Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Zöld kommandó

A környezet elleni bűncselekmények felderítéséhez különleges technikára és kiképzett rendőrökre van szükség. A győri kapitányságon mindkettő megtalálható. A szakemberek mégis a megelőzést és a helyes nevelést tartják a legfontosabbnak.     
Védőruhából sincs hiány (illusztráció)
Rendőrök és a környezetvédelem ? Ez a kérdés, valljuk be, szokatlanul hangzik. Pedig ez a tevékenység az Európai Unióban több évtizedre tekint vissza. De a magyar büntetőjog is már sok éve konkrétan definiálja és példás szigorral rendeli büntetni a természeti és az emberi környezet károsítását, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos minden illegális tevékenységet.

– Főkapitányságunk az országban egyedülállóan rendelkezik a most még viszonylag ritkán napvilágra kerülő, de annál bonyolultabb, környezet elleni bűncselekmények felderítéséhez szükséges különleges technikával és kiképzett állománnyal. Képesek vagyunk a szennyezés helyszínén bizonyíték erejű mintákat venni, vízmintagyorsteszteket végezni, sugárzást mérni, miközben a biztonságunkat kiváló minőségű védőfelszerelés és műszerek garantálják – ismertet meg bennünket az új technikával Majoros László százados, a megyei főkapitányság környezetvédelmi referense.

A környezetvédelmi rendőrség autójában a saválló vegyvédelmi ruha, panoráma-védősisak mellett többek között olyan műszerek találhatók, mint a gázdetektor vagy az a sugárzásmérő, ami minden lényeges „ atomparamétert " mér.
A százados igazából annak örülne, ha a szaktudásukra nem lenne szükség, a környezeti bűncselekmények megelőzésére nagyobb gondot fordítanánk.
– A megelőzést rendkívül fontos feladatnak tartjuk, főként a fiatalokat tájékoztatását, amit már az óvodáskorban el kell kezdeni. S nem elsősorban a lehetséges – egyébként igen komoly, akár nyolc év börtönig terjedő – büntetéssel riogatva őket, sokkal inkább a környezetünk iránti felelősség érzését kialakítva és folyamatosan táplálva bennük. Az a fiatal, aki már gyermekként felismeri a környezettudatos életmód értékeit, az felnőve is fontosnak tartja majd azokat. Nem lesz belőle a veszélyes hulladékot a természetbe lerakó „ vállalkozó " , vagy éppen védett madarak ezreit kedvtelésből lemészároló „ üzletember " – magyarázza elhivatottan Majoros százados, aki biztos benne, hogy hosszú távon mindez eredményre vezet.

– Bízunk a mondás igazában, hogy „ amit Jancsi megtanult, azt János nem felejti el " . S a környezetvédelmi világnap közelsége is jó alkalmat teremt egy kis gondolkodásra, vissza- és előretekintésre. Elmondhatjuk, hogy országosan elsőként és egyedülálló módon tettünk lépéseket rendőrként környezetünk védelme érdekében – zárja gondolatait Majoros László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felpöröghet a gázmotor

A Győri Hőszolgáltató Kft. folyamatos fejlesztéseinek részeként ma délelőtt ünnepélyes… Tovább olvasom