Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Zűr a Jereváni úti kispiacon: ki árulhat helypénz nélkül?

Az "egyasztalos" új győri rendelet ellehetetlenítheti a Jereváni úti kispiacot - állítják kiskereskedők. Hajszán Gyula szerint sokkal inkább az ősteremlők védelméről van szó.

Mielőtt a konkrét Jereváni utcai kispiac ügyére térnénk, nézzük az előzményeket.

A győri önkormányzat tavaly módosította a közterület-használat szabályairól szóló helyi rendeletét, mely "egynégyzetméteres vagy egyasztalos" szabályként került át a köznyelvbe.

Az önkormányzat úgy érvelt a rendelet mellett, hogy a kereskedők a vásárokon és piacterületeken kínálják áruikat, ahol helypénzt kell fizetni, ne a kijelölt kistermelői árusítóhelyeken, ahol viszont korábban térítésmentesen lehetett kipakolni.

Utóbbiakat eleve azoknak szánták, akik a maguk termelte zöldséget, gyümölcsöt, virágot akarják értékesíteni - magyarán az őstermelőknek.

Győrben hat kijelölt kistermelői árusítóhely van a város különböző részeiben: a Bercsényi liget lebetonozott részén, a Kör tér 64-65. és 74. előtti részén, a Mátyás király téren a Szondi és Nagysándor József utca találkozásánál, a Jereváni utcai járdaszakaszon, a Lajta utca 14. mögötti járdaszakaszon, valamint a Köztelek és a Radnóti utca sarkán a betonszegéllyel határolt területen.


Zűr a Jereváni úti kispiacon? Fotók: Cseh Róbert.

"A közterület-felügyelők azt is figyelték, hogy egy-egy üveg lecsó vajon átlóg-e egy másik asztalra"

"A Jereváni utcában kialakult vevőköröm van, ezért a tavaly decemberben kezdődő folyamatos ellenőrzések és bírság kiszabadása után úgy döntöttem, hogy az út túloldalán, magánterületen folytatom a zöldség és gyümölcs árulását.

Nem értek egyet ezzel az új győri rendelettel, mivel az őstermelőknek is szükségük van arra, hogy egy-két zöldséges bővebb kínálattal csalogassa a piacra a vevőket.

Azt pedig kimondottan ellenszenvesnek érzem, hogy a közterület-felügyelők azt is figyelték, hogy egy-egy üveg lecsó vajon átlóg-e egy másik asztalra" - mondta a kisalfold.hu-nak Kertics Tamás, aki egy asztalnál valóban több zöldséget, gyümölcsöt árul a Jereváni úton.

Két másik árusító, Horváth Gyula és Pletka László abban egyetértett Keritcs Tamással, hogy a számos ellenőrzés nem tesz jót sem a piac forgalmának, sem a hangulatának, s az utóbbi időben egyre kevesebben hozzák ki portékájukat ide.

"Véleményem szerint már-már a megszűnés határán mozog az egykoron közkedvelt, több évtizedes múltra visszatekintő kispiac" - zárta szavait Kertics Tamás.


Galéria kép

Hajszán Gyula: tudomásom szerint az őstermelőket `nem piszkálták´ a Jereváni úton 

"A jogszabály-módosításra azért volt szükség, mert előfordult, hogy kereskedők foglalták el a kistermelői árusítóhelyeket.

Mindez indokolatlanul nagy előnyt jelentett nekik azokkal a kereskedőkkel szemben, akik egy-egy kistermelői piac a közelben üzletekben, bódékban, bérleti díjat fizetve folytatják tevékenységüket" - mondta portálunknak Hajszán Gyula, Győr-Szabadhegy önkormányzati képviselője.

"Tudomásom szerint az őstermelőket `nem piszkálták´ a Jereváni úton. A tavaly év végén életbe lépett rendelet egyébként az ő érdekeiket is szolgálja, hisz így árban nem kell versenyezniük a jóval nagyobb árukészlettel rendelkező zöldségesekkel" - tette hozzá Hajszán Gyula.

"Nem a büntetés volt tehát a cél, hanem sokkal inkább a figyelemfelkeltés"

Truka István, a győri közterület-felügyelet vezetője a kisalfold.hu-nak elmondta: "a rendelet novemberi hatályba lépése előtt két héttel munkatársaink mind a hat győri kistermelői piacon felhívták az árusok figyelmét a változásokra."

"Főként arra hegyeztük a hangsúlyt, hogy egy termelő legfeljebb egy négyzetméteres területet foglalhat el vagy egy asztalt.

Nem a büntetés volt tehát a cél, hanem sokkal inkább a figyelemfelkeltés.

Eddig összesen két szabálysértési eljárást kellett indítanunk november elseje óta - az egyiket a Jereváni utcában, a másikat a Lajta utcában -, ami véleményem szerint azt tükrözi, hogy a többség megértette és elfogadtatta az új rendeletet" - közölte Truka István.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. oldal1 2012. február 16. 11:54
  „Nincs több hozzászólás?????????”
 • 37. 9786754231 2012. január 31. 19:47
  „Ok. Akkor kérdezd meg legközelebb miből van a savanyú káposzta. Valamelyik nap az abszolút legális, minden higiénés előírásnak megfelelő előállító "üzembe" talicskázták be a káposztát. Na most vagy bundát növesztett, mert jön a hidegfront, vagy penészes.Csak egy kicsit...”
 • 36. oldal1 2012. január 29. 14:43
  „Kedves 33. 9786754231
  A hozzászólásodhoz annyit a téli kert vonatkozik az őstermelőre is mert télen nincs zöldség zöldje friss és ilyen szép alma csak a nagykereskedésben esetleg fóliában de elismerem vannak igazi őstermelők de tegyük hozzá neked a hidegben hagyott áruval is gondod van elmondanám én voltam gyümölcs és zöldség nagykereskedésben ott sem jobb a helyzet sajnos épp úgy hűtőkamrában van miden és körbe körbe gázas és egyéb targik forognak kiesik valami a földre vissza teszik a sok közzé bekeverve ne hogy azt hidd a nagykereskedésben és egyéb piacon pl nagybani midig friss van valamikor hetekig ugyanazt az árut hozzák viszik több száz km keresztül ez tény olcsó adni meg ugy lehet nem fontos guberni meg lopni hanem kisebb árrés pl: okáért énekem régebben olyan helyen dolgoztam 80ft vettük át a kiváló minőségű hagymát a kicsit gyérebbet 50 ér a főnök 189ér rakta ki és még így is elvitték a sok zöldséges 200 210ft vette a paradicsomot ők adták 590-650ft között mért kell egyből 2,5-3 szorosát keresni kg -ént aki adta és az a baj van olyan termelő aki fillérekért oda adja az árut mert kénytelen ha nem adná oda eldobhatná 50-60°% egy két héten belül .
  Az őstermelőről meg annyit miden elismerésem azé aki naphosszat a földet műveli és saját portékáját adja el ,de az a baj van sok mondvacsinált őstermelő is pl okáért mielőtt lett volna nagyobb művelésre való földünk bementem
  az őstermelő igazolványt kiállító hivatalba közölték velünk elég kérni egy adószámot kértünk , meg se kérdezték van e művelésre alkalmas terület meg persze hogy hol ,mondták írjuk be az állattartást is nem vesztünk vele semmit beírtuk ,visszamentünk 1500ft leperkáltuk őstermelők lettünk .Erről ennyit ha nem hiszed próbáld ki ,kérj egyet te is.
  komment:pl. ingyen (esetleg a szemétből) jutunk hozzá./Sajnálatos módon pl okáért vásárcsarnoknál jártam kit láttak szemeim két kis őstermelő szedték ki az otthagyott kidobott répát meg kelkáposztalevelet köszöntem , válasz üdvözlöm ez még leves zöldség- es csomagnak jó lesz na tőlük nem veszek többet semmit ,de ez K .T ura is vonatkozik egyszer veszem észre . Tisztelettel oldal1”
 • 35. mancika2012 2012. január 27. 18:43
  „chihiro . Gondolom tisztában vagy vele hogy ezt a területet valaki megvette aki építkezni fog rajta. Nemhogy fű de még fa sem lesz ennél nagyobb területen. De örülök neki hogy neked ez a legnagyobb problémád.”
 • 34. chihiro 2012. január 27. 12:45
  „engem a környezet továbbra is aggaszt. a furgon és a sátor alatt és környékén már kiirtották a füvet is. egy nagy sáros földterület maradt a helyén. remélem, a füvesítést is elvégzik maguk után az árusok.”
 • 33. 9786754231 2012. január 25. 20:09
  „Kedves oldal!

  Kövessük a logikádat:tehát télen MINDENKI (kivéve persze a tisztességes őstermelőt) a mérgezett, szemét külföldi árut árulja, míg ő naponta friss mandarint, narancsot, karfiolt hoz - gondolom a téli kertből - nyomott áron.De ha ez még nem is így van, joggal csalhat, mert mindenki ezt teszi. Hát ez is egy megközelítés.De vajon mitől lehet valamit olcsón adni? Ha nagyon olcsón - pl. ingyen (esetleg a szemétből) jutunk hozzá. Frissnek friss - de legalábbis hideg, hiszen az ott parkoló furgonban éjszakáztatják az árut. Ha ezek után valakinek van gusztusa hozzá, azzal már tényleg nincs mit kezdeni!Tudom hogy a magyarok nagyon árérzékenyen vásárolnak, de tényleg EZT adnák a gyerekeiknek, az unokáiknak?”
 • 32. mancika2012 2012. január 25. 18:20
  „Rátapintottál a lényegre oldal. Jól nyomod.”
 • 31. oldal 2012. január 24. 20:22
  „Én igazából örülök hogy ott árulnak a sátrasok mert a kispénzű emberekre is gondolnak szinte minden termékük mindig friss és jó árban kapható ,ha valakinek kell a spanyolból és marokkóból behozott mérgező paprika meg egyéb zöldség akkor járjon a multikhoz meg persze ha meg tudja fizetni ,amugy meg a komentek alapján csak annyit hogy a kulturált zöldséges is a nagybanin veszi a sokak szerint szemetet , az őstermelőkről meg csak annyit hogy télen ugyan az csinálják mint mások vásárcsarnoknál felvásárolják a terméket a jerevánin és egyéb helyeken továbbadják kisebb nagyobb haszonnal ez tény pl mint a tojás házi? a nénikéknek meg a bácsikáknak van 10-20db tojó tyúk de kétnaponta legalább 300-500db tojást tudnak eladni hogy is van ez???”
 • 30. chihiro 2012. január 23. 16:10
  „gyongy1979!
  önmagadtól vásárolsz?”
 • 29. gyongy1979 2012. január 23. 12:02
  „Kedves 9786 vélemenyem szerint nagyon jo hogy ott vanak énis oda járok vásárolni mert a koop boltban sokat csalotam örülök hogy ott vanak”
 • 28. chihiro 2012. január 23. 10:12
  „mancika2012!
  gondolom, akkor te nem ott laksz a zöldséges sátor mellett! én sajnos igen. és elég gyakran hordja a szél a szerteszét dobált papír- és műanyag dobozokat. nem egyszer a parkoló autók oldalánál állt meg a műanyag doboz.
  ha már mindenáron árulni akar a sátras, tegye kulturáltabb kinézetű sátorban és tegye rendbe a környezetét is!”
 • 27. mancika2012 2012. január 22. 20:18
  „Magyarnak Magyar a legnagyobb ellensége.chihiro lehet hogy te megteheted hogy "kulturált "zöldségeseknél vásárolj magasabb árakon de vannak rajtad kívül nagyon sokan akiknek megfelel mind anyagilag mint minőségileg a sátras zöldséges. mindenkinek joga van ott vásárolni ahol akar. szerintem ha minőséggel gond lenne nem menne nap mint nap egyre több ember vásárolni hozzájuk.”
 • 26. chihiro 2012. január 21. 15:22
  „várom a következő cikket a témában, mely a sátras zöldséges kivizsgálásáról szól (legálisan cuccolt-e le a zöld területre, legálisan szerezte-e be az árut, ha nem őstermelő, ahogy önmagáról állítja).”
 • 25. 9786754231 2012. január 21. 08:52
  „gyogy1979!Látom a törvénytelen árusítás jobban megy, mint a magyar nyelv!

  A legnagyobb baj az, hogy törvénytelenül akarnak megélni. Az "őstermelő " úr helyében inkább nem nyilatkoznék. Nyugtát nem adnak, az árusok nincsenek bejelentve, az árut a nagybani piac szemetéből(!) válogatják ki, a büntetést nem fizetik be. Ezzel MINDENKIT becsapnak. A vásárlókat, az államot, az adófizetőket. És még mindig megtehetik, különösebb következmények nélkül!”
 • 24. gyongy1979 2012. január 21. 05:26
  „számomra az dőbenet hogy mindenki másal foglalkozik nem saját magával dollgozon mindenki anyit mint ők a hidegben
  a munka bün”
 • 23. gyongy1979 2012. január 20. 22:15
  „Az magan terulet a karacsonyfas a viragos kertben volt karacsonykor itt a penz beszel”
 • 22. gyongy1979 2012. január 20. 21:28
  „Szerintem nagyon jo hogy ott nanak”
 • 21. chihiro 2012. január 20. 15:44
  „gyongy1979!
  ?? nem is értem, mit írtál. remélem, te érted.
  továbbra is fenntartom, hogy rontja a városrész összképét az a rumli, ami ott van, és nincs helye a zöld területen.
  nem is értem, miért árul itt, hiszen 100m-es körzetben van 2 szupermarket (coop, lidl) tele zöldségekkel, gyümölcsökkel és 2 kulturált zöldséges. A sátras csak az őstermelő idős emberektől veszi el a vevőket.”
 • 20. zoli78 2012. január 20. 15:01
  „ideje volt a változtatásnak, grat!”
 • 19. RUDI 2012. január 20. 13:34
  „Én őszintén sajnálom ,azokat az őstermelőket, kik éjt nap dolgoznak azért, hogy az áruikat el tudják adni, és nincs kellő támogatás számukra.Azt tudni kell,hogy a mai világba a gazda megy a vevőkért, de viszont , ha egy állandó helyet megszoknak a vevők odajárnak vissza.Végre jó lenne helyre rakni szerintem mindent.Az pediglen , hogy fizessenek e a hely pénzért, és hogy mennyit ,azt gondolom , megtudják közösen beszélni.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri autósok kalandjai a Budapest-Bamakó ralin 2

Újabb hangulatjelentések az idei Budapest-Bamakó raliról a győri Tempfli László tollából. Tovább olvasom