Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Zugárusok zavarják a buszra várókat Győrben is

Könnyű beleütközni az ˝Olcsó, olasz parfüm, nagyon jó!˝ ajánlatokba.

Már tíz évvel ezelőtt is írtunk a zugárusok elleni összehangolt hatósági akciókról, most úgy tűnik, újra meg újra hasonlókra van szükség. Ha kiszorítják őket egy területről, más városrészbe költöznek és változtatnak módszereiken.

„A vidéki buszpályaudvar tele van Győrben %BBárusokkal%AB! Erőszakosak, szemtelenek, tolakodóak" – ilyen üzeneteket nyugdíjasoknak létrehozott Facebook-oldalunkon többet kaptunk. S mi is meggyőződtünk arról, könnyű beleütközni az „Olcsó, olasz parfüm, nagyon jó!" ajánlatokba. Egy olvasónk találóan zsebárusoknak nevezte a zoknit, pengét, divatárut kínálókat, mert csak egyet-kettőt vesznek elő ruhanyílásukból. Sokan elutasítják őket, mégis megéri próbálkozniuk. Aki szolidan elmondja nekik, hogy ez nem szabályos, más munkát kellene keresniük, annak nehéz sorsukról panaszkodnak és a „Hogyan éljek meg?" mondat után rögtön engednek az árból, alkudni kezdenek.


Olvasóink jelzései miatt a rendőrség a vidéki buszpályaudvarnál is fokozza a járőrözést.
Olvasóink jelzései miatt a rendőrség a vidéki buszpályaudvarnál is fokozza a járőrözést.

Ha nem vennének, nem árulnának
A békéltető testületekhez többször fordultak panaszosok utcai zugárusoktól vett holmikkal, azok silány minősége miatt. Ilyenkor azonban reklamációs lehetőség nincs, általában nem is beazonosítható, ki készítette a terméket.
Horváth Zoltán alezredes, a rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy korábban az ETO Parknál lévő piac környékén okoztak gondot a zugáru- sok. Ezért felvették a kapcsolatot a piacfelügyelőkkel és az önkormányzattal, a vámhatósággal is, mert más járhat el, ha hamis sportruhát, más, ha bőrszíjat árulnak. Rendszeres ellenőrzéssel sikerült innen kiszorítani az orvárusokat. De az alezredes szerint sajnos jellemző, hogy ilyenkor máshol jelennek meg.

Olvasóink jelzései miatt a rendőrség a vidéki buszpályaudvarnál is fokozza a járőrözést. A belvárosban folyamatosan ezt teszik. Az egyenruhások visszatartó erőt jelentenek, igazoltathatják a zugárusokat, megnézhetik, van-e náluk olyan árucikk, aminek eredetéről nem tudnak elszámolni. Civil ruhás embereik pedig könnyebben tetten érik őket. A lakosok azzal segíthetnek, ha bejelentik, hol láttak zugárust.

– Karácsony közeledtével rendre több a zugárus. Tavaly év végén két hét alatt nyolc ellen jártunk el, évente általában tucatnyi ilyen esetben intézkedünk. Helyszíni bírságot szabunk ki, szabálysértési feljelentést teszünk a kormányhivatalnál. Ha külföldi az árus, elkobozzuk az áruját. Egyenruhás felügyelőink nehezen érik őket tetten, azért is, mert már megosztják a munkát: az egyik leszólítja a járókelőket és csak egyet vagy kettőt tart magánál az áruból, a többi autójában van vagy távolabb lévő társánál – mondta el Truka István, a közterület-felügyelet vezetője.

 
Százezres büntetések, elkobzott portékák
A NAV is ellenőrzéseket végez a zugárusok kiszűrésére. Az adóbejelentkezés elmulasztása miatt 200 ezer forint bírsággal sújthatók és becsült jövedelmük adója is követelhető. A megyei adóigazgatóság több zugárust kontár tevékenység miatt bírságolt meg. Tapasztalataik szerint többnyire külföldiek és kiskorúak végeznek nálunk ilyen tevékenységet. Számla nélkül vagy lopással szerzett késeket is árusítottak. A megyei vámigazgatóság idén zugárusok tevékenységével kapcsolatban 52 esetben járt el, már több mint egymillió forint bírságot szabott ki és még több ügyet nem zárt le. A jogsértést többnyire romániaiak követték el, a hamis termékeket – amiket kínai piacokon szereztek be – elkobozták tőlük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárány vs. Morvay - A héten kézbesítik az értesítőt a megismételt választásról

Győrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselő-választás… Tovább olvasom