Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Zéró tolarencia: A misebor sem lehet kifogás?

Sopron-Győr - Hétfő óta ittas vezetés esetén a helyszínen elveszi a rendőr a jogosítványt. Sopronban háromszor, Győrben egyszer sem került erre sor. Jelentősen emelkedett az orvos szakértői eljárás díja is. A papok felmentést kérnek a zéró tolerancia alól.
Több változást is bevezettek a szabálysértési és a közlekedési törvényben január elsejével, illetve csaknem minden kategóriában emelkedett a kiszabandó büntetőpontok száma. Például az eltiltás időtartama alatti járművezetés, a szabálysértés kategóriájába eső ittas vezetés vagy a sebességkorlátozás jelentős túllépése esetén az eddigi háromról ötre nőtt. A gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályok megsértéséért kijelölt gyalogátkelőnél három helyett négy pont jár, vezetés közben kézből mobiltelefonálásért egy helyett három. Ezen a héten már a helyszínen elveszi a rendőr a jogosítványt, ha ittas vezetőt igazoltat.

Gyökér Gyula plébános, aki három községben, Kónyban, Markotabödögén és Enesén szolgál, úgy vélekedik, amennyi misebort egy-egy istentiszteleti alkalommal magához vesz az ember, azt a szertartás végére ki is beszéli. Fotó: H. Baranyai Edina

A rendőrség kampányai során oszt olyan szondákat, melynek segítségével autóba ülés előtt bárki meggyőződhet arról, hogy „tiszta-e".
Vagyis az esetlegesen ebédhez elfogyasztott üveg sör vagy pohár bor kiürült-e már a szervezetéből. Egy hetven-nyolcvan kilós felnőtt esetében például két deci bor felszívódásához két és fél, egy sörhöz három, egy feles vodkához szintén három óra szükséges. Az „extraerős rum" lebontása akár hat órát is igénybe vehet. Kereskedelmi forgalomban is kaphatók ellenőrző szondák, gyógyszertárakban egy tízdarabos kiszerelést 3200 forintért lehet beszerezni. Márpedig célszerű ennyi pénzt áldozni rá, hiszen így még mindig olcsóbban megússzuk, mintha ugrik a jogsi.

Sopronban hétfő óta három jogosítványt vettek el

– Sopronban január elseje óta összesen tizenkét vezetői engedélyt vettek el ittas vezetés vétsége miatt, de voltak olyan esetek is, amikor az ittas vezető nem rendelkezett jogosítvánnyal. A hétfői hatálybalépés óta a helyszínen három jogosítványt vontunk be – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kovács József rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőhelyettese. – Fontos tudni, hogy emelkedett az orvos szakértői díjból és a vérvétel költségéből álló eljárási költség is.

Tehát ha valakit ittas vezetésen érnek és vérvételre állítanak elő, ennek díját is az elkövetővel téríttetik meg.
Az összeg eddig 13.300 forint volt, most több mint húszezer forintra rúg. Kovács Józseftől azt is megtudtuk, hogy 2007-ben 67 esetben vettek el jogosítványt ittas vezetés miatt a soproni közlekedésrendészeti osztály rendőrei és az 5935 szondáztatásból 95-ször jelzett alkoholfogyasztást a készülék.

Győrben egyszer sem színeződött el a szonda

A Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Sólyáné Farkas Friderika lapunk érdeklődésére elmondta, ittas vezetésért januárban hat esetben vontak be vezetői engedélyt, a jogszabály életbelépése, azaz hétfő óta 120 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, de egyszer sem színeződött el a szonda. A kapitányság keddi közrendvédelmi akcióján sem találtak ittas vezetőt, így jogosítványt sem kellett bevonni.

Kocsis Imre törzsőrmester Károli Tibort szondáztatta meg, az eszköz nem jelzett alkoholfogyasztást. Fotó: Magasi Dávid


Kondorosi: a misebor nem lehet hivatkozási alap

A papok kapjanak felmentést a vasárnap óta érvényben lévő zéró tolerancia alól. Ezt kérte az igazságügyi és rendészeti miniszterhez írott levelében a Magyar Püspöki Konferencia. A rendelet értelmében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár, így azok a katolikus papok, akik mindennap miséznek, súlyos helyzetbe kerülhetnek, hiszen a szertartás elengedhetetlen része a bor.
Német László, a püspöki konferencia titkára levelében utalt az Állami Egyházügyi Hivatal és a Magyar Katolikus Egyház között 1974-ben született megállapodásra is, amely legálissá tette a papoknak „a misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" fogyasztását.
A rendelettel kapcsolatban megkérdeztük Gyökér Gyula plébánost, aki három községben, Kónyban, Markotabödögén és Enesén szolgál. A miséket szombatonként este, vasárnaponként pedig délelőtt tartja. Érdeklődésünkre a zéró toleranciáról először tréfásan megjegyezte: „Felül kellene emelkedni az ilyen dolgokon, annál is inkább, mert a szesztilalom eddig mindenhol visszaütött, gondoljunk csak a múlt század eleji Amerikára!"

– Komolyra fordítva a szót: amennyi misebort egy-egy istentiszteleti alkalommal magához vesz az ember, azt szerintem a szertartás végére szinte ki is beszéli. Tudom, a törvény mindenkire vonatkozik, de abban is biztos vagyok, hogy attól az „alkoholmennyiségtől" semmiféle veszélyt nem jelentenek a papok az utakon. Egyébként nagy tapasztalatom nincs a témával kapcsolatban, eddig talán két-három alkalommal fújattak velem szondát. A közúti ellenőrzéseken pedig nagyrészt korrekt, megértő és toleráns rendőrökkel találkoztam. Remélem, ezután is így lesz.

Kondorosi: Nem színeződhet el

Egy pap sem hivatkozhat arra, hogy a misebortól színeződött el a szonda, ha közúti ellenőrzéskor pozitív lesz az alkoholteszt. Kondorosi Ferenc kormánybiztos több sajtóorgánumnak adott nyilatkozata szerint a misénél használt mennyiség után nem színeződhet el a szonda. A püspöki kar levelére hivatalos válasz lapzártánkig nem érkezett.

Olvasóink írták

 • 18. Hajni 2008. január 26. 12:29
  „Azért,ha nálunk is "csak" így büntetnének vérszemet kapna az állampolgár és úgy gondolná miért ne igyak,ha megúszom egy ejnye-bejnyével?”
 • 17. upho 2008. január 26. 12:27
  „colomano, Tajtianyu, idezek nektek egy cikkbol:

  Magyarországon 2006-ban huszonegyezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ebből mintegy kétezer-háromszáz esetben ittas vezető hibájából. Tavaly 154-en vesztették életüket az alkohol fogyasztás miatt bekövetkezett közúti tragédiákban. 2007-ben másfél millió ellenőrzésből negyvenkétezerszer jelzett a szonda alkoholfogyasztást.”
 • 16. Tajtianyu 2008. január 26. 10:59
  „Természetesen az "eset " történt meg vele ,nem az este ...bocsi :) pedig józan vagyok :)”
 • 15. Tajtianyu 2008. január 26. 10:57
  „Tisztelt Hozzászólók ! Az este a férjemmel történt múlt szombaton .Belgiumban.Kollegáival iszogattak ,majd (nem túl szerencsés)azután autóba ültek.A férjem vezetett,rendőri ellenőrzésbe futottak.Nyilván mondanom sem kell a szonda elszineződött és az alkoholszint a vérben egy hangyányival a megengedett érték felett volt .Retorzió:
  6 ÓRÁRA elvették a jogosítványát, NEM BÜNTETTÉK MEG EGY CENTTEL SEM ,másnap aláírta ajegyzőkönyvet ,amihez megkapta a jogsit is ,a héten meg is kaptuk a rendőri papírokat .Nulla bünti.Nem bunkóztak a rendőrök,nagyon európai volt a viselkedésük(elmondás alapján tudom csak).Hát ennyit a toleranciáról.Hihetetlen ,de igaz .Megjegyzem ,nem támogatom az ittas sofőröket .De itt tényleg működik a megengedett alkoholszint ,nem csak papíron.”
 • 14. 0promill 2008. január 26. 09:34
  „VALAMI ITT NAGYON SÁNTÍT !
  Egyet értek a szigorral, de a másik oldalon miért liberalizálják a könnyű drogok fogyasztását? Csak az abnormális életet folytatókat kell úgymond "támogatni"?
  Mennyivel kevésbé veszélyes a drogos az utakon, mint az ebédhez elfogyasztó egy dl bort fogyasztó?
  Nincs valami (szádékos?) zavar a rendelet alkotó hivatalokban?”
 • 13. Hajni 2008. január 25. 20:47
  „Nem értem,hogy miért tesznek kivételt ember és ember közt? Mi van akkor,ha a pap mise után esetleg leveti a reverendát és civil ruhát ölt? Akkor már büntethető? Elképzelhető,hogy ezentúl papi jelmezbe őltözve cselezik ki a rend őreit azok,akik egy jóízű ebéd után elfogyasztottak egy pohárka bort,vagy egy sört? Nem hinném,hogy aki több misét tart az csak fél d.l. bort inna!”
 • 12. colomano 2008. január 25. 19:42
  „Ne csodálkozz, hogy népünk önbizalma nagyon mélyen lapul. Hisz 1100 év alatt szinte nem sikerült nekünk. Na jó, talpon maradtunk. S valljuk be ez nem kis teljesítmény...”
 • 11. Joe Smith 2008. január 25. 15:20
  „Hát hogy én is hozzászolljak, az USA-ban ezután felmegy a biztositás ára, na meg a büntetés se kutya, ugyvédek is jól keresnek. Tudnillik sokmindenben az USA-t majmolja a világ és Mo. nem kivétel.”
 • 10. pancser 2008. január 25. 14:51
  „Kedves Colomano! Szerintem népünk önbizalma nagyon mélyen lapul a sötétben. A lényegről senki nem beszél ami legalább két pontban okoz kárt. Elhiteti ami nem igaz, hogy hülyébbek vagyunk mint más népek, a tiltásoktól vár rendet, ellene van a kultúrált italfogyasztásnak. Csökkenti az idegenforgalmat, ami komoly érvágás a borosgazdáknak! Egyébként ha valamit utáltam az életemben, ha hülyének néznek. Úgy tűnik viszont a többség ezt élvezi, pedig ha csak a korbácstól félünk belátás helyett, nem vagyunk különbek az állatnál, mondjuk egy igába fogott ökörnél. A polgári öntudat az öntudat, mértékletesség, önállőság egyebek mellett. Miért alázza ez a nép saját magát folyamatosan, nem csak a papokat, mindenkit. Akkor jössz kedves Colemano azzal a szöveggel , hogy mások morálisan fényévekkel előttünk járnak. Gondolom a baszk robbantókra, a francia elnök magánéletére, a belga belső ellentétekre stb gondolsz, mert folytathatnám a sort. Legyünk önérzetesek, de hát Ady is azt írta: "Aki egyszer rugott a magyarba, szinte kedvet kap a rúgáshoz", de kitér az okokra is például "betyár urai így nevelték". Ebből szerintem elég: igen, igen, igen!”
 • 9. colomano 2008. január 25. 14:20
  „Pancser remélem ismered a több 100 éves közmondást: magyarnak magyar a farkasa. Ezt nem kell tovább ragozni...
  Bevallom még sosem ültem egy korty után volán mögé. Ezután sem fogok. Így nem tudok kielégítő választ adni kérdésedre.
  Viszont az tény, hogy pohár sör, bor, fröccs stb. minden emberre máshogy hat. Van aki ettől a mennyiségtől is fejre áll, van akinek meg a többszöröse sem árt meg. Ha ezt nézed, akkor hol húznád meg a határt?
  Vagy nulla % v. bármekkora %? Szerintem akkor már inkább a nulla.

  Amúgy meg az az "ember", aki egy pohár bort, sört kíván, de leissza magát a sárga földig, háát nem tudom...”
 • 8. antalszabo 2008. január 25. 13:12
  „Mennyivel különbek a papok?
  Bár azért egy pohárkával én is megengednék, de az valóban egy pohárka legyen és ne egy kórsó:))))”
 • 7. pancser 2008. január 25. 12:56
  „Kedves Colomano! Több érv is szól az európai szokások mellett! Pédául miért lennék mi alávalóbb, gyermetegebb, nép bármely más nemzetnél. Az ilyen rendeletekkel bizonyítjuk, hogy mi afféle primítiv keleti lovasnép vagyunk. Nyilván idegenforgalmat elriasztó hatása is van, mert nem csak magyar autósok járnak az utakon. A kultúrált étkezési szokásoknak némi ital is része. Megeszik az ember egy jó ebédet Sopronban, Kékfrankos nélkül, mert tiltja az ostoba magyarokat lenéző szabályozás. Ezért aztán a delikvens hazamegy, mivel egész délután kívánta az egy-két korty bort, otthon, mivel eddig alig bírta nekiesik és a sárga földig leissza magát. Erre neveljük a népünket? Szép magyar borvidékek vonzanák a turistákat, a jámbor gyanútlanul megkóstolja az egri Bikavért mert igen jól hangzik német vagy angol fordításban a neve, ugyanis hazájában szabad. A település végén megállítják a rendőrök és elveszik a jogoisítványát. Na ez a vendég sem jön többet magyar tájra! Bravó magyarok, vegyétek már észre Európában éltek! Soha nem fogunk morálisan európai szinten lenni, ha egy szellemileg korlátolt(belátási képesség) miniszterelnök szavára a hitvány csauszok tanulmányok, hatásvizsgálat nélkül benyalási célból hoznak rendeleteket. Colomano szerinted, saját tapasztalataid szerint okozhat gondot vezetésnél egy pohár sör, vagy egy jó hideg fröccs jó magyar borból a nyári kánikulában?”
 • 6. Cseter János 2008. január 25. 10:52
  „Azt csak egy pancser képzeli el, hogy, ha a megszondázott győz egy perben és, ha a rendőrséget elmarasztalja egy-egy bíróság és kártérítésre ítéli, akkor a sajtóban a (Kisalföldben) az le is engedik közölni!”
 • 5. colomano 2008. január 25. 09:55
  „pancser! Azok az országok, ahol lehet egy ebéd után bor vagy sör az ember vérében emberlieg, morálisan, szociálisan fényévekkel előttünk járnak. Ezért a kevesebb ittasan okozott baleset, s nem azért mert ihattak.”
 • 4. G.P. 2008. január 25. 09:22
  „Nem értem, mi ez a nagy felháborodás a papoknál. Tisztázzunk valamit!! Eddig se lehetett szeszes italt fogyasztva a volán mögé ülni!”
 • 3. pancser 2008. január 25. 09:05
  „Mondtam már többször a nulla tolarenciával nem értek egyet. Nem igen van példa az ilyesmire a világban. Egy bizonyos szintet a legtöbb helyen megengednek. Felháborított annak az ostoba illetékesnek a nyilatkozata, aki a magyar népet "olyannak" minősítette, hogy a magyarok azok valmiféle mássággal bírnának a többi megengedőbb nemzethez képest. Sértve éreztem magamat, saját népével előítéletes hogyan lehet valaki? Tudnillik azokban az országokban, ahol lehet egy ebéd utáni pohár, bor vagy sör az ember vérében ott KEVESEBB AZ ITTASAN OKOZOTT BALASET! Fletó mekkmesteri ötletét valósították meg a hitvány csauszok, a nép meg nem gondolta még át mi lehet ennek a következménye, az ötlet igazságtartalmáról nem is beszélve! Ez a véleményem, pedig ha mindenki annyit inna mint én, akkor tönkre mennének a szőlősgazdák, a sörgyárak és a kocsmárosok. Majd ha az első cikkek megjelennek az ártatlanul vérvételi, jogsielvételi procedúrákon indokolatlanul, ártatlanul áttesettekről akkor talán majd megváltozik a vélemény!”
 • 2. colomano 2008. január 25. 08:59
  „Tegnap amúgy bebizonyítotték, hogy nem színeződik el a "misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" mennyiségétől a szonda.
  Bár gondolom a papok többet isznak a szükségesnél, ezért félnek a szondázástól.
  Gyökér Gyula plébános úr meg tudhatná, hogy nem szesztilalom van. "Mindössze" annyi, hogy fogyasztottál alkoholt ne ülj volán mögé.”
 • 1. rockmaster 2008. január 25. 08:47
  „Teljesen igaza van a kormánybiztosnak, a törvény mindenkire vonatkozik.
  Menjen busszal, vagy vitesse el magát mással, ennyi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőtanfolyam Győrött

Labdarúgás - Három hónapos edzői tanfolyam indult Győrött. Az edzők OKJ-s bizonyítványt kapnak.
Tovább olvasom