Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Zsinagóga: csaknem 600 millió a vége

Időközben nem várt költségek miatt a győri zsinagóga rekonstrukciója 75 millió forinttal kerül többe.
Sok év várakozás után 2004. december 16-án kezdődött el a győri zsinagóga rekonstrukciója. A külső felújítással egy év alatt végeztek, ezt a belső rekonstrukció, illetve a környezet rendezése követte, amely hamarosan befejeződik. Az eredeti költségvetés 500 millió forint volt, ebből 450 milliót a város nyert címzett támogatásként, 50 milliót pedig maga tett hozzá saját forrásként. Egy évvel a munkák megkezdése után már nyilvánvalóvá vált: az épület rekonstrukciója és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) történt egyeztetések során olyan többletfeladatok és -költségek merültek fel, amelyekkel előre nem számolhattak.

A pluszköltségek akkor 59,6 millió forintra rúgtak – a közgyűlés elé tavaly decemberben került anyag azt szorgalmazta, hogy ezt az összeget vállalja a város és összességében 560 millió forintból fejezze be a teljes rekonstrukciót. Így is történt.

A többletköltségek akkor a többi között abból adódtak, hogy a bontás során számos plusz szerkezeti megerősítést kellett végezni, a gombaszakértői vizsgálat után pedig szükséges volt speciális faanyagvédelemmel ellátni a gerendákat. A KÖH – a homlokzati részletek megismerése után – kiegészítő homlokzati restaurálási munkákat is kért, és szintén a hivatal egyetértésével előrehozták a második ütemből a kupola teljes rekonstrukcióját. A zsidó hitközség kérésére célszerű volt mindkét oltár felújítását elvégezni az első ütemben, végül pedig az iskolaszárnyak egyik használója – a győri Széchenyi István Egyetem – kereste meg az önkormányzatot, mondván, lehetőséget lát az iskolaszárnyak közötti belső udvar megújítására. Mindent összevetve tehát 59,6 millió forint volt tavaly decemberben a többletköltség, amelyet Győr vállalt is.

A munkák ezt követően folytatódtak, s mostanra valóban a végükhöz értek. Imre István, a kivitelező Integrál-H rt. igazgatója elmondta: a május 31-i határidőt tartani tudják, akkortól megkezdődhet az épület műszaki átadása. Ez persze jóval bonyolultabb lesz, mint egy átlagos építmény esetében, de kijelenthető: a zsinagóga napokon belül elkészül.
Az örömbe némi üröm is vegyül: az utolsó fázisban újabb pluszköltségek merültek fel, várhatóan 10–15 millióval ki kell egészíteni az egyszer már megemelt összeget. Még tart a felmérés, de ha ezek a számok maradnak, akkor mintegy 75 millióval nő az eredetileg tervezett 500 milliós beruházási összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet a Duna-korzó

Június elsején elhelyezik az új győri Duna-korzó alapkövét. (Az eseményen tulajdonképpen két alapkő… Tovább olvasom