Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zuhé után: A végső megoldás egy új csatornarendszer lenne

Győr - Régi nóta: a hirtelen lezúduló eső próbáját nem állja ki a csatornarendszer, a legutóbbi vihar után is tucatnyi helyszínre vonultak a Pannon-Víz zrt. munkatársai. Győrött Újvárosban és Szigetben már tervezik a különálló csapadékelvezetőt.
Mintha a mosdóba vödörrel öntenénk

Természetesen ott kezdődik minden, hogy a változó klíma egyre nagyobb kihívásokat jelent a csatornarendszer kezelői – Győrött és környékén a Pannon-Víz zrt. – számára. Özönvízszerű esőből sem volt hiány az elmúlt években, s még a mostani csapadék is gondokat okozott, jóllehet, mennyiségét nézve nem volt kiemelkedő, ám túl hirtelen zúdult le ahhoz, hogy a csatornák befogadják.

Tóth László, a Pannon-Víz zrt. diszpécserszolgálat-vezetője ezt ahhoz hasonlítja, mint amikor a mosdóba egy egész vödör vizet öntünk, s idő kell, amire elnyeli.

– Ugyanakkor a mostani zivatarral szerencsénk is volt – mondja Tóth László –, mivel este történt, a lakókat és a forgalmat nem zavarta a víz annyira, mint például a két évvel ezelőtti tavaszi és nyári zápor. Miután megkaptuk a viharriasztást, lejjebb állítottuk a csatornaszintet és este fél tizenegy előtt tíz perccel beüzemeltük a záporszivattyúkat. Hozzá kell tenni, hogy balszerencsénkre a csapadékmennyiségek között helyenként jelentős különbség volt, s mi a likócsi jelentéshez igazodtunk: ott csupán 12 millimétert mértek – mondja Tóth László.

A győri Lomb utcában szeméttel van tele a csatorna, így a víz nem folyhat el. Fotó: Krizsán Csaba
A győri Lomb utcában szeméttel van tele a csatorna, így a víz nem folyhat el. Fotó: Krizsán Csaba


– Ennyit könnyedén elnyelne a csatorna, de máshol 21 milliméter is esett, s ha ez hirtelen zúdul le, már meghaladja a rendszer elnyelőinek kapacitását. (Ennél máshol jóval többet is mértek: Győrzámolyon például 51, Ásványrárón 55 milliméter eső esett vasárnap – a szerk.)

Voltak hát panaszok is, a vízmű emelt létszámmal és öt autóval végezte a kárelhárítást. S a baj nyilván nem csak az, hogy a város 6000 elnyelője nem mindig képes maradéktalanul befogadni a csapadékot, kellemetlenebb, hogy ilyenkor kiszorul a szennyvíz is a csapadékkal, így a Pannon-Víz fertőtleníti az utakat. Van, amikor azonban nem elég a szippantókocsi, magunk is tanúi voltunk kedden a Lomb utcában a jelenségnek: hiába is tisztítanák ki az elnyelőt, mert a házból kivezető csatorna tele van szeméttel, s amíg azt nem tisztítják ki, addig a víz aligha éri el az utcai elvezetőt.

Így néhány lakó saját magát is okolhatja az elázó pince miatt. A vízmű egyébként évente kétszer végez karbantartást az elnyelőknél, s alkalmanként is, ha bejelentés érkezik.

Ám ez sem elég, főleg, ha a jövőben egyre több özönvízre kell számítani. Tóth László szerint a megoldás az, hogy a szennyvíz és a csapadék elvezetését – ahol csak lehet – elválassza egymástól az adott önkormányzat. Ami a falvakat illeti, ott magáért beszél, hogy a szennyvízcsatornákat nem is tervezték csapadékelvezetésre, arra ott vannak a nyílt árkok.

S hogy ez hatékonyabb, azt mutatja, hogy Győrzámolyon szinte mindenütt elnyelte a föld a vizet, jóllehet, éppen itt mérték vasárnap este a több mint egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő esőt. A városban ez az út nem járható, de érdemes környezetbarát, vízáteresztő – például gyephézagos – burkolatokban gondolkodni.

A leghatékonyabb megoldás azonban természetesen egy teljesen új rendszer kiépítése: jelenleg tervezési folyamatban van Győr-Sziget és Újváros csatornarendszerének átépítése. A cél az, hogy a csapadék ne a szennyvízcsatornába folyjon, mert amíg közös a gyűjtő, addig közösen adják a „szagélményt" is egy zuhé után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családmesék: Varga és Varga együtt irányít

Győr - Varga Béla életének két nagy ugrása volt, az első, amikor elbúcsúzott Rábakecölön apjától és… Tovább olvasom