Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Zsiliprekonstrukció a Nagy-Pándzsán

Majdnem százéves az a torkolati zsilip Győr határában, a Nagy-Pándzsán, amelyet hetvenmillió forintos költséggel rekonstruálnak. Az acélszerkezete a hosszú idő alatt korrodálódott, így aztán a zsilip már az árvízi biztonságot és a mentett oldali tó biztonságos üzemeltetését veszélyeztette.
Még a Rábaszabályozó Társulat építtette 1910-ben a Nagy-Pándzsa torkolati zsilipét. A Nagy-Pándzsa vízgyűjtő területéről érkező vizeket vezeti be a Rábába, de más fontos szerepei is vannak: biztosítja a Pándzsa és a Holt-Marcal duzzasztott vízszintjét és feladata a Rába árhullámait kizárni a mentett oldalon. A hetvenes években a zsilipet meghosszabbították, mindkét oldalán zsilipkamra épült. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság most állami beruházásban végzi a kulcsfontosságú torkolati zsilip rekonstrukcióját. Szilbekné Molnár Katalin, az igazgatóság rábai szakaszmérnökségének vezetője a Kisalföldnek elmondta, a műtárgy elhasználódott acélszerkezetei helyébe újakat építenek és kijavítják a zsiliphez csatlakozó betonszerkezeteket. A munkák közben elkerülhetetlen a töltéskoronán vezető út részleges vagy teljes lezárása – ha csupán néhány órára is.
A zsilipmunkálatok így érintik majd a rabkerti kiskerttulajdonosokat és a horgászokat. A zsilipnél megkerülőutat nem építenek, de az említett térségek a hulladéklerakó felől is megközelíthetők. A zsilip felújítását várhatóan november végéig fejezik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falfestmények a vasút alatt

Tavaly nagy siker volt Győrött a graffitifesztivál. A marcalvárosi részeket összekötő aluljárókat… Tovább olvasom