Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Zászlót kapott a 'gyökereket megtartó közösség'

Écs - 835 éve született az első írásos emlék, amelyben az egykori krónikások említést tettek Écsről. Az évfordulóra díszes zászló készült, melyet a hétvégén adtak át és szenteltek meg.
Mozgalmas hétvégéje volt az écsieknek, a hagyományos, terményáldással összekötött szüreti falunap programjai mellett ugyanis egy különleges eseményre várták a falu apraja-nagyját: szombaton adták át a település zászlóját, amelyet Écs első írásos említésének 835. évfordulójára készítettek. Rajta a falu címere virít, a sok száz éves múltra visszatekintő szőlészet jelképével – már az 1240-es években szőlőtermesztő várjobbágyok lakták a falut – és a helyiek egykori fő megélhetését jelentő búzakévével.

– Évekkel ezelőtt egy települési polgármestertől hallottam, hogy a községek olyanok az ország életében, mint a hajszálgyökerek a fának: nélkülük nincs élet. Ez valóban így van, s ma, amikor a kistelepülések egyre fokozódó gondjairól szólnak a híradások, öröm olyan rendezvényen részt venni, amely az összefogást, a hagyományok ápolását bizonyítja – mondta Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, mielőtt átadta a település zászlóját. „A gyökereket megtartó, arra épülő lokálpatriotizmus szép példája Écs" – tette hozzá, s ezt a számok is bizonyítják: a sok elöregedő település ellenpéldájaként a falu „köszöni, jól van", mi több, folyamatosan gyarapszik.

Ma 1830-an élnek a Győrtől alig húsz kilométerre fekvő községben, amely kedvelt célpontja a városból kitelepülő családoknak. Úgy tűnik, a fiatal generáció is megtalálta a helyét a településen, hiszen a falunapi programokra évről évre egyre többen kíváncsiak. Idén sem szakadt meg a hagyomány: a zászló átadása és vasárnapi megszentelése mellett sokakat vonzottak a színes programok, a tűzijáték és a szombat esti utcabál is.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot!

Győr - Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot! - Ezzel a címmel kerül megrendezésre… Tovább olvasom