Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Zöldnél is figyelni kell a gyalogosra

Egyszerre lehet zöldje egy kereszteződésben a gyalogosnak és a kanyarodó autónak is.
Számos olyan kereszteződés található Győrben, ahol kiegészítő jelzőlámpa is működik. Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket amiatt, hogy ezeken a helyeken a járművek vezetői többször nem adják meg a gyalogosoknak az elsőbbséget a zebrán. Márpedig át kellene engednie a járókelőt az autósnak, azután ő is bekanyarodhat. Koccanások is előfordulnak amiatt, hogy a kiegészítő lámpa jelzése hirtelen tűnik el.

Kiegészítő jelzőlámpa működik például a belvárosban a Szent István út és a Teleki utca, valamint a Szent István út és a Munkácsy utca kereszteződésénél. Lapunk megkereste a győri közútkezelő szervezet szóvivőjét, Máthé-Tóth Pétert, aki elmondta, hogy az önkormányzat 11 ilyen jellegű csomópontot kezel. A forgalomirányító jelzőlámpák követelményeit előírások rögzítik.

A győri önkormányzat kereszteződései

Az önkormányzat kezelésébe tartozó győri kereszteződések, ahol kiegészítő jelzőlámpa működik: Szigethy Attila út és Zrínyi utca, Szigethy Attila és Tihanyi Árpád út, Szigethy Attila út és Ifjúság körút, Fehérvári út és Zöld utca, Ipar és Puskás Tivadar utca, Ipar utca és Nagysándor utca, Lajta és Répce utca, valamint a Mécs László utcában a Tescónál. Ezeken kívül több ilyen kereszteződés is található. Azok a Magyar Közút Zrt. fennhatósága alá tartoznak.

– A kiegészítő zöld jelzés a forgalomszervezési lehetőségeket növelheti, elhelyezésüket mindig a forgalom nagysága határozza meg. Viszont a szabad jelzések figyelmeztetés nélküli tilosra váltása valóban figyelmet igényel. A kiegészítő jelzők alakja, formája és működése a jelenlegi formájában lehetséges csak, mostani ismereteink szerint változás rövid távon nem várható, az országos gyakorlat egységes. A kiegészítő zöld jelzés villogtatására nincs lehetőség, csak a sárga hátterű, veszélyt jelző fények villognak – mondta a szóvivő.

A városi bíróságnál is kiegészítő lámpa segíti a forgalom haladását.
A városi bíróságnál is kiegészítő lámpa segíti a forgalom haladását. Fotó: Bertleff András


Az okozhatja a baleseteket, a gondokat, ha a járművezetők „dinamikusan" közlekednek és az elöl haladó jármű a szabad jelzés megszűnésekor szabályosan megáll, de az őt követő jármű már nem képes erre. Ebben az esetben viszont a KRESZ egyértelműen fogalmaz, hiszen a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy ez mindig sikerüljön.

Rosta Roland, a Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság titkára elmondta, hogy a rendőrségi nyilvántartás szerint kevés baleset történik az ilyen jellegű kereszteződésekben. Hozzátette: a bizottság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy ezeken a helyeken fokozott figyelemmel közlekedjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a zsidó temetőt Veszprémvarsányban

A veszprémvarsányi önkormányzat felújította a község határában található zsidó temetőt. Tovább olvasom