Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Zavarta a lakókat a vakokat segítő lámpa: Kikapcsolták

Győr - A győri Lions klubok folyamatos támogatásának köszönhetően Győrött minden forgalmas csomópontban felszerelték azokat az úgynevezett kattogó lámpákat, amelyek a látássérültek közlekedését nagyban megkönnyíthetik. A legnagyobb, az Árkád bejárata előtt lévő átkelőnél a minap elnémultak a lámpák, a vakok számára itt lehetetlenné vált a közlekedés.
Laczi Tamásné, a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének elnöke hivatalos levelekkel fogad, miszerint már a szervezet képviseletében érdeklődtek a hangjelzés megszüntetésével kapcsolatosan, ám eddig érdemben nem kaptak megnyugtató választ. A Lions klubok az elmúlt években több százezer forinttal támogatták a világ több országában bevett gyakorlat szerint kihangosított lámpák felszerelését és népszerűsítését, így érthetetlen, hogy mindezt bárki is egyszerűen keresztülhúzhatja.


Értesítés nélkül

– Furcsa, hogy a hangjelzés másfél évig senkit nem zavart, most pedig az első panaszra kikapcsolják, ám erről semmilyen értesítést nem kaptunk – méltatlankodott Laczi Tamásné. – A közútkezelőhöz beérkezett panasz szerint a kattogás az Árpád út 93. szám alatt lakók éjszakai pihenését zavarja, ezért kérték a hangjelzés kikapcsolását.

Védenyi Zsolt, az Árpád úti tömb közös képviselője régi problémát, tartósan beteg, magas vérnyomásban szenvedő emberek problémáját említi, akik állapotát „csak tovább ronthatja az éjjel-nappali kattogás". A közös képviselő szerint az ügy nem tűrt halasztást, éjszaka pedig kizárt, hogy itt látássérült közlekedjen.

A megyeszékhelyen összesen ötvenhat kattogó szerkezetet szereltek fel. Az Árkád-csomópontban azonban a minap kikapcsolták... Fotó: Bertleff András

A közös képviselő, a vakok egyesülete, az Arrabona Lions Club, illetve a Magyar Közút Kht. között folyó hivatalos levelezés jelenlegi állása szerint egy speciális időzítőszerkezet felszereléséig kikapcsolták a hangjelzést. További kérdés, ki és milyen határidővel végzi el ezt a munkát, s főként mennyiért.

– Lehangoló, hogy sem az egyesületünket, sem a tagjainkat nem értesítették a változásról – folytatta Laczi Tamásné. – Nem értjük a hozzáállást, döbbenten állunk a történtek előtt, hogy a tíz éve létező esélyegyenlőségi törvényt hogy tudják egy tollvonással semmissé tenni.


Az ötlet Prágából érkezett

Schmidt József eredménnyel pályázhatna a „kattogós igazgatói" címre, a hangjelzéses lámpák ötletét ugyanis az Arrabona Lions Club alapító tagja Prágából hozta. A megyeszékhelyen négy éve telepítették az első szerkezetet a rehabilitációs központhoz közel, ezzel is könnyítve a sorstársak életét. Azóta 56 ilyen kattogó szerkezetet szereltek fel a nagyobb csomópontokra, ami a látássérültek mellett a mozgássérültek és a kisgyermekes anyukák közlekedését is segíti. A győri modell országos hírű, a vidéki városok közül itt szerelték fel adományból az eddigi legtöbb ilyen lámpát. Az arrabonások programigazgatója szerint megoldást jelenthet egy olyan érzékelő felszerelése, amely – a lámpák kikapcsolása mellett – forgalom esetén azonnal működésbe lép.


Életet menthet

A változó ritmusban búgó, kattogó, sípoló jelzések világszerte elterjedtek gyalogos- és a vasúti átjárókban, azokon a helyeken, ahol a gyalogosok, az autósok és a vonatok keresztezik egymás útvonalát. Külföldi olvasóink jelentik rovatunkban erről korábban már nagyobb összeállítás készült, és azt a tapasztalatot szűrhettük le, hogy ha a figyelmeztető hangok zaja néha zavaró is, életet menthet. Ausztriában a forgalmasabb helyeken használják az ilyen jelzéseket és Ausztráliában is a legtöbb közlekedési lámpa hangos. De például a kattogó zebra okafogyottá vált Svédországban, ahol a gyalogátkelőknél a sofőr köteles lassítani és körülnézni, nem akar-e valaki átkelni az úttesten.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. Melinda69 2008. március 06. 20:17
  „Üdvözlök Mindenkit!
  Örömmel jelentem, hogy tegnap délután az Árkád bevásárlóközpontnál visszakapcsolták a jelzőlámpák hangjelzését. Kialakítottak egy időzített működési rendet, melynek segítségével biztosíthatják a lakók nyugodt éjszakáját, napközben pedig a látássérültek biztonságos közlekedését.
  Mindenkinek köszönöm a fórumon közzétett véleményét, köszönjük a látássérülteknek fontos ügy melletti kiállást.
  Remélem ez az eset tanulságul szolgált mindenkinek (nekünk is) és többet nem lesz rá szükségem, hogy ilyen ügyben a média és a közvélemény segítségét kérjem.
  Még egyszer köszönöm, hogy hozzászólásaikkal, véleménnyilvánításukkal hozzájárultak ügyünk sikeres megoldásához:
  Laczi Tamásné
  a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke”
 • 98. Melinda69 2008. március 04. 17:37
  „Üdvözlök Mindenkit!
  Ma reggel még mindig némák a jelzőlámpák...
  Mint kiderült, sajnos az az illető, akinek a feladata lett volna az időzítő szerkezetek felszerelése, nem teljesítette a kötelességét. Ezt a közútkezelő nagyon sajnálja, és elnézést kér, továbbá idézet a e-mailből: "amennyiben a terepi munkát erős esőzés nem akadályozza" akkor a hangjelzést március 7-re visszakapcsolják. Legalább határidőt kaptam, tehát van mit követelnem.”
 • 97. Melinda69 2008. február 28. 11:55
  „Bocsi, elütöttem! Tehát minket és lakók helyesen.”
 • 96. Melinda69 2008. február 28. 11:50
  „Kedves Tábornok!
  Ez jó lenne, de minklet még mindig nem értesítettek semilyen fejleményről. Hétfőre terveztem, hogy megírom nekik, hogy kérem visszakapcsolni a kattogót, és most mi kérjük a lakük megértő türelmét a megoldás megszületéséig...
  Ha tudok valamit, azonnal felteszem a fórumra.”
 • 95. Tabornok 2008. február 28. 09:21
  „Aki meghallja, hogy visszakapcsolták a kattogókat, az szóljon! A hétvégére ígérték.
  Ránkférne egy kis örömhír!”
 • 94. FERGIE 2008. február 21. 21:27
  „Szia Tábornok! Sajna nem tudom őket kikapcsolni,pedig szívesen megtenném,hidd el! Én is voltam illetve vagyok fiatal,de soha nem ordítoztam az utcán,pláne nem részégen! Majdcsak valaki tesz valamit,sajna ez visszatérő probléma az általam sokszor emlegetett körzetekben! ( Stleczer,Apáca,....utcák) Üdv!”
 • 93. Tabornok 2008. február 21. 09:34
  „Szia Fergie!
  A részegek nem állatok, csak emberszabásúak! Ha megtudod, hogyan lehet őket kikapcsoltatni, légyszi szólj!
  Egyetértek.”
 • 92. FERGIE 2008. február 20. 22:48
  „Elég szomrú,hogy zavarta a lakókat! Engem pl nem a lámpa kattogása,hanem a lakásom ablakai alatt randalírozó részeg állatok ordítozása zavar péntek,és szombat hajnalban a stelczer Lajos utcában! Ez ügybe kéne valamit tenni,nem a hátrányos helyzetűekkel mégjobban kitolni! Szégyellhetik magukat!
  Leközelebb a mentő,vagy a tűzoltó szirénázása lesz a probléma?”
 • 91. Tabornok 2008. február 20. 08:54
  „Egyetértek!”
 • 90. NYILAS MISI 2008. február 20. 08:33
  „Gondolom a következő amit ki akarnak majd kapcsoltatni, a közvilágítás, valamint az éjszaka sárgán villogó közlekedési lámpa, mert hogy zavarja érzékeny szemüket, és nem tudnak aludni....

  Remélem van vak, vagy gyengénlátó ismerőse, esetleg kis unokája, aki most már nem tud biztonsággal közlekedni a gyalogátkelőn....

  Szegyellje magát nem csak az aki az mellett kardoskodik hogy ez így jó, hanem az is akiben egyáltalán mint lehetőség ez felmerült....

  Én jól látó vagyok, ( még.. ) de nincs annál undorítóbb mint ami szűkebb hazánkban ( városunkban ) látható, hallható..

  Ha nem látsz, esetleg nem hallasz, vagy mozgássérült vagy, akkor nem itt a helyed???”
 • 89. Melinda69 2008. február 19. 18:17
  „Üdvözlök Mindenkit!
  Újabb fejlemény kattogós lámpa ügyben: Ma kaptunk egy levelet a Közútkezelőtől. A lényege az, hogy keresik a megoldást és a pénzforrást az időszakos üzemeltetés megvalósíthásához, és az ügy elsőbbséget élvez. Ha megszületik a megoldás, az Egyesületünket is tájékoztatják. Van azonban egy mondat, ami nagyon mefogott: "A kapkodó ügyintézés elkerülése érdekében kérjük türelmüket." Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy mennyivel szebb lett volna, ha ezt a mondatot a Közös képvpselőnek írják! Nos és persze várunk türelemmel, reméljük már nem sokáig.”
 • 88. and 2008. február 18. 19:27
  „Nem belekötni akarok, sőt örülök, hogy végre a megoldás kezd kibontakozni.
  Miért kell a magyarnak mindíg fordítva ülni a lóra?
  Ha mindjárt (mielőtt kikapcsolták) a legilletékesebbhez fordúlnak, nincs gond.
  A németek szokása: miért ne csináljuk bonyolúltan, ha van egyszerübb megoldás is. Nem kell követni Őket.”
 • 87. Melinda69 2008. február 18. 18:15
  „Úgy látom, ide is jönnek még hozzászólások, hát felteszem a délelőtti kommentemet, amelyet csak a "Cikkünk nyomán" fórumra küldtem el:
  Üdvözlök Mindenkit, és köszönjük a sok támogató hozzászólást. A mai napon megkeresett a Közútkezelő, és kérte a javaslatunkat, hogy milyen időtartamban is üzemeljen a jelzőlámpa kattogása. Javalatom a következő volt, íme a levél megszólítás nélkül, mivel mindenkinek joga van a kilétét titokban tartani:

  Örülök, hogy levelével a látássérültek érdekképviseleti szervét is megkereste.
  Javaslatunk a következő:
  A lakók nyugalma és a látássérültek közlekedése érdekében a jelzőlámpák hangjelzésének üzemeltetését a következő időtartamban javasoljuk:
  Mivel reggel az emberek (így a látássérültek is) munkába járnak, gyermekeiket iskolába és óvodába viszik. ezért a hangjelzés bekapcsolását 6óra 30 perckor javasoljuk. Az esti kikapcsolást pedig az Árkád üzletközpont nyitvatartásához igazítva 21 órakor javasoljuk. Véleményem szerint a hétvigi és hétköznapi üzemeltetést nem szükséges külön választani. De ha a lakók ehhez mindenképpen ragaszkodnak, akkor szerintem szombaton és vasárnap a hangjelzést lehet az üzletház nyitvatartásához igazítani.

  Üdvözlettel:

  Laczi Tamásné
  a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke

  Amennyiben végre változás is történik az ügyben, feltétlenül felteszem a fórumra.”
 • 86. Szabó Tamás 2008. február 18. 17:11
  „Nekem is magas a vérnyomásom , és pont egy ilyen lámpaszerkezet mellett alszom :-) szerintem a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz.Eszembe nem jutna , hogy a saját álmatlanságomért a gyengénlátókat büntessem. Nem is lehet erre mit mondani, GYALÁZAT”
 • 85. Schafer-Koch Ferenc 2008. február 17. 20:05
  „Szerintem jogos volt a kérés!Miazhogy!!Nagyonis!!Sőt!!!Javaslom,hogy a zajos gépjárműforgalmat is tereljék másfelé,a gyalogosok is csak lábujjhegyen settenkedhessenek arra.Mentők,tűzoltók,rendőrök 5 km-es körzetben kötelesek a szirénát kikapcsolni,azonnali elbocsájtás terhe mellett.Végül egy kérdés:mi a demokrácia?Állítólag a többség akaratának érvényesítése.Szavazzunk!!”
 • 84. Kustánczi Erzsébet 2008. február 17. 17:40
  „Azt gondoltam a XXI.század Embere humánus,és toleráns magatartást tud,tanusítani!Lélekzet elállítóan felháborító,a fogyatékkal élőkhöz való megértésük,viselkedésük! Szociális Otthonban,ráadásúl Vakok Intézete volt ,én itt dolgoztam,mint ápolónő,jogsértőnek tartom ezt az eljárást! A pszihiátriai kezelést a jelzőrendszer ellen tíltakozók számára jogosnak tartom,mert,hogy nem a bokájukban keresendő a probléma,az is biztos!!!!!Azt viszont egyenesen undorítónak tartom,hogy értelmes döntések hozatalával megbízott emberek,ennyire sárba tapossák,a HUMANITÁS fogalmát!!!!Kapcsolják vissza a rendszert,és ennyi!!!!!”
 • 83. andy 2008. február 17. 10:48
  „Kedves Lívia!
  Próbáld meg a médiának tulajdonított bajt nem magadra venni.Nem a média,ki a bajt csinálja,szerintem csak újságtéma,híradás,hiszen el kell adni az újságot,kell a nézettség a tv-nek,stb...A baj mindig embereken múlik,pl gondolkozásmódon,s tettetekben megvalósult dolgokban.Nem muszáj mindig csak a bajt észrevenni,mert ezáltal arra fordítanod a figyelmed,s ezt erősítened,tudatos szándékod nélkül is.A nehézségek mellett mindig akad öröm és reményteli dolog is,próbáld meg figyelmed erre fordítani!
  Tudom nem könnyű az életed,hisz 24 órás a szolgálatod,minden nap.
  Talán testvérem példáját leírom neked,hátha így érthetőbb.100% lerokkantosítva agyvérzése után,nagyfokú mozgáskorlátozottsággal.Mikor teret ad a negatív gondolatainak,mely érzelmeit is befolyásolja,elégedetlen az egész világgal,kilátástalannak érzi létét,s ez ragad a körülötte lévőkre is.Ilyenkor szokta kérdezni:ugyan már minek örüljek,mit várjak,stb...Ezen pillanatokban kell mellé egy pozitív gondolkodású ember.Én azt szoktam mondani neki,hogy örüljön annak,hogy itt maradhatott közöttünk,jó a házassága,kitűnő tanuló s kiegyensúlyozott a gyermeke,stb...Ekkor egy picikét mindig elgondolkozik:jé,ha így nézem tényleg igaz,miközben ugyanarról az életről gondolkodunk...
  Ezért vallom pl azt,hogy a segítség nem mindig az anyagiakra vonatkozik!Igaz sokkal könnyebb adni,mint elfogadni,de csak akkor van egyensúly,ha az elfogadás is működik :)
  Szép napot kívánok!”
 • 82. Tabornok 2008. február 17. 08:58
  „Kedves Lívía!
  Az autista gyermekeddel kapcsolatban, a szakmai segítség az amihez én nem értek, de a Vesztergomék igen.
  Nem a pénzre gondoltam.
  Szép napot!”
 • 81. Hemü 2008. február 17. 04:41
  „MI AZ HOGY EGY ILYET KIKAPCSOLNAK ??

  azt az öreget akik meg zavarja az meg költözzön ki falura.A rohadt életbe, mi az hogy egy ilyet EGY ember dönti el hogy működjön vagy ne.

  EMBEREK, GONDOLKOZUZNK MÁR”
 • 80. Lívia 2008. február 16. 22:29
  „Kedves andy.

  Köszönöm a szavaidat.Néha kicsit cinikus vagyok , de ezt írd annak a számlájára , hogy nagyont fásult vagyok mostanában.
  ( Talán a tél ?? )
  A médiáből annyi szenvedést és bajt zúdítanak ránk , hogy csak kapkodom a fejem .


  Kedves Tabornok.

  Köszönöm neked is a segítő szavakat , de arra a segítségre ami nekem kéne ( kettő legyen belőlem ):))) nincs megoldás.
  Anyagi támogatásra nincs szükségem , inkább dolgozok egész nap mint a markom tartsam segéllyért !

  Üdv. Lívia.”
99 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó minden második ülésről hiányzik

Győr - Az új ciklusban (2006 ősze óta) a győri gazdasági bizottság 26 ülést tartott, a megválasztott… Tovább olvasom