Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Zsinagóga, Curtis pénze nélkül

A győri zsinagóga felújítása halad, annak ellenére, hogy Tony Curtis ígért nem érkezett meg.

A győri zsinagóga felújítása a tervek szerint halad, annak ellenére is, hogy Tony Curtis ígért pénze nem érkezett meg. A zsidó templom rekonstrukciójára így 471 millió forint jut.

A felújítás a tervek szerint halad
A győri zsinagóga lassan sejtetni engedi a szépséget, amellyel egykor az imára érkezőket fogadta. A felállványozott épület jelenéhez azonban látni kell a múltat is: a győri neológ zsinagóga 1868–69-ben épült, majd 1927-ben az úgynevezett téli templommal bővítették. 1947-ben az épületegyütteshez tartozó iskolaszárnyban helyezték el a zenekonzervatóriumot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatát (ma a Széchenyi-egyetem zeneművészeti tagozata). A városi tanács és az izraelita hitközség között 1968-ban kötött adásvételi szerződés értelmében a zsinagóga a város tulajdonába került. Ma is az, kivéve az iskolaszárny első emeletének néhány helyiségét, amely maradt a zsidó hitközség tulajdonában.

A műemlék épület 1960 óta nagyrészt üresen állt, állapota folyamatosan romlott. 1991 márciusában alakult meg a Győri Zsinagógáért Alapítvány azzal a céllal, hogy megszerezze a felújításhoz szükséges pénzt. A nagy fordulat 2002-ben következett be, amikor a város sikeres pályázatot nyújtott be címzett állami támogatásra.

A 2003-ban aláírt finanszírozási szerződés szerint a beruházás teljes költsége 471 millió forint, ebből a címzett támogatás 450 millió, az önkormányzati saját forrás pedig 21 millió forint.

A felújítási munkák idén  februárban kezdődtek el, s az ígéretek szerint jövő májusra befejeződik a  rekonstrukció. A kivitelezési ütemtervnek megfelelően most a homlokzat felújítása tart, a munkálatokat a tél beálltáig  szeretnék elvégezni. Lassan egy éve, tavaly ősszel röppent fel a hír, hogy a reklámfilmet forgatni Magyarországra érkező világsztár, Tony Curtis is támogatja a győri zsinagóga felújítását. (Akkor azt írtuk: Tony Curtis látogatásakor a nevével fémjelzett alapítvány létrehozásáról döntöttek. Az alapítvány célja a hazai zsinagógák és sírkertek felújításának segítése: úgy tűnik, a győri és a soproni zsinagógának is juthat ebből a pénzből, de szóba került a mosonmagyaróvári zsidó temető felújításának szükségessége is.) Mi lett ebből az ígéretből? Hamar kiderült, hogy semmi. A színész kurtán-furcsán távozott tavaly novemberben, s azóta sem hallani semmit arról, hogy az ígért támogatása célba ér-e valaha is Győrben. Az épület ennek ellenére is épül, legutóbb – a hét elején – az izraeli nagykövet látogatta meg az építkezést és dicsérőleg nyilatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselő kertje mindig ''zöldebb''

A növényvédelmi törvény módosításával ettől az évtől jelentősen szigorodott a parlagfűvel borított földek ellenőrzése és a hanyag tulajdonosok büntetése. Legalábbis papíron. A törvénymódosítás szerint július 1-jéig a tulajdonosoknak le kellett (volna) kaszálniuk, illetve ki kellett irtaniuk a parlagfüvet. Aki nem tette meg, az komoly pénzbüntetésre is számíthat. Tovább olvasom