Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Zsúfolt parkolók a hipermarketeknél

A győri közgyűlés pontot tett a kérdésre: jöhetnek a multicégek bevásárlóközpontokat építeni Győrbe. A Kisalföld annak nézett utána, szükség van-e ennyi hipermarketre. Körbejárta a központokat, s a hétvégi forgalmat alapul véve a válasza igen.
A győri közgyűlés múlt heti döntését megelőző és az azt követő politikai viták ellenére ma már nem kérdés, hogy összesen kétszázezer négyzetméter alapterületen egy tucatnyi új bevásárlóközpont épülhet-e vagy sem a megyeszékhelyen. Felsorolni is hosszú a teljes listát, de valahogy így hangzik: az ingatlantulajdonosok, illetve befektetők igényei szerint bevásárlóközpont létesülhet a Gardénia és az Uniontext helyén, a volt Frigyes-laktanya területén és mellett, az ETO-stadion tőszomszédságában egy nagy sport- és szabadidőközpont részeként, a régi ETO-pályán, Révfaluban két helyen, Adyvárosban a Szigethy Attila út, a Fehérvári út és az Ipar utca csomópontjában, az állatvásártéren, illetve a ménfőcsanaki eperföldön. Emellett a Tesco-telket előkészítő budapesti cég az Auchant, a Kikát, az OBI-t és az ElektroWorldöt telepítené le a Metro közelében, miközben a Tesco jelentős – mostani alapterületét meghaladó – bővítéseket tervez.

Ha ide nem, máshová

FÓRUMTÉMA

Ön mit szól ahhoz, hogy egyre több bevásárlóközpontot akarnak építeni Győrben? Egyáltalán szükség van ezekre a hipermarketekere?

Fórum >>
A „teljes csomag" elfogadása ellen felszólaló politikusok sokféle érvet mondtak a vízbázis védelmétől kezdve egészen addig, hogy így drasztikusan csökken az önkormányzati tulajdonban lévő területek értéke; a döntés végül az volt: a közgyűlés kiaknázza az összes fejlesztési lehetőséget. Ezek ugyanis milliárdokat hozhatnak a konyhára. A döntő érv az volt: „ha mi nemet mondunk, a multik máshová mennek". A multicégek persze nem véletlenül szemelték ki Győrt, ez kiderült a hétvégén is, amikor a nagyobb bevásárlóközpontokat végigjártuk.

A hipermarketek előtti óriásparkolók ugyanis minimum félházzal üzemeltek, de a legtöbb helyen megteltek a helyek. Az emberek mégis vegyesen nyilatkoztak arról, szerintük szükséges-e újabb tucatnyi bevásárlóközpont. (Megkérdeztük olvasóinkat – Kisalföld, 4. oldal.) Igaz, ezt a kijelentést valamelyik hipermarket parkolójában tették...

Körút a bevásárló- központokban

A körút szombat délután három órától este nyolcig tartott: kora délután a szinte egymás szomszédságába épült nagy Tesco és Metro parkolója háromnegyedig megtelt. Összehasonlításként annyit ehhez az adathoz: láthatóan ez a két hipermarket – illetve még a plaza – rendelkezik a városi bevásárlóközpontok közül a legnagyobb befogadóképességű parkolóval. A Tesco esetében ráadásul egy részen épp átépítik a parkolót, így a telítettség ennél nagyobbnak tűnt. A bevásárlókörutat befejező emberek szerint ez az átlagos forgalom, de ennél többen is szoktak ilyentájt itt megfordulni...

A Praktikerben volt még parkolóhely négy óra után, a kasszánál a sorban állás sem volt hosszú, de ehhez valamennyi pénztárhelynek üzemelnie kellett. Kicsivel később a Sparban nagyjából ugyanezzel a helyzettel találkoztunk, a csúcsforgalom hat körül már csillapodott. A Baumaxnál hasonló kép fogadott, az építkezők kihasználták a hétvégét pénzük elköltésére. A végére a plazát hagytuk, tudva persze, hogy ott kora este kezdődik a csúcsidő: röviden annyit, nem tévedtünk.

Mennyit költünk egy hétvégén?

Nem készült, s valószínűleg a konkurenciaharc miatt nem is készül összesítés arról, hogy a győriek – illetve a környékbeli falvakból a megyeszékhelyre utazók – mennyi pénzt hagynak egy átlagos hétvégén a hipermarketekben. Ha egyszer azonban ezt valaki kiszámolná, vélhetően nem azt kérdezné, szükség van-e ennyi bevásárlóközpontra, hanem azt: hogyhogy eddig nem jöttek?

Kapcsolódó cikkek >>

A lakótelepeken nem lesz fizetőparkoló (2004-02-03) >>
Csúcsdíjas városi parkolás (2003-05-19) >>
Dráguló parkolás (2003-06-29) >>
Győrben nem lesz SMS-es parkolás (2002-08-16) >>
Jelentősen drágul a parkolás (2003-05-15) >>
Mit kell tudni a győri parkolóházról? (2004-03-16) >>
Parkolnak és bliccelnek (2003-11-23) >>
Parkolási gondok Marcalvárosban (2004-03-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért változtatta meg véleményét a miniszter?

Hol, melyik adyvárosi területen és mikor várható az új sportlétesítmény felépítése? – tette… Tovább olvasom