Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Zorán koncert: 30 év közös dalokból

Harminc éve – csapattal a háta mögött –, ám mégis egyéni előadóként a pályán. A fiatalabb előadók arról kérdezik, mi a siker titka? Hogyan lehet ennyi ideig a közönség kedvenceként koncerttermeket megtölteni, lemezekből, DVD-kből százezres nagyságrendben eladni? Ő széttárja ilyenkor a kezét és annyit mond, nincs recept, ha pedig mégis, nem tudja pontosan, mi lehet.

A mai napig izgul minden fellépés előtt, létrejön-e az összhang a közönséggel? Sztevanovity Zorán a mai napig készül arra, megnyerje magának azokat, akiket tulajdonképpen már az első korongjával megnyert.

– Tavaly jelent meg a Közös szavakból című lemeze, amelynek koncert DVD változata és CD-je a napok került boltokba. Ha úgy tetszik, harminc év munkája van ebben a korongban, hiszen 1976-ban ültek először össze Presser Gáborral és testvérével, Sztevanovity Dusánnal, hogy elkészítsék első szólólemezét. Egészen biztos volt abban, hogy a legendás Metro után az siker lesz?– Egyáltalán nem. Annyira bizonytalanok voltunk abban, a közönség miként fogadja majd, még címet sem adtunk neki. Egyszerűen az volt felírva a borítóra: Zorán. A következőre is és az utána jövőre is, igaz, akkor már sorszámokkal.

Ma sincs bennem százszázalékos magabiztosság, és ezt nem is bánom. Kezdők a pályánkon kérdezik néha, mit kell tenni ahhoz, hogy hosszú távon is sikeres legyen valaki. Nem tudok igazán mit mondani, nincs sikerreceptem. Abban biztos vagyok viszont, soha nem szabad lefutottnak tekinteni egy koncertet sem. Furcsán hangzik egy kicsit, de minden egyes előadáson meg kell küzdeni a nézők bizalmáért. Akikkel együtt dolgozom, az összes zenésztársam így érez és gondolkodik.

START A BEAT KORSZAKBAN

A beatkorszak hajnalán,  1960-ban öccsével, Dusánnal megalapítja a Zenith együttest,
amely nevét Metróra változtatja. Kezdetben ők is angol nyelvű slágereket játszanak, majd
1966-tól saját dalokkal jelentkeznek, legtöbbjük szövegét Dusán írja. A zenekar két nagylemezt,
számos kislemezt és rádiófelvételt készített. A hetvenes évek elején a Metro több átalakuláson és stílusváltáson megy keresztül, majd 1972-ben feloszlik. Zorán rövid ideig a Taurus Ex-T asszusgitáros-
énekese lesz, majd Nyugat- Európában, a vendéglátóiparban zenél. 1974-ben tér haza, 1976 nyarán következik be a fordulat Zorán pályafutásában: ekkor kezd el közösen dolgozni Presser Gáborral, unkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen. (http://www.zoran.hu)
– A győri koncertre nagyzenekar kíséri majd el, akikkel az őszi turnéján is együtt muzsikált, igazi társai. Bár az igazi társaknál óhatatlanul Presser és Dusán jut az eszembe. No meg a dal a lemezről, Harminc:

„Kedd volt, vagy szerda, ki tudja már, Foszlik az emlék, a nóta eláll, Ültünk ott hárman, úgy harminc körül, S a mama még ránk szólt: a kávé kihűl! A Gellértből nézett egy hotellakó, A legelső kíváncsi hölgy hallgató, S az ablakot ránk csapta, elég rossz jel, Na, ezt a dalt jó gyorsan felejtsük el"

Ez a valóság, vagy Dusán képzeletében alakult így az első lemez készítése?

– Ez majdnem pontosan így történt. Mi Budapesten, a Bartók Béla úton laktunk a Gellért Szálloda mellett. Pici oda járt fel hozzánk, mindig hozva egy új dalt, amit a lemezre képzelt el. Tulajdonképpen abban a lakásban indult el a szólólemezes korszak, amely harminc éve, sőt, harmincegy éve tart.– Nem fáradt el? Mindig jön egy új lemez, mindig jön egy új koncert, mindig jön egy újságíró, aki Zorán-interjút akar készíteni...


– Lehet, meglepő, de szeretem csinálni. És amit az ember ennyire szeret, az nem lehet fárasztó. Engem kifejezetten feldob egy turné, egy koncert. Ráadásul azért nem olyan sűrű az életem. Általában két erősebb időszak van. Tavasszal és ősszel megyünk országos turnéra. No és ha meghívnak minket, mint most például az önök lapja, a Kisalföld december 17-re, akkor természetesen turnén kívül is megyünk, koncert nem maradhat el, bár nem turnéból áll az év.

– Hétköznap közben előveszi a hangszerét, vagy volt már annyit a kezében a gitár, hogy inkább a tokjában tartja?

– Minden zenész tudja, ha nem gyakorol, kimegy a kezéből, amit tud. Egy zongorista, aki igazán jó a saját műfajában, napi négy órát kell hogy gyakoroljon, függetlenül attól, van koncertje, lemezfelvétele, vagy nincs. Egy gitárosnak is sokat kell gyakorolnia. Akár négy órát is hetente.

– A gyakorlás néha lehet múzsa is, előjön egy-egy dallam, amit a társakkal tovább lehet gondolni. Aztán ezekből dal születhet, amelyek felkerülnek egy korongra. A közönség meghallgatja, beteszi a fejébe, szívébe a Zorán-slágerek közé, és alig várja, hogy megszólaljon egy koncerten is ugyanaz. Ez az általános dalmenet?


ZORÁN ÉS DÍJAK

Zorán díjai figyelemre méltóak:
Liszt Ferenc-díj (1982),
Arany Európa-életműdíj
(1994), Artisjus-díj (2002),
Magyar Köztársasági Érdemrend
középkeresztje (2005),
Kossuth-díj (2006), Prima Primissima-díj (2006).

– Általában igen. A közönség szeret slágereket hallani az előadótól. Ezt tudjuk, és ezeket játsszuk is. Az utolsó album azonban kivételes volt ebből a szempontból is. Tavaly novemberben jelent meg, de úgy döntöttem, már az októberi koncertjeimen is előadjuk az új szerzeményeket. Kicsit tartottam tőle, hiszen nem voltak még ismertek, de már az első alkalommal érezhető volt, nem tévedtünk, szeretik őket.

Egy lemezt összehozni mindig rizikó. Nincs közvélemény-kutatás, nincs statisztika, csak a remény, olyat alkottunk, ami tetszeni fog. Ettől függetlenül mi csak olyan dalokat írunk, adunk elő, amelyek nekem, nekünk tetszenek, mert csak ez tud hiteles lenni. Ha valamit ki akar szolgálni az ember, legyen az politika, üzleti szándék, közízlésnek nevezett akármicsoda, az előbb-utóbb hiteltelenné válik.

– Győrött az egyetemi csarnokban közel kétórás koncertet ad majd, a repertoárban minden benne lesz, amit szeretünk öntől?

– Remélem, igen, bár elég nehéz lenne minden olyan dalt lejátszani ebben a közel két órában, amit elvár és szeret a közönség, de mi megpróbáljuk majd.

Zorán koncert:
Időpont:
Győr, 2007. december 17., hétfő

Helyszín:
Győri Városi Egyetemi

Jegyár:
- kisalföld előfizetéssel: 2500 FT.
- ha nem rendelkezik előfizetéssel 3500 FT.

Jegyárusítás: a Kisalföld ügyfélszolgálatain és a helyszínen.

Információ: 96/504-438, 96/504-501

Olvasóink írták

  • 1. Kajtár Zsolt 2007. december 09. 13:16
    „Végre egy "ÉRTÉKES" előadó aki valóban SZTÁR! Nem az a sok "szarházi" akiket a média nevezett ki annak! További szép sikert ZORÁN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP nem támogatja az adócsökkentést

Győr - „Az MSZP által javasolt iparűzési adó csökkentésének elképzelése rendkívül látványos… Tovább olvasom