Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Zöldbajnok a Nádorvárosi iskola: 73 motor súlyával egyenértékű áramot spóroltak Győrben - videó, fotók

A Nádorvárosi iskola energiatakarékossági akciói az éves CO2-kibocsátás 7,9 tonnás csökkenését eredményezték. Videónkból kiderül, hogyan sikerült spórolni!

A Nádorvárosi Ének-Zenei Általános Iskola a 2012-2013-as tanévben részt vett az E.ON Zöld Bajnokok iskolai programjában.

A program keretében a résztvevő iskolák diákcsapatai energiafogyasztási felméréseket végeztek, energiatakarékossági akcióterveket dolgoztak ki, majd a tanév során, a tanárok és diáktársak segítségével megvalósították a terveket.


Videó: Cseh Róbert


Villanykapcsoló-feliratokat is terveztek és készítettek a tanulók


Az E.ON Zöld Bajnokok iskolai programja hozzásegítette a résztvevő iskolákat, hogy jobban megértsék, s csökkenteni tudják energiafogyasztásukat és az ebből adódó széndioxid-kibocsátást, de ne siessünk ennyire előre.

"A spórolás érdekében a tanárok és a diákok többek közt közösen rendszeres ellenőrzést végeztek az osztályokban, s matricával jelezték a jó/rossz energiafelhasználást, külön foglalkozás keretében villanykapcsoló-feliratokat terveztek és készítettek, amiket kihelyeztek, hétvégi kontrollmérést végeztek, hogy ellenőrizzék, reális-e a hétvégi magas energiafogyasztás.

Utóbbi eredményeként bebizonyosodott: sajnos igen, így több helyen energiatakarékos izzókat helyeztek üzembe a régiek helyett" - közölte Zsegora Csaba, a Nádorvárosi Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója. 


A nádorvárosi diákok nem csupán az árammal spóroltak, hanem fákat is ültettek iskolájukban


Egy háztartás egyéves széndioxid-kibocsátását takarították meg a tanárok és a diákok közösen

Infra termométer segítségével felmérték az iskola nyílászáróit, míg az iskola vezetése az ablakok, ajtók javítására, illetve cseréjére javaslatot tett.

Zöld Bajnok faliújság is készült. A diákok figyelték a napi villamosenergia-fogyasztást, s kupakokból kirakták a napi spórolást az őszi viszonyokhoz képest, míg a minimálhéten a napi megtakarított KWh mennyiségét papírdobozokból (minden nap egy oszlop, minden doboz = 1 kWh) tették közszemlére az aulában.

"A Nádorvárosi Általános Iskola energiatakarékossági akciói az éves CO2-kibocsátás 7,9 tonnás csökkenését eredményezték, ami egyenértékű: 790 ezer darab energiatakarékos égő egyéves kikapcsolva tartásával, egy háztartás egyéves széndioxid-kibocsátásával, 73 motor súlyával" - zárta szavait Zsegora Csaba.
Olvasóink írták

  • 1. mecsoka 2013. június 12. 08:03
    „ügyesek voltak! csak igy tovabb a verseny utan is :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok Éjszakája Győrben: egy éjszaka, száz program

18 helyszínen 33 kiállítást tekinthetnek meg a győri Múzeumok Éjszakájának látogatói, összesen 95… Tovább olvasom