Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Zsiráf akciós csomagban

Több ritka és értékes állat mellett egy hatméteres zsiráfbika is érkezik hamarosan a győri állatkertbe a csődeljárás alatt álló gansendorfi szafariparkból. Ha minden jól megy, jövő hét végén már a látogatók is megcsodálhatják az új jövevényt.
Amikor néhány napja felröppent a hír, hogy a csődbe ment és bezárás előtt álló gansendorfi szafaripark teljes állatállományát értékesítik az európai állatkertek között, dr. Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója már Ausztriában volt, hogy felmérje, a megyeszékhely vadasparkja is gazdagodhat-e a sajnálatos felszámolás következtében.

Áron alul

Arról álmodni sem mert, hogy egy igazi ritkaságot sikerül megszereznie: a park zsiráfbikáját. Ráadásul áron alul, mert bár a győriek mindössze feleannyit kínáltak érte, mint több nyugat-európai állatkert, jövő héten mégis hozzánk érkezik majd a hétéves Rotschild-zsiráf. Az új szerzeményért 7500 eurót, azaz közel kétmillió forintot fizet az állatkert. Hogy miért éppen a győri intézmény mellett döntött a csődbiztos és a szakmai vezetés, annak nemcsak az igazgató és a szafaripark szakemberei közti többéves barátság az oka, hanem elsősorban az, hogy egyedül ő tudta garantálni, hogy az állatot rövid határidőn belül, biztonságosan elszállítja.

A szállítás már önmagában bonyodalom

– Nagysága és testalkata miatt a zsiráfot hihetetlenül nehéz közúton szállítani. Az is könnyen előfordulhat, hogy a szállítás idején hőség lesz, így mások nem merték vállalni a kockázatot, s csak szeptemberben vitték volna el az állatot – magyarázta dr. Andréka György. – Bár mindössze száztíz kilométeres távolságról van szó, nehéz lesz a több mint hatméteres példányt Győrbe hozni, mivel a közúti szállítási magasság felső határa hét méter. Az altatás nagy kockázattal jár, ezért csak elbódítjuk az állatot, de így is nagy a veszély, hogy összeveri, megüti magát az úton.

A sietség oka, hogy Ausztriában mihamarabb szeretnének megszabadulni az állatoktól, mivel az anyagi problémák miatt már elegendő takarmány sincs a szafaripark lakói számára.
A szakma ugyan régóta tudott arról, hogy az intézmény a tönk szélére került, a szakemberek mégis az utolsó percig reménykedtek, hogy egy befektető megmenti a számos magyar látogatót is vonzó látványosságot. Sajnos a bojkott sem segített, s az állatritkaságokért szabályos licit kezdődött.

Gyümölcsöző volt a licit

Nem a karcsú patás az egyetlen állat, amely az elkövetkezendő hetekben Gansendorfból érkezik: a „kedvezményes csomag" részeként sikerült megvásárolni több antilopot, skót-felföldi marhát és Dávid-szarvast is, az egyik legnagyobb látványosság pedig minden bizonnyal az a fehér tevekanca lesz, amely másodmagával kap helyet a kifutóban. A fehér színű teve igazi ritkaság; ahogy az igazgató viccesen megjegyezte, az arab világban három feleséget is megadnak érte – ennél talán csak a szőke magyar lányokra vigyáznak jobban. A hatalmas kínálat miatt dr. Andréka György egy kicsit úgy érezte magát, mint a kisgyerek a játékboltban, azt azonban nem téveszthette szem elől, hogy az alig négy hektáron működő győri vadaspark állatállománya nem bővíthető korlátlanul. Szerencsére a kiszemelt állatok éppen beleillenek a park fejlesztési terveibe, ősszel ugyanis megkezdődik a szavannaház és -kifutó bővítése. Rudi, a recés zsiráf, aki eddig zebrákkal osztotta meg kifutóját, addig sem lesz egyedül: nála két méterrel magasabb lakótársa várhatóan jövő csütörtökön érkezik, s ha a beilleszkedés bonyodalmak nélkül zajlik majd, néhány nappal később már a látogatók is gyönyörködhetnek az új lakóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reflex kontra bevásárlócentrum

A volt Rába-gyár helyén, a Budai utcában épülő bevásárlóközpontnak egyelőre híre-hamva sincs, mert a… Tovább olvasom