Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Zuhatag a Petőfi hídról

Napokig sugárban zubogott a víz a győri Petőfi híd melletti közműhídról a Rábába. Csütörtök délután nekiálltak a javításnak – de lehet, hogy a baj nagyobb, mint amilyennek látszik.
A Rábába: Napokig nem kívánt látványosság volt a lefelé tartó „szökőkút".
A győri Petőfi híd annak idején, a hetvenes évek elején azért épült, hogy legyen hol átvezetni a közműveket, például a hőtávvezetéket az akkori műszaki főiskolához (ma egyetem). A kis híd alatt kábelek futnak, s egy 300 milliméter átmérőjű vízvezeték.
A baj december 28-án történt, a víz azóta sugárban zubogott – a végén már nem is egy helyen – a Rábába. Mi az oka? Tegnap először Nagy Ferencet, a Győri Hőszolgáltató Kft. műszaki igazgatóhelyettesét kérdeztük. Miután beszélt a cég diszpécserszolgálatával, legalábbis a Győrhő részéről megnyugodva mondta, nem az ő vezetékükkel van baj. A környék járókelői ugyan szintén nekik jelentették be a meghibásodást már december 28-án (s azóta többször is), de a helyszínen meggyőződtek róla, vízműves vezetékről van szó. Rögtön továbbították is az észrevételt a Pannon-Víz rt.-hez.

A Győrhőnek egyébként a kis Erzsébet híd alatt is megy vezetéke, ott gőzt is láthatnak a járókelők, ám nem meghibásodásból eredőt, hanem mert biztonsági szelepet nyitottak ki...
Kérdésünkre a vízmű főmérnöke, Egyed Julianna a lakosság számára megnyugtató választ tudott adni: a közműhíd alatt az ipari vízvezeték csúszott szét a mozgástól. Ez a vezeték gyakorlatilag már csak az újvárosi szakmunkásiskolát és a fürdőt látja el tűzoltóvízzel. A fürdőnél most erre sincs szükség, az iskolai tűzcsapot pedig át lehet kötni ideiglenesen ivóvízre – más meg nem használ ipari vizet. Egyébként akkor se lenne katasztrófahelyzet, ha ivóvízvezetékről lenne szó, hiszen Sziget, Újváros másik irányból is ellátható – legfeljebb átmenetileg zavaros lenne a víz a megfordított folyásirány miatt.
Mivel híd alatt, víz fölött, vagyis veszélyes helyen történt a baj, a javításhoz sem lehetett a megfelelő engedélyek nélkül hozzálátni. Tegnap kora délután a belvárosi hídfőnél átvágták a vezetéket – ezután javítható a sérült szakasz.

Ha tovább nyílik, veszélybe kerül a hőszolgáltatás

Vízműves szakemberektől – hivatalosan meg nem erősítve – azt hallottuk, azért csúszott szét a vezeték, mert „megroggyant" az egyébként a gyalogosforgalom elől már lezárt közműhíd. Ha tovább nyílik, bizony veszélybe kerülhet a hőtávvezeték is, aminek viszont igen komoly következményei lehetnek. Az is lehet persze, hogy „egyszerűen" csak az időjárás az oka a vezetékhibának – mindenesetre szakértői véleményekre van szükség. Erre lapunkban visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parádés óévbúcsúztató

A tűzijáték húszezer embert csalt a győri városháza elé. A belvárosban nem lehetett már éjfélkor… Tovább olvasom