Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Zöld tanácsokkal a környezetért

A Reflex Környezetvédő Egyesület lakossági tanácsadó irodája másfél évtizede működik Győrött. Az elmúlt évben több mint ötezer üggyel foglalkoztak, ami az országos nyilvántartásban a második legnagyobb forgalmat jelenti.
A tanácsadó irodát szinte az egyesület megalakulásával egy időben hozták létre. Lajtmann József elnök érdeklődésünkre elmondta: már alapszabályukban megfogalmazták, hogy különféle módon erősíteni akarják az emberek környezeti érzékenységét és ösztönözni kívánják őket arra, hogy figyeljenek környezetük gondjaira és megfelelő helyen jelezzék azokat.

Ezt szolgálja az 1989 óta már külön helyiségben működő lakossági tanácsadó iroda, ahol a reflexesek személyesen, telefonon, levélben vagy az utóbbi időben e-mailen is fogadják a megkereséseket.

– A használt akkumulátorok elhelyezésétől a területfejlesztéssel, útépítéssel, zöldterületek megszüntetésével, vendéglátó-ipari egységek zajártalmával kapcsolatos ügyekig mindennel volt már dolgunk, de fordultak hozzánk fogyasztóvédelmi panaszokkal, energiahasználati tanácsokért is.

Lajtmann József szavaiból kiderült, hogy a működés pénzügyi forrásait minden irodának, így a győrinek is egyéni pályázattal kell előteremteni. A Reflex elnöke pár napja azért tárgyalt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterrel, hogy a jövőben erre a közszolgálati tevékenységre normatív támogatást kapjanak, amiből fedezni tudnák az irodafenntartást, a rezsiköltségeket és két munkatárs minimálbérét. Egyelőre csak ígéretet kapott.

A Soros-alapítvány által is támogatott Reflex lakossági iroda hétfőtől péntekig reggel 9-től délután 5 óráig tart nyitva Győrött, a Bartók Béla út 7. szám alatt, vagy elérhető a (96) 316-192-es telefonszámon.
Egy éve a győri környezetvédő egyesület a budapesti Levegő Munkacsoporttal közösen létrehozta a környezeti tanácsadó irodák országos hálózatát, amelynek jelenleg 18 tagja van. Nyilvántartásuk alapján a győri iroda forgalma a fővárosi Ökoszolgálat után a lista második helyén szerepel. Ez is bizonyítja: munkájukra nagy az igény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil napok – nem csak civileknek

A civilben polgári szolgálatos Pollreisz Balázs megszállottan hisz a civil mozgalomban. Sajátos álma… Tovább olvasom