Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Zenei összegzés

Baross Gábor, az együttes igazgatója a megvalósított programokról, Medveczky Ádám karnagy a művészi teljesítményről beszélt a Győri Filharmonikus Zenekar évadzáró társulati ülésén a minap a Richter Terem színpadán.
Az önkormányzat és a közönség nevében Balogh József polgármester köszönte meg az idény munkáját. A társulat köszöntötte alapító, örökös karnagyát, Sándor Jánost 70. születésnapja alkalmából.
Száztizennyolc hangversenyt adott a most zárult évadban a Győri Filharmonikus Zenekar. Két bérletsorozat, 26 felnőtt- és 40 ifjúsági előadás fűződik nevéhez.

A hangversenyidény gazdagságát jelzi még számos turné és jeles alkalomhoz illesztett hangverseny itthon, a fővárosban és külföldön. Az együttes igazgatójának felsorolásában az operaházi jubileumi fellépés, a könyvszalon alkalmával adott műsor, a farsangi hangverseny, jótékony előadás, gálafellépés egyaránt szerepelt. Az alkalmakat figyelembe véve (Barokk Vigasságok, Győri Nyár) ugyancsak elmaradhatatlannak látszik a zenekar jelenléte. Az igazgató szavai szerint a város önkormányzatának kulturális bizottsága is méltányolta és egyöntetűen elismerte az évad teljesítményét.

A Richter Terem a zenekar igazi otthonává vált, e tárgyi adottság is hozzájárult, hogy Medveczky Ádám azt mondhatta: „Nagy átlagban jó teljesítményt nyújtott a zenekar, mindenki a legjobbat adta." Nemcsak a közönségnek, hanem az együttesnek is különleges élményt jelentettek azok a nívós hangversenyek, ahol olyan művészek léptek fel, mint Jurij Szimonov, Hans Richter vagy Szakcsi Lakatos Béla. Balogh József polgármester szavai szerint a Richter Terem a „zene háza lett", és úgy vélekedett, hogy ezt a címet a városban megszerezheti rekonstrukciója és átalakítása után a Széchenyi- egyetem kezelésében lévő zsinagóga is, amelyre országgyűlési határozat nyomán három év alatt 450 millió forintot költhetnek.

Dr. Gyimesi László, a zeneművészek és a balettművészek szakszervezetének jelen lévő főtitkára azt emelte ki, hogy a zenekaroknak juttatott központi forrás elég lesz a művészi munka szinten tartásához. Tőle és a 70. születésnapját ünneplő Sándor János alapító karnagytól is kijutott a dicséret a győri filharmonikusoknak. A Kanadában dolgozó dirigens úgy fogalmazott, hogy számára a győri zenekar az egyetlen a világon, ahova bármikor hazajöhet, mert tagjaiból jóindulat és barátságos érzés árad. A polgárm

ester Deák Ferenc-ezüstérmet adott át az ünneplő, alapító karnagynak.
Az évadzáró társulati ülés alkalmával főtanácsosi címet adományozott az együttest fenntartó város önkormányzata Németh Istvánnénak. „Az évad muzsikusa" megtisztelő címet a társulat tagjainak szavazatai alapján Stampf Sándor csellós szólamvezető nyerte el. „Örökös tag" címet kapott Tóth László brácsás szólamvezető. Az együttes igazgatója megköszönte a nyugdíjas Bánki Péter több évtizedes művészi munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos adásvétel

Hozzávetőlegesen egymilliárd forint értékben ad el ingatlanokat a győri önkormányzat ebben az évben.… Tovább olvasom