Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Zöldkártya a lakóházaknak

Győr-Moson-Sopron - Ma már ha valaki elektromos készüléket, például mosógépet vásárol, megnézi, az milyen energiafelhasználási kategóriába tartozik. Ezentúl a lakóházak is "zöldkártyások" lesznek.
Az épületek energiafelhasználásának csökkentését és az alternatív energiaforrások alkalmazásának terjedését szolgálja két, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet. Hazánkban ma a felhasznált energia csaknem fele az épületek fűtését (nyáron hűtését) szolgálja, sokmilliárdos költséget felemésztve. A rendeletek a szándék szerint a takarékosságra ösztönöznek.

Új épület idén januártól már nem készülhet zöldkártya" nélkül. Meglévő épületekre a tanúsítvány elkészíttetése 2012-ig önkéntes, ám ingatlanszakértők szerint eladáskor, bérbeadáskor jó, ha van, növeli az ingatlan értékét.

Az épületek energetikai tanúsítványa az ingatlan energiafogyasztási szintjét mutatja meg egy skálán, amely a legkedvezőbb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig terjed. A tíz évig érvényes tanúsítvány emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak.

A hőtermelő berendezésekre és légtechnikai rendszerekre vonatkozó tanúsítvány célja az épületek üzemeltetésekor felhasznált energia csökkentése. A rendelet 20 kilowatt effektív névleges teljesítmény fölött üzemelő, nem megújuló tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kilowatt effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kilowatt teljesítmény felettiekre vonatkozik. Az e tanúsítványhoz szükséges vizsgálat elsődleges célja a tanácsadás, a hőtermelő berendezés, illetve légkondicionáló rendszerek állapotát mérik fel.

A rendeletek életbelépése kapcsán kerestük fel Pőcze Pétert. A tatabányai villanyszerelő-mester, vállalkozó cégvezető speciális berendezéseivel már pár éve végzi az épületek hőkamerás mérését. Ennek lényege röviden: speciális fényképeken örökíti meg, milyen az adott épület hőszigetelése, hol, milyen mértékben szökik a szabadba az energia. Úgy gondolnánk, a zöldkártya" kötelezővé (ajánlottá) tétele megtöbbszörözi a mérési igényeket. Nem egészen így van.

Pőcze Péter elmondta lapunknak, jelentkezett a zöldkártya készítéséhez szükséges tanfolyamra a Budapesti Műszaki Egyetemre, ám elutasították. A tanfolyamot ugyanis csak szakmérnöki (építész, épületgépész, villamossági) végzettségű személy végezheti el. Ennek híján építőipari kivitelezők sem adhatnak ilyen tanúsítványt. A rendeletalkotók célja nyilván az volt, vélte Pőcze Péter, hogy a szükséges tanúsítvány a lakosság számára olcsó, megfizethető legyen. Egyébként egy kb. hatoldalas tesztlapról van szó, amelyben az szerepel, hogy az adott épületben milyen technológiát, milyen anyagokat alkalmaztak, azoknak milyen a hőáteresztési tényezőjük.

A hőtérképen jól látszik, hol van melegebb, azaz hol szökik az energia. A felvétel egy győri panelépületről készült.
A hőtérképen jól látszik, hol van melegebb, azaz hol szökik az energia. A felvétel egy győri panelépületről készült.

A hőkamerás mérések ezek közül hiányoznak, ilyet egyébként kevés vállalkozó végez az országban, a szükséges berendezések, műszerek ugyanis meglehetősen drágák. Pőcze Péter - aki újabban már az épületekben felhasznált energiák mérésével, megoldási javaslatokkal is foglalkozik - szkeptikus az épületek energetikai tanúsítványaival szemben. Korábbi, de például az idei januári méréseinek tapasztalatai is igen rosszak az új építésű házakkal. Egyre több a kivitelezési gond.

Az épületeket ugyanis a falszigetelésekkel, modern ajtókkal-ablakokkal úgy bezárják", hogy szinte semmi belső szellőzésük nincs.

Az új lakások falai néhol döbbenetesen penészednek, nem ritka, hogy a plafonról a szellőzés híján csöpög a pára. (Szerencsére vannak jó példák is.)

Olvasóink írták

 • 8. putiszak 2010. március 19. 21:17
  „Egy oldal, ahol sok hasznos információt találtam az enrgiatanúsítványról:

  www.szak-therm.hu”
 • 7. zotya975 2009. január 22. 13:53
  „georgbob
  Szerencséd volt, becsületes volt a kivitelező. :)”
 • 6. georgbob 2009. január 22. 00:04
  „zotya975

  Nem tudom hogy a nagy átlag hogy teljesít, de a miénk (60mm) fűtés,melegvíz, főzés együttesen évi 650 köbméter gáz. Szellőztestés után 18 fokról fűtés nélkül beáll a 20-21 fok....”
 • 5. zotya975 2009. január 21. 13:24
  „Kiváncsi vagyok a rengeteg mostanában épült lakópark házai hogyan teljesítik a zöldkártya feltételeit.”
 • 4. georgbob 2009. január 20. 23:03
  „Szellőzés híján...én kinyitom az ablakot. Nem tudom, más hogy szokta csinálni???”
 • 3. PrettyWoman 2009. január 20. 16:29
  „Előrelátó! Sajnos igazad van. A közös képviselőnk szerintem már be is nyújtja erre is a pályázatot. Onnan is leesik majd neki valami. És az a lényeg. Nem az, hogy nekünk jó legyen.”
 • 2. elemér 2009. január 20. 14:46
  „Rengeteg info. van erröl a net-n. Levegö csere ugy hogy a meleget leadja és friss levegö azt felveszi. Nincs penész és viz a plafonon egy szigetelt lakásban. Ez csak egy példa. Téglaház télen hideg és nyáron meleg. Szigetelés is kell a falakban, meg jó ablak és ajtó.

  http://www.livingwithmyhome.com/images/article/PTP_Indoor_Air_Quality2.jpg”
 • 1. előrelátó 2009. január 19. 19:24
  „újabb biztos pénz az államnak......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz éve testvér a két város

Győr - Idén sok helyütt megemlékeznek a rendszerváltás húszéves évfordulójáról. Győrött a jubileumi… Tovább olvasom