Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Zsírok a tanrendben

A gyerekek huszonöt százaléka hamburgeren, csokin és konyhakész ételeken nő fel. Évről évre riasztóbb statisztikák írják felül a büfé- és menzareformokról szóló híreket. Szerencsére egyre több iskola jön rá: a szemléletváltás a megoldás kulcsa.

Évről évre több oktatási intézmény építi be tanrendjébe az egészséges életmód oktatását: megyénkben 45 általános iskola több mint két és fél ezer kisdiákjával csatlakozott a Nestlé kiegyensúlyozott táplálkozást oktató, ingyenes Nutrikid programjához.

Velük együtt az ország több mint 800 általános iskolájában kezdődött úgy a tanév, hogy a gyerekek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által felügyelt tudnivalókkal ismerkedhetnek meg. A program ma már speciális igényű diákokhoz is eljut, megyei példa erre a győri Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény.

Évről évre több oktatási intézmény építi be tanrendjébe az egészséges életmód oktatását. Fotó: illusztráció
Évről évre több oktatási intézmény építi be tanrendjébe az egészséges életmód oktatását. Fotó: illusztráció

A Nutrikid program 2003-as bevezetése óta mintegy 260 ezer kisdiák sajátította el a biológia- és egészségtanórák tematikáját kiegészítő, hiánypótló tananyagot. Játékos, könnyen befogadható feladatok rántják le a leplet az egyes élelmiszercsoportok, a táplálkozás, az emésztés folyamatának titkairól, felfedi, mi fán teremnek a vitaminok, a zsírok, a szénhidrátok. A tudnivalók elsajátítását munkafüzet, tanári kézikönyv és egy mesefilm segíti.

Az öttevényi általános iskola évekkel ezelőtt csatlakozott a programhoz. Tolnay Gáborné igazgató a Kisalföldnek elmondta: az iskola minden lehetőséget megragad a helyes életmód megismertetésére, csatlakoztak az almaprogramhoz, rengeteget kirándulnak, a hagyományos egészségmegőrző napokat pedig előadásokkal, tanácsadással, ételbemutatóval színesítik. Az igazgató szerint ha közvetlenül nem értetjük meg a gyerekekkel, miként vigyázhatnak legdrágább kincsükre, a büfében továbbra is a csoki és a chips marad a legkelendőbb áru.

A Nutrikid oktatóprogramban részt vevő megyei települések

Ásványráró, Bakonyszentlászló, Beled, Bőny, Csorna, Fertőd, Gyömöre, Győr, Győrújbarát, Győrzámoly, Harka, Kapuvár, Kunsziget, Levél, Mezőörs, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós, Mosonszolnok, Nagyszentjános, Öttevény, Pereszteg, Rajka, Sopron és Sopronhorpács.

Olvasóink írták

 • 3. mr_akkush 2010. október 22. 10:12
  „Akarás kérdése.
  Jó régen még édesanyám csomagolt ennit + mindiíg volt benne zöldség vagy gyümölcs. Aztán együtt csomagoltunk reggel, most meg már megöregedtem:)”
 • 2. Truder 2010. október 20. 11:53
  „Nem a gyerek hibája...csomagoljon anyuka pénz helyett két szendvicset! De arra nincs idő-mondják. Korábban kell felkelni! és akkor talán még egy szelet kenyér elfogyasztása is belefér az időbe.
  A másik 25% meg éhezik, de erről sem ők tehetnek.”
 • 1. szocdem 2010. október 20. 10:45
  „NA jó! Ez a mi környékünkön talán rendben is van.

  De mi lesz azokkal a keleti gyerekekkel, akikkel az órákon - a rendes oktatás keretében - kajáról beszél a tantónéni, de a gyerek nem csak nem próbálhatja ki ezeket a "finomságokat" hanem otthon sem ehet. Nem egészségeset, deegészségtelent sem!

  Nem értana ha a fejéhez kapna néhány - magát értelmiséginek valló - pedagógász...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdők helyett gabonatáblák

A telepítési támogatás mértéke és rendszere miatt szinte alig létesülnek új magánerdők a megyében. Tovább olvasom