Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Zavartalan a CBA- üzletek működése

A közel 4 milliárdos áfacsalás miatt folyó eljárás nem befolyásolja a megyei CBA-üzletek működését, mondta el lapunknak a Delikát Kft. ügyvezetője.

A dolgozók megkapják a bérüket, a beszállítóknak sem kell fizetésképtelenségtől tartani. A társaságot annyiban érinti az ügy, hogy a cég 70 százalékban tulajdonosa a Portéka Kft.-nek, amelynek tulajdonosai ellen folyik eljárás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal „gigaáfacsalás" miatt folytat eljárást, amiről a Kisalföld beszámolt. Az ügy negatívan érintette a CBA-üzleteket ellátó Delikát Kft.-t, mert – mint azt a cég ügyvezetője lapunknak elmondta – a társaság ellen nem folyik büntetőeljárás. Az a Portéka Kft. ellen van folyamatban, amelyben a Delikát Kft. mint cég 70 százalékban tulajdonos.

– A Portéka Kft. tulajdonosával és ügyvezetőjével szemben folyik bűnügyi vizsgálat. Azonban a társaság nem kapcsolódik be a CBA-üzletek ellátásába, kifejezetten exportra létesült, így nem veszélyezteti az üzletek ellátását. Soha nem szállított kiskereskedelmi forgalomba terméket. A CBA-üzletek ellátása zavartalan, a dolgozók bérének kifizetése folyamatban van, s a beszállítók sincsenek veszélyben, a beszállítói kifizetések megfelelően folynak – mondta a Delikát Kft. ügyvezetője.
A Kisalföld kérdésére, hogy mi az alapja a NAV gyanúsításának, a cégvezető elmondta:

– A gyanúsítás szerint a Portéka Kft. által exportra eladott árukat a szlovák vevők nem vitték ki az országból, hanem elszállították Szigetszentmiklósra, s onnét további cégeken keresztül érkezett vissza a Portéka raktárába. Az áru egy részét a társaság bruttó áron megvette és újra eladta a szlovák cégnek.

Az ügyvezető álláspontja: a társaság jóhiszeműen visszaigényelte az áfát. Tette ezt abban a tudatban, hogy a termék elhagyja az országot. A gyanúsítás szerint az terheli a Portéka Kft.-t, hogy neki arról, hogy egy bizonyos termékcsoport újra visszajön a raktárába, tudnia kellett. Az árut a szlovák partnerek vitték el, nem a Portéka fuvarozta azt. Hogy a vevő kivitte-e az országból, annak ellenőrzése már nem tartozik az eladó feladatkörébe.

A CBA-üzletek ellátása zavartalan, a dolgozók bérének kifizetése folyamatban van, s a beszállítók sincsenek veszélyben, a beszállítói kifizetések megfelelően folynak.

Arra a kérdésre, hogy a beszállítók miként reagáltak a történtekre, az ügyvezető elmondta:

– Közel húszéves kereskedelmi múlt van mögöttünk, a beszállítók jelenős része tisztában van azzal, hogy korrekt a kapcsolat, ami nem pillanatok alatt száll el. A sajtóvisszhang már néhány céget megingatott, addig megvolt náluk is a bizalom, ami reményeink szerint hamar helyre fog állni. Bízunk benne, hogy a tulajdonosok is hamar mentesülnek a gyanú alól. A hatóságok a teljes együttműködésünkre számíthatnak, az iratokat rendelkezésre bocsátottuk, számítógépet foglaltak le, de ha bármi másra szükség van, azt rendelkezésre bocsátjuk, nincs semmi takargatnivalója a Delikát Kft.-nek.

Olvasóink írták

 • 5. ildikop71 2011. október 23. 11:37
  „cba cent a megmentő? lidl szerű bevásárlóáruház, 30 munkás helyett 15, és friss áru helyett előrecsomagolt áru. kismegyeren pl friss hús volt.itt valószínű szándékos buktatás történt és a cba is bűnös lehet. konkurencia harc.tönkrevágni a hazai cba-kat, delikátokat.”
 • 4. stüci 2011. október 22. 12:40
  „Pesti Cba-nak kelletek a nyugati régió boltjai, ezért lebuktatták a delikát kft tulajdonosait. Egy kicsit furcsa hogy rá két -hetére leégett a pesti Cba vajon mért!! Amit ígértek hogy 600-embernek biztosítják a munkahelyet, abból már 50 embert át sem vesznek!!Vannak olyanok akik már 19-éve ott dolgoznak és egyik napról a másikra nincs munkahelye.Nagy fővárosiakat ez nem érdekli, még a pénzük is kevesebb lesz a dolgozóknak mint a delikát kft-nél.”
 • 3. ildikop71 2011. október 18. 14:31
  „rengeteg üzletláncnál derült ki hasonló de nem volt címlapokon. reméljük nem sikerül a szándékos tönkretétele a delikátnak.továbbra is ott vásárolok és ha nem lesz mit, megtermelem magam, akkor sem kell reál meg tesco áru.”
 • 2. lr 2011. október 18. 11:09
  „Reméljük skh ez így is marad.
  De ettől én még nem vagyok nyugodt.”
 • 1. s.k.h. 2011. október 18. 10:04
  „Hol vannak a hozzászólások? Hova lett a sok okostojás? Erre nem tudtok mit reagálni? Hát igen ez elárul mindent!
  Csak akkor tudtok véleményt alkotni ha más rossz hírű pletykáján kell csámcsogni! Mindenki nézzen körül a saját háza táján, és foglalkozzon a saját dolgával, bajával! Köszi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nordic Walking túra Pannonhalma környékén

Nordic walking-osok bottal, a kísérők bot nélkül barangolják be Pannonhalma környékét. Tovább olvasom