Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Zöldgondolat rendőri segítséggel

Környezettudatos gondolkodásra ösztönző programot indított a rendőrség négy Győr környéki településen.

A projekt hosszú távú célja, hogy csökkenjen az illegálisan lerakott hulladék és minél többen térjenek át a szelektív gyűjtésre.

Évek óta szívügyének tekinti az illegális hulladéklerakók felszámolását, a felelőtlenül szemetelők tettenérését, beazonosítását kollégájával Varga Balázs főtörzszászlós a körzetükhöz tartozó településeken, Abdán, Börcsön, Kunszigeten és Öttevényen. Többéves tapasztalatuk alapján dolgozta ki azt a megelőzési programot, amelynek középpontjában a környezettudatos gondolkodásra és magatartásra ösztönzés áll.

A kezdeményezés első lépéseként a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás támogatásával PET-palack-lapító préseket vásároltak, amelyeket a napokban helyeztek ki az érintett községek iskoláiban.

– Az ötletet az adta, hogy általában az eldobott műanyag- és fémflakonokból található legtöbb az árokpartokon, erdőszéleken, bel- és külterületen. Mivel ez a természetben nem bomlik le, jelentősen szennyezi a környezetet. Ha ugyanezek a flakonok a szelektív gyűjtőedényekbe kerülnek, akkor újrahasznosulnak, újabb használati tárgyakat készítenek belőlük – hangsúlyozta Varga Balázs.

– Ennek a zöldgondolatnak a népszerűsítését az iskolákban kezdjük, ahol a zsugorítószerkezetek segítségével a gyerekek pogácsa méretűre préselik a flakonokat és azokat konténerekbe rakják. Az iskolákban házi versenyt is hirdettek, hogy ezzel is motiválják a diákokat. A jól teljesítő intézményeket, osztályokat jelképes összegű támogatással is elismerik.

A főtörzszászlós végül megjegyezte: a program megvalósításához partnerként a megyei rendőr-főkapitányság és a Győr-Szol is csatlakozott.

Az utóbbi – többek között – a konténereket és az elszállítást biztosítja.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2013. április 09. 20:48
    „Jobb helyeken, napelemes tömörítőket használnak!
    A műanyag flakonok, a sörös dobozok "medve barát" préselését meglehetne oldani!
    A szállítást félévente!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább épül az Abda-Győr kerékpárút

A kerékpárút építését Somosmajor és Abda között folytatják - közölte kedden az útinform Tovább olvasom