Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Zene és kultúra nélkül falanszter lenne az életünk

Győr - Ismét telt házat vonzott szombat estére a győri Richter Terembe a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének 18. jótékony célú hangversenye.

Dr. Lanczendorfer Erzsébetnek, a szervezet tiszteletbeli elnökének, a koncert szervezőjének köszöntője után az est fővédnöke, Hoffmann Rózsa mondott megnyitóbeszédet.

Az oktatási államtitkár, méltatva a győri KÉSZ tiszteletbeli elnökének nevéhez köthető hangversenyek és országos kerekasztal-beszélgetések szerepét, szólt a kultúra, a zene és az oktatás elválaszthatatlanságáról, fontosságáról, aminek segítéséhez a megújuló oktatási rendszer szándékai szerint megad minden lehetséges támogatást. Mint mondta, a zene Isten adománya, mely anyagtalanságával is ott van velünk a bölcsőtől a sírig, s ami nélkül falanszter lenne az életünk. Beszélt az idei és a jövő évi évfordulók kapcsán Erkelről és Lisztről, akik művészetükkel sokat segítettek abban, hogy a magyarokat megismerje a világ. Úgy fogalmazott, erre nagy szükség van ma is, amikor a nemzetek, így a magyarság is felolvadhat az Európai Unió nagy kohójában. De mint vélekedett, ettől nem kell félni, sokkal inkább olyan lehetőségként kell megélni, melyben felmutatható a nemzeti identitás. Erre hazánk közelgő EU-elnöksége idején véleménye szerint jó lehetőség kínálkozik: felhívhatjuk a figyelmet értékeinkre, s bizonyíthatjuk, hogy önmagára büszke nemzet vagyunk.

Tokody Ilona világsztárhoz méltó produkcióval kápráztatta el a győri közönséget. Fotó: Bertleff András
Tokody Ilona világsztárhoz méltó produkcióval kápráztatta el a győri közönséget. Fotó: Bertleff András

Felhívhatjuk a figyelmet értékeinkre, s bizonyíthatjuk, hogy önmagára büszke nemzet vagyunk.
Hoffmann Rózsa
A köszöntők után a jótékonysági hangverseny közönsége fantasztikus esten élvezhette Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Bede Fazekas Csaba és Muskát András előadásában Kodály, Kacsóh, Puccini, Lehár műveit és a kiváló énekeseket kísérő, Medveczky Ádám vezényelte Győri Filharmonikus Zenekar muzsikáját. A hagyományokhoz híven az esten adták át a Győri Nemzeti Színházért – KÉSZ Alapítvány Szent István-díját, amire idén a Győri Filharmonikus Zenekar szólamvezető klarinétművészét, Molnár Tibort találták érdemesnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia Győrben: Bankkártyacsalót, körözötteket fogtak

A rendőrök ˝mérlege˝: elfogtak öt körözött embert, egy beutazási tilalom alatt álló pakisztánit, több helyszíni bírságot szabtak ki, s feljelentések is születtek.
Tovább olvasom