Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Térkép készül sérülteknek

Győr - Sérültséggel élő győrieknek és környéken lakóknak, valamint turistáknak készítenek térképet az „akadálymentes" Győrről a széchenyis szociálismunkás-hallgatók a fiatal mozgássérültek egyesületével közösen.
A térképet nyomtatott és internetes formában is szeretnék közzétenni.

A Camelot fiatal mozgássérültek egyesülete és a SZE szociális munkás tanszéke közös projekt kidolgozásába kezdett. Egy bárki számára hozzáférhető térképet szeretnének készíteni jelentős munkával összegyűjtött adatbázis alapján a Győrben és környékén élő, az ide érkező vidéki és külföldi, fogyatékossággal élők részére a város akadálymentes köz- és magánintézményeiről, utcáiról.

– A mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók, hallássérültek, illetve szellemi fogyatékossággal élők mellett természetesen a babakocsit toló kismamáknak s az idős embereknek is nagy segítség lehet a térkép. Felmérjük, hogy a városban melyik közintézmény, kórház, orvosi rendelő, iskola vagy éppen sportlétesítmény milyen szinten akadálymentes. Szeretnénk a belvárosi üzleteket, szálláshelyeket is bevonni ebbe a felmérésbe – mondta elöljáróban a Kisalföld érdeklődésére Teráz Norbert, a SZE harmadéves szociálismunkás-hallgatója.

A Camelot alelnöke, Benei László elmondta, többször kaptak megkeresést vidéki és külföldi csoportoktól, de egyénektől is, akik érdeklődtek a helyi lehetőségekről. Egy ilyen tájékoztató meggyőző lenne az érdeklődők számára. Ezenkívül – igaz, csekély mértékben – növelné a város idegenforgalmi bevételeit is.

– Az országos állapotokkal ellentétben Győrben viszonylag jó a helyzet. Az elmúlt tíz-tizenöt évben ebből a szempontból fejlődik a város, de még mindig vannak olyan intézmények, utcák, amelyek nem akadálymentesek. Olyanok is, amelyeket most építenek, építettek át. Az akadálymentesítés mindenkinek az érdeke, hiszen a csomagokat cipelő szülőknek, idős embernek is könnyebb felmenni a rámpán – magyarázta Benei László.

A projekten dolgozó fiatalok – Molnár Katalin, Teráz Norbert, Csanádi Anett és Sőth Noémi – a Camelot alelnökével, Benei Lászlóval. Fotó: H. Baranyai Edina
A projekten dolgozó fiatalok – Molnár Katalin, Teráz Norbert, Csanádi Anett és Sőth Noémi – a Camelot alelnökével, Benei Lászlóval. Fotó: H. Baranyai Edina

– Négyen, szociálismunkás- hallgatók a második évfolyam első félévében megterveztük a projektet, a tényleges felmérések most kezdődnek. Írtunk levelet a város polgármesterének, s az egyetem rektora is védnöke a programnak. Bevontunk önkéntes mérnökhallgatókat is, akik segítenek a felmérésben – vette át a szót Sőth Noémi.

A projektet nyomtatott és internetes formában – abban hanganyaggal a gyengénlátók részére – is szeretnék közzétenni a projektben részt vevők.
– Nem akarjuk ráerőltetni magunkat senkire – vette vissza a szót Teráz Norbert –, de szeretnénk a belváros üzleteit is végigjárni. Tulajdonképpen pozitív kampányt szeretnénk, ha tudunk, segítünk a különböző pályázatok elérésében, például abban, hogy egy üzlet hogyan pályázhat támogatásra akadálymentesítéshez.

– Azért, hogy ez látható is legyen az emberek számára, matricákat készítünk, s azokat olyan helyekre tesszük ki, melyek már akadálymentesek. A pozitív kampányt így is szeretnénk erősíteni – folytatta Csanádi Anett.

– A jövő mérnökeinek is támpontot szeretnénk adni ezzel a projekttel, nekik is fontos lenne, hogy akadálymentes épületeket tervezzenek, hozzanak létre, s nem olyanokat, amelyeket nem használhatnak a fogyatékossággal élők – jegyezte meg végül Molnár Katalin.

Várják a jelentkezőket

A projekt készítői várják olyan köz- és magánintézmények jelentkezését, amelyek szeretnének az adatbázisba bekerülni, hogy szolgáltatásaikat minél szélesebb körben megismerjék. Jelentkezni az akadalymentesites.gyor@gmail.com e-mail címen vagy Pécsi Gertrúdnál a 70/557-1246-os telefonszámon lehet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrnek adta ki magát a házaló csaló

Győr - Rendőrnek adta ki magát, így jutott be a sértett lakásába egy 25 év körüli, 180 centiméter… Tovább olvasom