2021.09.16. 13:27
Átfogó szüreti mustfok ellenőrzést tartanak a szőlőtermesztők védelmében
A hatóságok a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – idén ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják – jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
Villány, 2020. október 29. Szüretelõk dolgoznak a Szende Pincészet cabernet sauvignon ültetvényén a villányi borvidéken 2020. október 29-én. MTI/Sóki Tamás
Forrás: MTI
Fotó: Sóki Tamás
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kifejtette: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés és hír érkezett arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van. Ez egyrészt hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a termékéért, valamint a borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget. Mindezek alapján, 2019 őszén a HNT a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésben a bejelentett szüreti adatok valóságtartalmának átfogó ellenőrzésébe kezdett.
Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak. A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.
A szüreti ellenőrzési program 2021-ben is folytatódik.
Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak.
Az ellenőrzések várhatóan az idei évben is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szőlőtermesztők a megtermelt szőlőjükért a valós piaci árat kaphassák meg a felvásárlóktól – fogalmazott az államtitkár.
Borítókép: illusztráció