Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Zöldülő falvak Európa-szerte: kunszigeti siker

A kétévente megrendezett Magyarországi Falumegújítási Díj pályázaton tavaly az Őseink léptein a jövő nyomában mottójú pályázatával harmadszor nyerte el a kiváló címet Kunsziget.

Emellett képviselhette hazánkat az Európai Falumegújítási Díj pályázaton. A nemzetközi zsűri májusban látogatott el a faluba, nemrégiben pedig a kunszigetiek húsztagú küldöttsége vett részt Ausztriában azon a háromnapos programon, amelynek keretében megtartották a díjátadást.

A Vorarlberg tartományban található Langenegg nyerte az elmúlt évben az Európai Falumegújítási Díjat, ezért ezúttal házigazdaként fogadta az idei versenyzők képviselőit.

A küldöttségeknek többek közt azt mutatták meg, hogy napkollektorokkal oldják meg a melegvíz-ellátást, intézményeikben száz százalékban, a háztartásokban hetven százalékban.

Elektromos autót is vásárolt a település, amit kibérelhetnek a lakosok a lélekszámra Kunszigethez hasonló méretű faluban.

Az idei nyertes, egy svájci falu szintén a zöldenergiák alkalmazása terén jár élen. Kunsziget az "Európai Falumegújítási Díj a falumegújítás egyes területein elért eredményeiért" elismerésben részesült. A kitüntetést Lendvai Ivánné polgármester és Szalai Béla alpolgármester vette át.

A zsűri értékelésében többek közt az szerepelt, hogy az önkormányzat – együttműködve a helyi hagyományokat ápoló lakossággal, az aktív civil szervezetekkel és a vállalkozókkal – kiemelkedő minőségű falusi életkörülményeket hozott létre és a Mosoni-Duna-ág mentén gondosan művelt táj fejlődő turisztikai programjaival további munkalehetőségeket kínál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alezredes kifogása és véleménye

"A Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetését
augusztus 7. óta látja el Sári Ákos őrnagy,… Tovább olvasom