Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Zebrakörmözés, gyengédséggel

Hat zebrából négyet, a húsz arab ménből pedig valamennyit kézre kapták a győri állatkert munkatársai csütörtökön Budai Gábor kovácsmester társaságában és lekezelték a dolgos, porondon megfáradt patákat.

Zebra
Az ország egyik legszebb és legnagyobb vándorcirkusza évtizedes jó kapcsolatot ápol a győri Xantus János Állatkert igazgatójával és munkatársaival. Így a győri fellépések alkalmával dr. Andréka György Budai Gábor kovácsmester társaságában sajátos porondra kerül azzal, hogy a zebrák és a lovak patáját megkörmözik.

– A zebra – ha szelíd is, mégiscsak – vadállat, így muszáj elaltatnunk – sorolta dr. Andréka György, a győri vadaspark igazgatója. – Az altatófegyverrel belőtt szer hatására az állat elbódul, majd elalszik, így a mester nyugodtan végezheti a munkáját. Richter József, a nemzeti cirkusz igazgatója egyébként évente meglep valami különlegességgel: tavaly például a tevéken végeztünk ultrahangos vizsgálatot, mert négyből három kanca vemhes volt. Az eredményt – három tevecsikót – már a győriek is szemrevételezhetik.

Budai Gábor kovácsmester gyakorlottan végzi a munkáját, láthatóan nemcsak ismeri, de kedveli is az állatokat. Olga, a csíkos úgy fekszik, mint aki kiütötte magát, úgyhogy nyugodtan beszélgethetünk.
– A zebrával mindig több a macera, mint mondjuk egy lóval, amelyik közül több szelíden tartja a művelet alatt a patáját – jegyezte meg a patanyírómester. – Egyébként  az állat viselkedéséből lehet következtetni a gazdáéra is. Ami biztos: a Richter famíliában szeretet és harmónia veszi körül őket.

Előkerül a pataszaggató, az a speciális formájú kés, amivel a főműveletet végzik. A külső rész többnyire letörik, a talpi részt, a nyírját (sok helyen békájának nevezik) kell kifaragni, szabályosra igazítani. Erőteljesen, határozottan, azaz állati gyengédséggel. A reszelőé az utolsó simítás, amivel tökéletesen simává válik a zebrapata.

A morfinszármazék ellenszerét már az állatorvos fecskendezi be. Három perc sem telik el, a csíkos újra talpra szökken. Lépked, táncol, mint aki tudja: új patákat kapott.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászvilágbajnok Győrből

Nagyszámú magyar közönség szurkolt a két megyei versenyzővel, közöttük a győri Hamar Ferenccel… Tovább olvasom