyanakkor a termelést megdrágítja – tette hozzá, megjegyezve, hogy a termékdíjjal a kormány korábban „jól rendezte” a kérdést, most viszont a magyar szabályozást az uniós előírásokhoz kellett igazítani.

Kitért arra is, hogy a szőlészetek költségeit az időjárás is növelte az elmúlt időszakban, mert a páradús meleg levegő kedvez a gombák és a korokozók szaporodásának, így növelni kell a vegyszerhasználatot.

Végül Nagy István arra is kitért, hogy korábban Magyarországon csökkentett rezsiárakkal zajlott a termelés, ezért is voltak alacsonyabban az élelmiszerárak, mostanra azonban az energia drágulása oda vezetett, hogy „utolértük a nemzetközi szintet”.

A kormány küzd azért, hogy az inflációt leszorítsa, arra számítanak, hogy őszre a fogyasztói árak emelkedése egyszámjegyűvé válik

– szögezte le a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában