Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Zöld út az üzletközpontnak

Egyhangúlag fogadta el a győri közgyűlés csütörtök este azt az előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy bevásárlóközpont épüljön a Rába-gyár Budai úti törzsgyári telepének helyén.
Több képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fejlesztés hatására megnő a környék amúgy is nagy gépjárműforgalma.
A győri közgyűlés tegnapi ülésén tárgyalta azt a tervmódosítási javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy bevásárlóközpont épüljön a Rába rt. által elhagyni kívánt Budai úti telep helyén. Mint arról a Kisalföld szerdai számában beszámolt, a budapesti Örs vezér téri és a pécsi Árkád Üzletközpontot építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. 26 ezer négyzetméter alapterületű, kétszintes üzletközpontot kíván létesíteni a területen, mintegy húszmilliárd forintos beruházással.

A képviselők a vita során egyetértettek a fejlesztéssel, de többen jelezték: félnek attól, hogy a megnövekedő forgalom hatalmas terhelést jelent a környéknek. Dr. Németh Iván városi főépítész ugyancsak hangsúlyozta, hogy a legnagyobb gondot a közlekedés okozza majd, de úgy vélekedett, hogy a Budai út–Fehérvári úti csomópont jelzőlámpás körforgalommá átépítése javítja a helyzetet. A testület végül egyhangú szavazással fogadta el az előterjesztést. Szintén nem kapott ellenszavazatot az a szerződés, amelyben az ECE kft. vállalja, hogy saját költségén közparkot hoz létre és több utat megépít a bevásárlóközponthoz kapcsolódóan.

A közgyűlés többsége rábólintott arra az indítványra is, miszerint november 1-jétől a nem lakossági fogyasztók távhődíja 43,7 százalékkal nő. A lakossági tarifák változatlanok maradnak.

A testület elfogadta dr. Holló Sándor győri rendőrkapitány beszámolóját Győr közlekedési helyzetéről és a baleset-megelőzési bizottság idei tevékenységéről. A képviselők elé került anyag szerint tavaly 1437 közlekedési baleset történt a kapitányság illetékességi területén, szemben a 2001-es 1385-tel. A halálos balesetek száma 33 volt. Dr. Holló Sándor megállapította, hogy 2003 első nyolc hónapjában ugyan több baleset történt, de a sérüléses baleseti mutatók kedvezőbben alakultak. A rendőrkapitány a közlekedési morál „lazulásával" magyarázta, hogy idén 3975 autóst bírságoltak meg összesen 22 millió 658 ezer forintra, míg tavaly 1161-et 6 millió 897 ezer forintra.

A napirendi pont kapcsán politikai vita is kerekedett. Eredics Imre alpolgármester (MSZP) arra hívta fel a figyelmet: a közlekedők szabálykövető hajlandósága rendkívül alacsony Győrben, aminek az is oka, hogy a legforgalmasabb csomópontokban véletlenül sem látható rendőr. Hozzátette: egy felmérés szerint a megyeszékhelyen minden harmadik autós áthajt a piros lámpán. Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője ellenben úgy vélte, a városvezetés inkább a saját portáján nézzen körül, mert ha a városban szinte lehetetlen közlekedni, az nem az autósok hibája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határeset kerülőutakkal

A 14-es, a vámosszabadi magyar–szlovák közúti határátkelőhöz vezető nemzetközi főút nagy… Tovább olvasom